Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, geçen ay peş peşe depremlerin meydana geldiği Marmaris'in Bozburun beldesi açıklarında bir yanardağ olduğunu söyledi. Bozburun depremlerini yanardağın ürettiğini söyleyen Ercan, "Marmaris'in kuzeyi, özellikle Bozburun yarımadası, Santorini ve Siros Adası'nın bulunduğu kesimler yanardağ yayı içinde. Buradaki deprem dağılımları bir depremden çok, bir yanardağın yaratmış olduğu titreşimler izlenimi veriyor. Bu araştırma Türkiye'de apayrı bir açılıma sebep olabileceğinden yerinde gözlemlemek istedik" dedi. Prof. Dr. Ercan, bu çalışmalarla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki defa aradığını da bildirdi.

3 ay çalışacaklar

Prof. Ercan, en büyüğü 4.8 olan peşpeşe depremlerin meydana geldiği Bozburun beldesiyle Yunan adaları arasında yanardağ bulmak için 11 kişilik ekiple 3 ay çalışacaklarını söyledi. Ercan, "Özellikle Sömbeki adası ile Bozburun arasında bir depremcik ve deprem oğullaşması oldu. Değerlendirme sonucu bunun ana nedeninin dalma batma kuşağından kaynaklandığını gördük. Hemen Ege ile Akdeniz'in birleştiği yerde Girit, Rodos, Fethiye yayı boyunca, Afrika Anakıtası'nın dalması söz konusu. Yaklaşık 10 milyon yıldır sürüyor. Buradan kopan ve eriyen parçalar var. Bunlar yukarı çıkıyor. Marmaris'in kuzeyi, özellikle Bozburun Yarımadası, Santorini ve Siros Adası'nın bulunduğu kesimler yanardağ yayı içinde bulunuyor" dedi.
Bu bölgedeki deprem dağılımlarının, bir yanardağın yaratmış olduğu titreşimler izlenimi verdiğini açıklayan Ercan, çalışma sistemini şöyle anlattı: "Çok bileşenli bir çalışma olacak. İçinde jeodezik, jeofizik, jeokimyasal, hidro jeolojik, jeomorfolojik çalışmalar ve uzaydan 'remouth sencing' dediğimiz uzaktan algılamalara bakacağız. Denizaltı yanardağ püskürme hazırlıkları var mı diye bakacağız. Burada gerçekten bir yanardağ hazırlığı varsa, onun belirtisini elde etmiş olacağız. 2009'da bu bölgede deniz içinde kaynamalar görüldü. Bu bizim için bir deniz altı yanardağ oluşumu kuşkusunun arttırıcı olaylardandır. Keza son depremde Sömbeki'de deniz yükselmesi olması, denizin karaya basıyor olması da kuşkumuzu arttırıyor."

Ege denizi depremi

Türkiye'nin ve Yunanistan'ın en derin depremlerinin Güney Ege yayı boyunca meydana gedliğini ifade eden Ercan, "Burada 150 kilometreye kadar depremler olabiliyor. Bu bölgedeki depremlerin her zaman büyüklüğü 7 ve 7.3 büyüklüğünde olur. Bu bölge için konuşulduğu zaman en güç söz burada bu büyüklükte deprem olmayacak sözüdür. Olacak sözü daha kolay bir sözdür. Ama bunu Marmaris ve Bodrum'a bağlamak yanlıştır. Bunlar, Ege Denizi depremleridir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim