DENİZLER ÇÖP KUTUSU GİBİ...

ICC-International Coastal Cleanup (Uluslararası Kıyı Temizliği Günü) nedeni ile Güzelbahçe kıyı şeridinde gerçekleştirilen etkinlikte, ilköğretim okulu öğrencileri tarafından toplanan atıklar arasında ilk sırayı teneke içecek kutusu ile sigara izmaritleri aldı. 

DenizTemiz Derneği/TURMEPA İzmir Şubesi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Güzelbahçe Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Uluslararası Kıyı Temizliği Günü” kapsamında yaklaşık 800 kg. atık toplandı. 

Uluslararası Kıyı Temizliği Günü nedeniyle Güzelbahçe kıyı şeridinde gerçekleştirilen etkinlikte toplanan atıklar arasında ilk sırayı teneke içecek kutusu ile sigara izmaritleri alırken diğer ürünler arasında plastik poşetler, çocuk bezleri, plastik borular, araba paspasları, içecek kutu kapakları, bardak, tabak, temizlik ürünü ambalajları yer aldı. 

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ve DenizTemiz Derneği/TURMEPA İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, toplanan atıkların kayıtlarının incelenerek rapor haline getirilme işleminin yeni sona erdiğini, çalışma kapsamında ayrıca, atıkların cins ve kaynağının istatistiğinin yapıldığını söyledi.

Denizleri kirletmenin çok kolay olduğunu, asıl zor işin denizleri temizlemek olduğunu vurgulayan Öztürk, “Denizleri ve kıyıları korumak, kirliliği önlemek için bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Asıl amacımız; denizlerin ve kıyıların kirletilmemesi mesajını vermek. TURMEPA olarak bizler gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla bu sevgiyi ve bilinci aşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ULUSLARARASI KIYI TEMİZLİĞİ GÜNÜ NEDİR?

The Ocean Conservancy tarafından ilk defa 1986 yılında Amerika’da organize edilen ve artık tüm dünyada en geniş katılımlı gönüllü kıyı temizliği organizasyonuna dönüşen “Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası”nın Türkiye’deki çalışmaları 2002 yılından bu yana Deniz Temiz Derneği/TURMEPA tarafından koordine ediliyor.

Uluslararası Kıyı ve Deniz Temizliği Günü, her yıl yarım milyona yakın gönüllüyü deniz, göl, nehir kenarlarındaki çöp ve yabancı maddeleri toplamak üzere birkaç saatliğine bir araya getiriyor. Bu faaliyet sırasında toplanan veriler, deniz kirliliğini engellemek üzere planlar geliştirmek amacıyla kullanılıyor. 

Editör: TE Bilişim