Deniz'den ganimet çıkaran Tüpraş, 55 milyon TL kazandı

Tüpraş, ham petrol taşımak için kullanılan tankerleri kiralama faaliyetlerinden 55 milyon liralık gelir elde etti. Tüpraş'ın 2002 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın elinde bulunan yüzde 51 hissesini 16.5 milyon dolara satın alarak yüzde 80'ine sahip olduğu Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği A.Ş. (DİTAŞ), 68.5 milyon liralık temettü dağıtmaya karar verdi.

Şirketteki payı nedeniyle bu rakamın 54.8 milyon liralık bölümünün ise Tüpraş'a ait olduğu açıklandı.
 
Kârın yüzde 9'u kadar

Geçen yılın ilk üç çeyreğine göre bu yılın aynı döneminde cirosu yüzde 40, net kârı ise yüzde 47'ye yakın gerileyen Tüpraş'a böylece çok fazla dikkati çekmeyen iştirakinden büyük bir destek gelmiş oldu. Yılın üçüncü çeyreğini 611 milyon lira net kârla kapatan Tüpraş, önümüzdeki dönem için bu kârın yüzde 9'u kadar ekstra bir gelir kalemine daha kavuşmuş oldu.

Ham petrol ürünlerinin nakliyesinde kullanılmak üzere operasyonel kiralama yöntemi ile tanker kiralaması yapan Ditaş'ın, kâr dağıtımını bilançosunda biriktirdiği olağanüstü yedeklerden karşılayacağı bildirildi. Bu karar için 4 Aralık 2009 tarihinde "olağanüstü" toplanan Ditaş Genel Kurulu'ndan çıkan karar sadece Koç Grubu ve Tüpraş'ı ilgilendirmiyor.

Bu karar aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na da 13.7 milyon liralık bir temettü gelirinin akacağının habercisi. Çünkü Ditaş'ın yüzde 20'sini halen Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı elinde bulunduruyor.

Ditaş, bugüne kadar Tüpraş'ın çok fazla gündeme gelmeyen iştiraklerinden biri olarak dikkati çekiyor. Ditaş'ın kamuoyunun gündemine en son geldiği olay ise 1997 yılında yaşanan Tuzla Faciası adı verilen TPAO isimli geminin patlaması ve ardından Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri tarafından şirket aleyhine açılan 4 milyon dolarlık davaydı.

1993 yılında özelleştirme kapsamına alınan şirketin yüzde 51 hissesi 2002 yılında Tüpraş'a devredilmiş, 2006 yılında ise Tüpraş'ın özelleştirilmesi sonrasında Ditaş da Tüpraş'la birlikte Koç Grubu'nun kontrolüne geçmişti.

Editör: TE Bilişim