11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nın 2. gününde Piri Reis salonunda denizcilik panelinde konuşan GİSBİR Başkanı Murat Kıran, global dünyada global dünya vatandaşları olarak  büyümede ve gelişmede söz sahibi olan denizciliğin dünya sahnesinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Kıran, Türk gemi inşa sanayinin Türk ekonomisine olumlu katkısı olduğunu belirtti. Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefine hatta ilk 5 ülkesi arasına girme hedefine  paralel olarak gemi inşa sanayinin büyüyeceğini söyleyen Kıran, “Ekonomisi gelişmiş ülkelere bakıldığında gemi inşa sanayilerinde ciddi yatırımlar ve gelişimler söz konusudur. Gemi inşa sanayi global krizin etkilerinden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Siparişlerdeki iptaller, piyasadaki gemi fazlası sektörün içinde bulunduğu durumun temel nedenidir. Bu bağlamda dünya ticaret filosunda talebin tahmini yüzde 30’u oranında bir arz fazlası söz konusudur. Bu arzın düşürülmesi elbette ki zor ve bir o kadar da gereklidir.” şeklinde konuştu.

Kuruyük taşımacılığında arz fazlası var.

Kıran konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bu siparişler gemi inşa sanayi için yeterli oranda olmayacaktır. Bu sebepten gemi inşa sanayimiz balıkçı gemileri, askeri gemiler, tamir-bakım gibi alternatif iş kollarına yönelerek varlıklarını sürdürmelidir. Bizim aynı zamanda tecrübeli iş gücümüz vardır . Ayrıca son dönemde sıkça ifade ettiğimiz gibi ofshore işleri de gemi inşa sanayimizin muhakkak çalışma yürütmesi gereken bir alandır. Gelişen ofshore pazarında yapılacak çalışmalar sektör için hayati önem arz etmektedir. Krizin etkisi ile nitelikli insan gücümüzde kayıplar yaşasak da dünya gemi inşa sanayinde belirli konularda rekabet gücümüzün varlığına inancım tamdır.”

"Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur.”

 

Dünya'da kuruyük taşımacılığında arz talep dengesinde yaşanan olumsuzluğun bu pazarı zorladığını belirten Kıran,ayrıca gemi inşa sektöründe söz sahibi olmak için bugünkü mevcut şartların geleceğe yönelik iyi analiz edilmesi gerekir dedi. Dünya gemi inşa sanayinin kapasite oranında düşmeler yaşandığını da dile getiren Kıran,: “Global sektörde 2007 krizine rağmen denizcilikte artış yaşanmıştır. Önümüzdeki dönemde yeni gemi inşasına yönelik artış olacaktır. Tersanelerdeki kapasite fazlası, piyasanın şartları göz önüne alınarak ilerleme sağlanacaktır.  Bu Şura'nın sloganı hızlı erişim, herkese ulaşım. bizim Türk Gemi İnşa Sanayi olarak sloganımız ünlü Türk Denizcisi Barbaros hayrettin Paşa'nın dediği gibidir ;"Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim