Denizcilik endüstrisi için karbondioksit (CO2) emisyonlarına yönelik çözümler geliştirmek üzere yeni yollar ararken, gemiler tarafından dünyaya yayılan CO2'yi yakalamak ve sıvı halde depolamak için kriyojenik teknolojiyi kullanan yeni bir konsept öneriliyor. Norveç merkezli TECO 2030 ASA ve ABD merkezli Chart Industries, karbon yaklama konusunda ortak teknolojik çözümler geliştirmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Aralık 2020'de Chart Industries tarafından satın alınan Sustainable Energy Solutions tarafından geliştirilen kriyojenik teknolojiyi kullanan gemiler için yerleşik karbon yakalama çözümlerinin geliştirilmesini içeriyor. Konsept, CO2'yi gemilerin egzoz gazlarından ayırarak yüksek saflıkta bir sıvı CO2 ürününe dönüştürüp depolanabilir kılmak üzerine kurulu.

Sıvı CO2 daha sonra gemi limana ulaşana kadar kriyojenik depolama tanklarında depolanacak. CO2 gemiden boşaltıldığında tarım, sanayi, enerji veya yiyecek ve içecek sektörleri gibi CO2 tüketen endüstrilerde kullanılabilecek.

TECO 2030 CEO'su Stian Aakre, "Gemiler için karbon yakalamanın, denizcilik endüstrisinin küresel karbondan arındırma hedeflerine ulaşması için gereken birkaç önlemden biri olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim