EGEPLASDER ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Güloğlu'nun geliştirdiği proje ile, balıkçı trolleri ve yeni teknolojiler kullanılarak denizdeki atıklar geri dönüşüm için toplanacak.

Erkeklerin egemen olduğu plastik sektörünün az sayıdaki kadın temsilcisinden biri olan Gülçin Güloğlu, denizlerde çevreci bir proje geliştirdi. 'Mutlu Balıklar' adlı proje ile balıkçı trolleri ve yeni teknolojiler kullanılarak denizdeki atıklar geri dönüşüm için toplanacak.

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu üyesi olan Gülçin Güloğlu, denizlerdeki çevre kirliliğinin önüne geçerek balıkları mutlu edecek. Avrupa Plastik İşleyicileri Derneği önderliğinde yürütülecek olan Atıksız Denizler Projesi'nin Komisyon Üyesi olan Güloğlu, herkesin kullanacağı daha temiz denizler için projeye başladıklarını söyledi.

2020'ye Kadar

"Mutlu Balıklar" ismiyle anılan projelerin Türkiye kıyı sularını ve denizlerde yüzen atıkları 2020 yılına kadar azaltmayı amaçladığını dile getiren Güloğlu, projenin kısa süre içinde olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağını inandığını kaydetti. Projeye PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal'ın da büyük destek verdiğine dikkat çeken Güloğlu, "Proje ile mevcut balıkçı trollerini ve yeni teknolojileri kullanarak, yüzen deniz atıkları toplayacağız. Bunları sınıflandırarak geri dönüşüm yapılması için karaya getireceğiz. Üyesi olduğumuz Avrupa Plastik İşleyicileri Derneği önderliğinde projeyi yürütüyoruz. Proje Komisyonu Başkanlığını Yavuz Eroğlu yürütüyor. Ekip olarak projenin başarısı için büyük çaba harcıyoruz" diye konuştu..

Özel Tekneler

Güloğlu, özel bir trol ağı ile donatılmış balıkçı tekneleri ile temizlik ve geri dönüşüm için 2-8 ton arasında atık toplamayı planladıklarını söyledi. Güloğlu, "İlk olarak Bodrum ve çevresinde temizlik çalışmaları yapacağız. Bu proje ile balıkçıları ve onların teknolojilerini kullanarak, 2020 yılına kadar Türkiye sahillerinde yüzen atıkları azaltmaya yardımcı olacağız" dedi

Yenilikçi teknoloji

Proje ile endüstriyi, balıkçılık topluluklarını, marka sahiplerini ve siyasileri bir araya getirerek yenilikçi atık toplama teknikleri ve daha fazla farkındalık yaratmayı amaçladığını anlatan Güloğlu, deniz atıklarını kesinlikle sadece plastik sorunu olmasa da plastik sanayicileri olarak sosyal sorumluluklarını yerine getirmek istediklerini vurguladı. Kurumsal sponsorlar, sivil toplum kuruluşları, yerel ve siyasilerin desteği ile bu konuda bilinçlendirme yapmak,

Türkiye'nin kıyılarının ve sularının saflığını, güzelliğini geri kazanmak istediklerini açıklayan Güloğlu şöyle konuştu: "PAGEV olarak plastik sektörünün gelişimine katkı sağlayan meslek liseleri ve yüksek öğrenim kurumlarının eğitim altyapı yatırımlarının finansmanına yardımcı oluyoruz. Dünyadaki plastikle ilgili yeni gelişmeleri yakından takip ederek, eğitim, seminer, yarışma ve kongre faaliyetleri ile Türk plastik sektörünün teknolojik ve rekabetçi üretim düzeyinin artırılmasında katalizör görevi üstleniyoruz. Türk plastik sektörünün global pazarlarda imajını artırmak ve büyümesini sağlamak amacıyla Türkiye'de, tüm dünya plastik sektörü tarafından tanınan uluslararası plastik fuarının düzenlenmesini sağlamak için çalıyoruz. Plastik sektörü ile ilgili diğer ulusal fuarları da destekliyoruz."

Editör: TE Bilişim