Denizdeki operasyona yeni bir dava

Karadeniz’e mühürlü ambardaki 96 ton buğdayı boşaltmıştı... Trabzon açıklarında 96 ton buğdayı denize boşaltan gemi kaptanı ve armatöre bu seferde denizi kirletmekten 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Sevim Turan isimli kuru yük gemisinin kaptanı Kazım K. ve armatör Çetin T. hakkında kaçakçılık kanununa muhalefet, sahtecilik ve mühür bozma iddiasıyla 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Ağır ceza mahkemesinde yargılanan kaptan ve armatöre bu seferde çevreyi kirletmekten ikinci bir dava açıldı. Duruşmaya katılmayan kaptan ve armatör hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kaptan ve armatör Avcılar ve Kartal’da bildirilen adreslerinde bulunamadı. Trabzon açıklarında 96 ton buğdayı denize boşalta kaptana ve armatöre bu seferde denizi kirletmekten 2 yıla kadar hapis istendi. Kuru yük gemisinin kaptanı Kazım K. ve armatör Çetin T. hakkında kaçakçılık kanununa muhalefet, sahtecilik ve mühür bozma iddiasıyla 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

GEMİ ADIM ADIM TAKİP EDİLDİ

Gürcistan’ın Poti Limanı’nda tahliye sırasında liman vincinin ambarı delmesi üzerine 96 ton buğday su altında kaldı. 1 nolu ambarının su alması sonucu, buğdayın alıcısı buğdayı almaktan vazgeçti. Kütük demir yükleyen gemi, Bartın Limanı’na döndü. Kaptan burada ambardaki buğdayı tahliye etmek istedi. Gümrük Müdürlüğü geminin 1 nolu ambarını mühürleyerek, buğdayın tahliyesine izin vermedi.

8 SAATTE BUĞDAYI BOŞALTMIŞTI

Bartın Limanı’ndan Romanya’nın Köstence Limanı’na gitmek üzere demir alan gemi, yaklaşık 5 saat yol aldıktan sonra rotasını aniden Trabzon Limanı’na çevirdi. Ais raporlarına göre uluslararası karasularında 96 dakika seyir eden gemi, 8 saat süreyle buğdayı Trabzon açıklarında denize boşalttı. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından takip edilen gemi, denizi kirlettiği gerekçesiyle Trabzon Limanı’na çekildi.

GEMİ KAPTANI, YAŞANANLARI ANLATTI

Gemi kaptanı Kazım K., ambarın su alması sonucu buğdayın yeşillendiğini belirterek, "Alıcısı buğdayı almayınca, Bartın'da yükü tahliye etmek istedik. Ambar mühürlendi ve Bartın Limanı'ndan Köstence'ye hareket ettik. Armatör beni telefonla arayarak buğdayı uluslararası karasularda boşaltmamı istedi. Gıda atığı ve denizi kirletmediği için saat 8 saat içerisinde buğdayı denize boşalttık” diye ifade verdi.

HEM CEZA KESİLDİ, HEM DE HAPİS İSTENDİ

Gemiye 21 bin TL para cezası kesilirken, kaptan ve armatör hakkında savcılığa suç duyurusu yapıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcısı Orhan Taşdemir, kaptan Kazım K. ve armatör Çetin T. hakkında sahtecilik ve mühür bozmaktan 6 yıla kadar hapis talep etti. Savcı Taşdemir, ayrıca iki şüphelinin 5607 Sayılı Yasa çerçevesinde ise altı aydan iki yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasını istedi. Bu arada kaptan ve armatör hakkında da denizi kirletmek suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.

SAVCI O SORUŞTURMAYI DA BİTİRDİ

Cumhuriyet Savcısı Orhan Taşdemir, kaptan ve armatöre bu seferde çevreyi kirletmekten ikinci bir dava açtı. Soruşturmayı tamamlayan Savcı Taşdemir, kaptanın aldığı talimat üzeri buğdayı denize boşaltarak kirliliğe neden olduğu gerekçesiyle TCK 181/1 maddesine göre 2 yıla kadar hapsini istedi. Savcı Taşdemir hazırladığı iddianameye mahkemeye gönderdi.

HAKLARINDA YAKALAMA KARARI ÇIKTI

Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan kaptan ve armatör hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Avcılar ve Kartal’da bildirdikleri adreslerinde bulunamayan kaptan ve armatörün yakalanarak ifadesinin alınmasına karar verildi.

Editör: TE Bilişim