Gırgır avından umduğunu bulmayan balıkçılar, trol avının ilk gününde karaya mutlu döndü.
Trol avcılığının 15 Eylül'de başlaması ile birlikte denize açılan Samsunlu balıkçıların yüzünü mezgit balığı güldürdü.
Denizlerde avlanma sezonuna 1 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyerek başlayan ve 15 günlük sürede yeterli avlanmayı gerçekleştiremeyen balıkçılar, trol avı için çıktıkları denizden 24 saat sonra karaya mutlu döndü.
15 Eylül'ü 16 Eylül'e bağlayan gecenin karanlığında 'ikinci kez 'Vira Bismillah' diyerek Dereköy limanından açılıp denize ağ seren trol balıkçılar, kasalarını mezgit, barbunya, kalkan ve tirsi ile doldurdu.
Kıyak Balıkçılık firmasına ait gemi kaptanı Ömer Kılıç, ilk gün bereketinin devam etmesi durumunda vatandaşın ucuza balık yiyebileceği müjdesini verdi. Trol avını, Karadeniz bölgesinde ağırlık olarak Samsunlu balıkçılar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Kılıç, "İlk günde ağırlık olarak mezgit avlarken, ufak çapta barbunya, kalkan ve tirsi avladık. Şu anda en verimli balık mezgit görünüyor. Sezon başı olması sebebiyle iriliği de çok güzel. İlk gün bereketi umudumuzu artırdı, inşallah bu sene verimli geçecek." dedi.
Trol avcılığının sahilden 3 mil mesafede avlanma yapmasına izin verildiğini bu durumda özellikle barbunya balığı avlamakta güçlük çektiklerini de kaydeden Kılıç, şöyle konuştu: "Barbunya balığı sahilden 2 mil mesafede yaşıyor. Bizim de o bölgede avlanma yapmamıza müsaade edilmiyor. Denizdeki iklim değişiklikleri balıkları da etkiliyor. 2 milin dışına çıkamayan balıklar burada heba olup gidiyor. Bizim avlayamadığımız balıkları bir kısım balıkçılar, kaçak yollarla avlamaya çalışıyor. Yetkililerin bu konuda bize yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum."
Ayrıca Kılıç, trol avcılığı bereketi ile tezgahlardaki balık fiyatının yüzde 50 düşeceğine inandığını, bu nedenle vatandaşın da bol bol balık yiyebileceğini vurguladı.
Tezgahlarda satılan balıkların fiyatı şöyle:(kg)

Palamut: 3-5 TL
İstavrit: 4 TL
Mezgit: 3 TL
İri barbunya:12 TL
Orta barbunya: 4 TL
Deniz levreği: 12 TL
Deniz somonu: 7TL
Çinakop: 8 TL
Alabalık: 5 TL

Editör: TE Bilişim