T.C. İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesinde görülmekte olan dava bugün öğlen saatlerinde sonuçlandı. 

Kararda; Davalı- Karşı davacı şirketin www.denizhaber.com alan adı ile yayın yapmasının önlenmesine ilişkin davanın REDDiNE; Davacı- karşı davalı şirketin www.denizhaber.com.tr alan adının kullanmasının ÖNLENMESİNE karar verildi. 

Mahkeme, yaklaşık 10 yıldır devam etmekteydi. Mahkemede Yargıtay Üst Kurulu da benzer şekilde karar vermiş, mahkeme de buna uymuştu. 

Daha önce neler olmuştu?

Denizhaber.com ve Denizhaber.com.tr arasındaki dava sürecinin geçmişi 2007 yılına kadar dayanıyor.

T.C. İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesinde açılan davada taraflar, alan adı konusunda öncelik hakkının kendilerine ait olduğu iddiasıyla birbirlerine karşı dava açtı.

Mahkemede ilk Bilirkişi Denizhaber.com un lehinde karar verdi. Com.tr nin karışıklık yaratacağından kapatılmasını talep etti. 

Ancak Mahkeme, o zaman Bilirkişi Kararına uymakla beraber  Bilirkişinin oybirliği ile verdiği görüşün aleyhinde karar aldı. Konu Yargıtaya gitti. Yargıtay, Kararı onadı. Ancak Karar Düzeltme aşamasında Yargıtay, Kararını düzelterek "Denizhaber.com'un sahibi şirketin öncelik hakkına sahip olduğu, yayınlarına devam etmesi ve karşı davanın kabul edilerek com.tr nin yayınlarının durdurulması" yönünde nihai kararını verdi.Marka hakkında ise, alan adında hiç bir hakkı olmadığı kabul edilmekle beraber, şirket isminde yer alması nedeniyle denizhaber.com.tr sahibi şirkete marka önceliği tanındı. 

Yargıtayı tanımayan bilirkişiler

Mahkeme, bu karara uydu. Ancak her şey net olduğu halde yeniden bilirkişiye gitti. 

3 kişilik bilirkişi heyetinden 2 kişi, çok ilginç (!) bir şekilde, Yargıtay Üst Kurulunun aldığı ve Müktesep hak oluşturmuş konularda  "aleyhte" görüş belirtmeye (her nedense!)  gerek duydular. Heyette ayrık görüş belirten bilirkişi ise Yargıtay Üst Kurulunun aldığı nihai Karar uyarınca görüş bildirdi. 

Mahkeme, haklı olarak bilirkişi çoğunluk görüşünü dikkate almadıve uyduğu "Yargıtay Nİhai Kararı" uyarınca Karar alarak denizhaber.com'un yayın devamına ve Com.tr'nin yayınlarının durdurulmasına karar verdi. 

Kodlarımı çaldılar yalanı da fos çıktı

Ayrıca, ikinci açılan bir mahkeme de "Kodlarımı çaldılar " yalanı ile ilgiliydi. Bu konuda açılan ayrı dava da bir diğer Mahkemece, İstanbul  2. FSHHM'de  reddedildi. 

Editör: TE Bilişim