Başkan Kocaoğlu, tüm halkın katılımını sağlayan siyaset üstü bir mücadele platformu oluşturulması durumunda, bu konuda elinden gelen desteği vereceğini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karaburun ilçesine giderek bölgede yapılması planlanan balık çiftliklerine karşı mücadele eden vatandaşlarla bir araya geldi. Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Mordoğan Belediye Ahmet Çakır, bölgedeki çevre örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlarla birlikte balık çiftliklerinin kurulması planlanan bölgeyi inceleyen Başkan Kocaoğlu, bölge halkının görüşlerini dinledi. Doğaya, çevreye ve yaşama nasıl baktıklarının artık tüm kesimler tarafından bilindiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Burada yaşayan vatandaşlarımız hep birlikte bir kenetlenme gösterip buna karşı çıkabiliyor mu, çıkamıyor mu? Olay budur” diye konuştu.

Önce kurallara uyulmalı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, istihdama, üretime ve kalkınmaya karşı olmadıklarını belirterek şöyle devam etti:
“50 kişilik, 100 kişilik istihdam yaratacak diye, kimseye kuralların dışında ayrıcalık tanınamaz. Onun amacı istihdam yaratmak değil, kar elde etmektir. Girişimcinin, müteşebbisin mutlaka kente faydası var. Ama önce kurallara uyacaktır. Ben istihdam yaratıyorum, vahşi üretim yapacağım, böyle bir şey yok! Yatırım yapacaksın ama çevreyi de koruyacaksın.” 

Balık çiftliklerine karşı mücadele edecek bölge halkını da doğru bir yol haritası izlenmesi konusunda uyaran Başkan Kocaoğlu, “Mücadeleyi bu platformda yaparsanız, elimizden gelen desteği veririz. Bu işte siyaset olmaz. Denizi, toprağı korumanın siyaseti olmaz. Herkes ortak amaçla, kimseyi kırıp dökmeden, kimseyi herhangi bir nedenle reddetmeden, aynı potada söylem birliği kurulur ve kader birliği yapılırsa, muvaffak olmamak için bir neden yok. Ama doğru bir iş yanlışa da çekilebilir. Önemli olan bu tehlikeyi bilerek aklı selim ile gitmek” diye konuştu. 

Komşunun arka bahçesi değiliz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, balık çiftliği kurulması planlanan bölgenin her bakımdan sakıncalı olduğunu da dile getirerek “Avrupa Birliği kuralları komşu ülkemizde uygulanıyor, biz komşumuzun veya diğer yatırımcıların arka bahçesi olarak değerlendiriliyoruz” dedi.

Sadece Karaburun değil, Körfez de etkilenir

Çiftliğin sadece Karaburun’un korunması açısından değil, İzmir Körfezi açısından da sakıncalı olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu “Buradan bütün akıntı İzmir’e geliyor. 5-6 senedir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ile Körfezi’ni derinliğini akıntısını zeminin her şeyini araştırıyoruz. Körfezi rehabilite etmek üzere Körfezi kurtarmak üzere çalışıyoruz. Bu sorun İzmir’den bağımsız değil” diye konuştu. 
Balık çiftliği ilgili notların 1/ 100 binlik planlara konmuş olmasının onun uygulanacağı anlamına gelmediğini de vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “1/100 binliklere konulan o kadar çok şey var ki, iş kala kala balık çiftliklerine mi geldi? Ayrıca 1/100 binlik planlar uygulama planı değil, arkasından 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/ 1000’lik planların yapılması lazım” dedi.

Editör: TE Bilişim