Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü saat 14.00’te Yenikapı İDO İskelesi ile Yenikapı dolgu alanı arasında kalan mendirek üzerinde “Denizdeki Kazazedelerin Kıyıdan Kurtarma Tatbikatı” icra etti.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Yenikapı'da gerçeğini aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatta senaryo gereği olumsuz hava koşullarında denizin ortasında gemide mahsur kalan vatandaşlar, varagele sistemi kurularak halatlar yardımıyla kurtarıldı. Nefes kesen tatbikat havadan drone ile görüntülendi.

Tatbikata Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ve Genel Müdür Yardımcıları da katıldı. Tatbikatta konuşma yapan Durmuş Ünüvar şu ifadeleri kullandı;

“Gemideki Kazazedeleri Kıyıdan Kurtarma Tatbikatı”na hepiniz hoş geldiniz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzün amacı, görev alanlarında seyreden gemilerin seyir emniyeti ile denizde can, mal ve çevre güvenliğini sağlamaktır.

Görevimiz, denizlerimizde emniyeti sağlamak… Modernize edilmiş güçlü filomuz ve 2 binin üzerinde deneyimli personel kadromuzla 7 gün 24 saat denizcilerimizin hizmetindeyiz ve olası risklere karşı her an hazırlıklıyız.

Tecrübelerimizi artırmak ve acil durumlara karşı hazır hale gelebilmek amacıyla bugün de burada bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. Düzenli aralıklarla yaptığımız bu tür tatbikatlarla, kendimizi sürekli güncelliyoruz.

Osmanlı’dan günümüze geleneksel bir kurtarma yöntemi olan Varagele Sistemi kısaca, iki nokta arasında gerilmiş olan kuvvetlice bir halat üzerinde hareket eden makaraya bağlı bir sepetle insan taşımak için kullanılan sisteme verilen isimdir. Varagele, gemide bulunan kazazedeleri ivedilikle ve sağlıklı bir şekilde kıyıdan kurtarma sistemidir. Özellikle denizden kurtarmanın mümkün olmadığı yüksek riskli durumlarda hayat kurtaran bu sistem, zorlu coğrafi koşullarda, hava ve deniz şartlarının müsait olmadığı zamanlarda kullanılır. Varagele sistemi, Kuruluşumuzun tecrübeli ve konusunda uzman tahlisiye personeli tarafından kurularak kazazedeler kıyıya çıkarılır ve kıyıda hazır bekletilen sağlık ekiplerine teslim edilir.

Bugün de burada senaryo gereği karaya oturarak acil yardım talebinde bulunan ve olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle denizden veya havadan personel tahliyesinin mümkün olmadığı bir durumda,  gemiye varagele sistemi kurarak 1’i yaralı toplam 16 mürettebatı tahliye edeceğiz.

Tatbikatımız, gemiye kılavuz halatının ulaştırılması, sistemi oluşturan diğer ekipmanın kazazede gemiye gönderilmesiyle varagele sisteminin kurulması, personelin güvenle tahliyesi ve ambulansa tesliminden oluşmaktadır.

Denizde zor durumda kalan denizcilere can kurtarma hizmeti Genel Müdürlüğümüzce verilmektedir. Kasım 2021 yılı itibariyle son 10 yıla baktığımızda denizde zor durumda kalan 4.134 kişi kurtarılmıştır. Kısacası, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü olarak nerede ihtiyaç duyulursa bizler oradayız.''

Editör: TE Bilişim