Denizin Çobanları Balina Avcılarının Peşinde

Sea Shepherd Conservation Society (Deniz Çobanı Koruma Derneği) 'den, P. Watson yaptığı açıklamada, Güney okyanusta, iki hafta süren operasyonun başarılı olduğunu, çok sayıda balinayı öldüren Japonları engellediklerini söyledi.

Koyu bir balina koruma grubu olan Sea Shepherd, yakıtlarının bitmesi üzerine Antartika’da yakıt almak için limana yanaştıklarını ve  Japonya’nın balina avcılarının takibini mecburen geçici bir süre için bıraktıklarını belirtti.

Amerikan grubun kurucusu olan Paul Watson ise, grubun sitesine (www.seashepherd.org ) verdiği beyanatta; gemilerinin mümkün olan en yakın limandan yakıt alıp izlemeye devam ettiğini belirtti.Watson, Güney okyanusta, iki hafta süren operasyonun başarılı olduğunu ve çok sayıda balinayı öldüren Japonları engellediklerini söyledi.

Japonya’nın balina avcıları takımı, yıllık avlarında  900 balinayı ele geçirmek  için Antartika’dalar. Avlanma konusunda 1986 yılından beri devam eden uluslararası moratoryuma rağmen, Japonya avlanmalarının ‘bilimsel’ amaçlar taşıdığını ileri sürerek kendini savunuyor.

‘Çok sayıda et süpermarket rafları ve yemek masalarında bitti’

"Bilimsel araştırmalar için avlandığı söylenen balinaların çoğunun süpermarket rafları ve yemek masalarında bittiğini" söyleyen Watson, Cuma günü yaptığı açıklamada, Japon balina avcılarını engellediklerini, avlanmalarını 2 haftadır durdurduklarını ve onları Avustralya Antartika bölgesinin suları dışına çıkartarak başarılı bir takip gerçekleştirdiklerini söyledi. Yakıt için limana dönmek zorunda olduklarını ifade eden Watson, Japonlar gibi denizde yakıt ikmali yapma lüksüne sahip olmadıklarını belirtti. Sea Shepherd ,  Japon balina avcı takımının 2 haftadır takibinde olduklarını ve onları Avustralya suları dışına çıkarttıklarını fakat Japonların Antartik bölgeye ait sularda hak iddia ettiklerini söyledi. Japonlar ise  uluslararası sularda olduklarını savunuyorlar.

Yıllık avları takip eden, Japonya’nın Memeli Deniz Hayvanları Araştırma Enstitüsü, Sea Shepherd’ı doğayı savunmak adına terör yaparak, Japon gemilerine saldırıp, zarar vermekle suçladı ve Watson’un açıklamalarını reddetti.

SSSC'lilerin gemisi "Steve Irwin

Kaynak:reuters

Editör: TE Bilişim