Özelliştirme Yüksek Kurulu'nun Kocaeli'deki Derince Limanı'nın işletme hakkını, ihalede en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ'ye verilmesini onaylamasının ardından açıklama yapan Türkiye Liman ve Kara Tahmil Tahliye İşçileri (Liman-İş) Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt başlattıkları hukuksal süreci sonuna kadar devam ettireceklerini ve limanın hukuksuz, kanunsuz peşkeş çekilmesine asla mücadele etmeyeceklerini söyledi.

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, Derince Limanı'nın işletme hakkının, ihalede en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ'ye verilmesini onayladığını resmi gazeteden duyurdu. 543 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ'ye T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD)'ne ait Derince Limanı'nın işletme hakkının verilmesini onaylamasının ardından açıklama yapan Türkiye Liman ve Kara Tahmil Tahliye İşçileri (Liman-İş)Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt Limanla ilgii başlattıkları hukuksal mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

'PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE MÜSADE ETMEYECEĞİZ'

Derince Limanının özelleştirilmesiyle ilgili açtıkları davaların devam ettiğini söyleyen Türkiye Liman ve Kara Tahmil Tahliye İşçileri (Liman-İş)Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt konuşmasına söyle devam etti:

"Bizim açmış olduğumuz davalar devam ediyor. Özelleştirme Kurulunun onay vermesi bizim mücadelemize sekte vurmayacaktır. Biz hukuksal manada bu davayı kazanacağımıza sonuna kadar inanıyoruz. Dosyalarımız Danıştayın 13. Dairesinde. Bilirkişi raporlarımız da ulaştı. Ayrıca Büyükşehir ve Çevre İl Müdürlüğüne kıyı kenar çizgilerinin tespitiyle iligili yazılara cevap verildi. Ayrıca İdari mahkemeye açacağımız davalarda bekliyor. Hukuksal sürecimiz sonuna kadar devam edecektir. Biz Derince Limanının hukuksuz, kanunsuz peşkeş çekilmesine asla müsade etmeyeceğiz."diye konuştu.

'EKOLOJİK DENGELER BOZULACAK'

Derince Limanına yapılacak dolgu ile ekolojik dengenin bozulacağını söyleyen Aykurt konuşmasını söyle sürdürdü: "Limanın ihalesini kazanan firmanın dolgu alanlarıyla ve mevcut yasalarla alakalı bir bilgiye sahip olmadıkları gözüküyor. Bizim uzmanlarla görüşmelerimiz sonucunda mevcut kanun ve yasalar o projedeki 460 bin metrekare dolgunun yapılmasına asla izin vermiyor. Buranın devrini alsalar bile bu dolguyu yapamazlar. Kendilerini buradan uyarıyoruz. Bu işten vazgeçsinler. Kuzey anadolu fay hattının geçtiği bir bölgede 330 bin metrekarelik mevcut alan olan bir limanın 460 bin metrekarelibdolgu yapılarak insanlara resmen ölüme davetiye çıkartır gibi buna onay veren Belediye Başkanı, Valilik, İlgili bakanlıktaki arkadaşları uyarıyoruz. Buradan çıkacak en ufak can ve mal kaybıdan kendilerin sorumlu tutuyor."

'ÖZELLEŞİRSE HALKIN NE GİBİ BİR KAZANIMI OLACAK?'

Özelleştirmenin insanları mağdur ettiğini söyleyen Aykurt, "Özelleştirmelerin sonucuna baktığımızda Bandırma, İskendurun, Mersin, Samsun'da insanların düzenleri bozuldu. Bir çok arkadaşımız eşinden ayrıldı. Bir çok arkadaşımız intihar etti. Gittikleri yerlerdeki sosyal dokuya uyum sağlayamadılar" dişerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Özelleştirme başlı başına bir başbelasıdır.Birileri daha fazla zengin olsun diye, birileri gökdelenler çıksın diye birilerinin ayakkabı kutularından milyon dolarlar çıksın diye kanunsuz, hukuksuz körfezin yok edilmesine asla müsade etmeyeceğiz. Hukuksal mücadelemiz sonuna kadar sürecektir. Anayasa mahkemesine kadar bütün haklarımızı kullanacağız. 2009 yılında bu işin yanlış olduğunu söyleyen eski bakan Nihat Ergün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Milletvekili İlyas Şeker'e ve bakanlıktaki bürokratları buradan uyarıyorum. Bu işten vazgeçin. Çnki ekolojik dengeler bozulacak. Sağlık sorunları ortaya çıkacak. Burası özelleşirse halkın ne gibi kazanımları olacak. "

 

Editör: TE Bilişim