Türkiye ve Japonya’dan 22 üniversite, enstitü ve kamu kurumları işbirliği ile hazırlanan Japon - Türk Deprem Araştırmaları Projesi (JTDAP) ile Marmara Denizi’ndeki fay hatları tartışmaları son bulacak. Deniz altına kurulacak 5 gözlem istasyonu ve Türkiye’de ilk kez uygulanacak deniz altındaki GPS ölçümleri sayesinde denizdeki fay hareketleri en ufak detaylarına kadar tespit edilecek. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’nde düzenlenen toplantıda konuşan JTDAP Proje yürütücüsü ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Levent Gülen “En modern ölçüm teknolojisine sahip deniz altı deprem istasyonları, GPS istasyonları ile 5 yıl ölçüm  yapılacak ve Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’ndeki kollarının depremselliğinin belirlenmesine yönelik detaylı bir çalışma gerçekleştirilecek” dedi.
 
Fay Tartışmalarında Son Nokta
 
İlk kez Marmara Denizi’nin altında GPS ölçümleri yapacaklarını vurgulayan Prof. Gülen, aynı zamanda denizin altında elektro manyetik ölçümler yapılacağını aktardı. Marmara Denizi’ndeki fayların kolları ve dağılımları konusunda birden fazla teori olduğunu anlatan Gülen, “Bu ölçümlerle tartışmalara son vereceğiz. Denizin altında ne oynuyor, ne oynamıyor ölçeceğiz” dedi.  Marmara Denizi’nin altındaki deprem istasyonları sayısının 5’ten 10’a çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Gülen, “En en küçük depremleri bile fay hattının dibinde denizin altında saptayabileceğiz” dedi.
 
Kentsel Dönüşümün Yol Haritası

Detaylı veriler İstanbul’un kentsel dönüşüm çalışmalarına da kaynak olacak. Ölçüm sonuçlarının muhtemel bir Marmara depreminin oluşturacağı deprem-tsunami hasar ve tehlike haritasının güncelleneceğini aktaran Gülen şöyle konuştu: “Bilimsel sonuçlar görselleştirilerek afet eğitiminde kullanılacak. Ayrıca bu proje deprem ve tsunami erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, sistem çıktılarının medya, internet ve telefon şebekeleri ile en hızlı bir şekilde geniş kitlelere ulaştırılması ve altyapı çalışmalarına destek sağlayacak. Veriler ile muhtemel İstanbul depreminde hangi bölgenin ne şekilde etkileneceği bilgisinin ortaya koyulması hedefleniyor. Hem deprem hem de tsunami simülasyonlarını gerçekleştireceğiz bu proje sayesinde.”

Editör: TE Bilişim