Başkan adayları denizcileri unuttu

Yerel seçimlere günler kala adayların açıklamaya başladığı projeler, denizcileri mutlu etmedi. Hiçbir adayın projesinde amatör denizciliği geliştirecek çalışma bulunmadığını dile getiren denizciler, yapılacak yeni barınak ve yüzer iskelelerin amatör denizciliğe ilgiyi ve tekne satışlarını artacağına dikkat çekiyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, önümüzdeki 10 yıl içinde amatör denizciliği geliştirmek için önemli projeleri hayata geçirmeyi planlıyor. En önemli proje, her 75 kişiden birinin tekne sahibi olabilmesi için teşvik paketi hazırlanması. Fakat amatör denizciler, yerel belediyelerden de benzer destekler bekliyor.

Amatör denizciliğin gelişmesi için çeşitli projeler üzerinde çalışan Denizcilik Bakanlığı, Amatör Denizci Belgesi eğitimlerini ücretsiz olarak internete taşıdı. Sistemi yakın zamanda devreye almaya hazırlanan Bakanlık, tekne park projesiyle de insanların denize ulaşmasını kolaylaştıracak. Denizcilik Bakanlığı, her 75 kişiden birinin tekne sahibi olması için teşvik paketi hazırlayacak fakat paketin kabul görmesi için Maliye Bakanlığı’nın ikna edilmesi gerekiyor.

“Neredeyse denize ayağını sokmayan bakanlık kalmadı” diyen D-Marin Marinalar Grubu Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan, 12 bakanlık ve 40’ın üzerinde genel müdürlüğün denizcilikle ilgili yetkiye sahip olduğunu dile getirdi. Amatör denizcilerin çok şey istemediğini ifade eden Bezirgan, “Güvenli bir bağlama alanı, duş, tuvalet, elektrik ve suyunu alabileceği bir altyapı yeterli. Belediyeler kendi mücavir alanı içinde olan korunaklı koylarının içerisine birkaç yüzer iskele atarak ve kara bağlantısını yaparak çok rahat bir şekilde amatör denizciliğe barınaklar yaratabilir” yorumunu yaptı.

‘Çocukları optimist kurslara gönderin’

Belediyelerin neden optimist ve laser kursları açmadığına anlam veremediğini söyleyen Bezirgan, ailelere de bir tavsiyede bulunuyor: “Çocuğu olan anne ve babalara, 5 yaşından sonra çocuklarını optimist kurslarına göndermelerini tavsiye ediyorum. Çocuk, iki metrelik bir tekne içinde doğa ile mücadele etmesini öğreniyor. Rüzgara karşı mücadeleyi, idareyi öğrenirken ani karar verme yeteneğini geliştiriyor. Her şeyden önemlisi özgüven kazanıyor.”

Ülkede bulunan tekne sayısına göre; şu anda Türkiye’de 2 bin 356 kişiden biri tekne sahibi. ABD’de ise her 18 kişide biri tekne sahibi. Türkiye’de 46 marina bulunuyor. Ayrıca inşası devam eden ve onay bekleyen 30 civarında proje var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da geçtiğimiz günlerde Tuzla’da yapılacak marina projesinin detaylarını kamuoyuna açıkladı. Fakat amatör denizcilerin beklentisi çok daha farklı. Türkiye’de 100 bin civarında Amatör Denizci Belgesi’ne sahip denizci olduğu belirtiliyor. Bakanlığın 10 yıl içinde amatör denizci sayısını 1 milyona çıkarma hedefi bulunuyor fakat bunun için marinalardan ziyade yeni barınaklara ihtiyaç var.

Balıkçı barınakları çözüm olabilir

Türkiye genelinde yüzlerce balıkçı barınağı bulunuyor. Sadece İstanbul il sınırları içinde ise 41 adet balıkçı barınağı var. Fakat Tarım Bakanlığı’nın barınakları elinden çıkarmak istemediğini dile getiren Amatör Denizcilik Federasyonu Başkanı Teoman Arsay, amatör denizcilerin kullanılabildiği ve kullanamadığı balıkçı barınakları bulunduğunu belirterek ”Balıkçı barınak vasfını yitirmiş ve sadece teknelerin bağlandığı fakat hala balıkçı barınağı kabul edilen yerler var. Barınaklar da amatör denizciler için küçük de olsa yer ayarlanması lazım. Çünkü İspark’ın açtığı marinaların ücretleri ateş pahası ve amatör denizcilerin teknelerini buralara bağlaması çok zor’ diye konuştu.

Yeni ve ekonomik bağlama alanlarının oluşturulması halinde amatör denizcliğe ilginin artacağını vurgulayan Arsay, İstanbul’da denize ulaşılabilecek rampa sıkıntısı olduğunu ifade etti. Arsay, ”İstanbul genelinde teknelerin rahatlıkla denize indirilebilecek rampalara ve bu teknelerin kullanılmadığı zamanda park edilebileceği park alanlarına ihtiyaç var” dedi.

En pahalı marinalar İspark’ın

Deniz Endüstrisi ve Denizciliği Geliştirme Derneği Başkanı Alparslan Sirkecioğlu da aynı sıkıntıya dikkat çekiyor. İspark’ın Boğaz’da işlettiği marinaların, bir marinadan ziyade daha çok tekne bağlama alanları olduğunu dile getiren Sirkecioğlu, ”Halka daha açık olması gereken İspark’ın yaptığı bu hizmetteki fiyatlar, İstanbul’daki en pahalı marinadan yüzde 25 daha fazla” diyerek şunları söyledi:

”Bugün herkesin denize kolaylıkla ulaşması lazım. Halkın küçük boydaki teknesini indireceği rampalar, bu tekneleri saklayabileceği otopark alanları düşünülmemiş. Yerel otoritelerin denizci olduğunu söylemek zor. Belediyelerin kendi içlerinde denizcilikle ilgili bir birim kurmaları ve denizciliği buradan geliştirerek kontrol etmeli.” İstanbul’un 200 deniz mil kıyı uzunluğu ile denize kıyısı olan nadir şehirlerden birisi olduğunu söyleyen Sirkecioğlu, fakat sadece 4 marina ve amatör denizcilerin kullanamadığı balıkçı barınaklar olduğunu belirtti.

Sirkecioğlu marinaların yüksek ücretlerinin nedeninin yeteri kadar marina olmamasından kaynaklandığını belirterek ”Bir diğer neden de Milli Emlak’ın marinalara uyguladığı yüksek kira ve ecri misil ücretleridir. Milli Emlak tarafından marinalara ve barınaklara çok daha farklı fiyatlar uygulamalı” diye konuştu.

 

Tekne Perk projesi Ege’de hayata geçiyor

Denizcilik Bakanlığı Tekne Park projesini yakın zamanda Ege kıyılarında hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bakanlık olarak amatör denizciliğin gelişmesi temel hedeflerimizden birisi diyen UDHB Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, ülke nüfusunun büyük bölümün deniz kıyılarında yerleşmiş olduğunu belirterek Tekne Park projesi bu insanların tekne sahibi olması, bu tekneleri ekonomik şartlarda barındırabilmeleri ve bakımını yapabilmelerini sağlayacağız. ”Bir ülkede amatör denizci sayısı ne kadar çoksa denizciliğin gelişme potansiyeli o kadar yüksek olur” diyen Azman konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Amatör denizci belgesine sahip olma imkanlarının kolaylaştırılması diğer hedeflerimizden birisi. bu konuda çalışmalarda sona gelindi. Fakat belediyelerin de bu süreçte olması çok önemli. Bu konuda bir farkındalık yaratacağız. İstanbul’da Tarabya ve İstinye’de hizmete alınan marinalarla ilk adım atılmış oldu. Dokuz proje daha eklenecek. Bu projelerde bağlama talebinin çözülebileceğini düşünüyoruz. Biz de Ege kıyılarında İzmir, Aydın, Muğla gibi tekne hareketinin çok olduğu bölgelerde Tekne Park projesini başlatıyoruz. Ayrıca denizde çok fazla idari birim var. Bu bürokratik işlemlerin de azaltılması için çalışma yapıyoruz.”

Editör: TE Bilişim