Memorial Hastanesi' nden "Denizde 1 saatten fazla kalmayın" uyarısı

Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalınmaması gerektiğini bildirdi.

İSTANBUL (AA) - Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı cildin sürekli suda kalmasından dolayı örtü tabakasında zedelenmeler olabileceğini ve bunun ciltte kurumaya yol açacağını belirterek, denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalınmaması gerektiğini bildirdi.

Memorial Hastanesi' nden yapılan açıklamada yaz aylarında tatil planları yaparken çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabileceği unutulmamasının gerektiği belirtilerek, bu dönemdeki en önemli tehlikelerin; aşırı sıcaklar, güneş yanıkları, deniz ve havuz enfeksiyonları ile yaz ishalleri olduğu  ifade edildi.

Açıklamada Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, yazın sağlıklı bir tatil yapabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında da bilgi verdi. 

Prof. Dr. Kavaklı, tatil için seçilen yerin koşullarının önemini vurgulayarak,  “Yurt içi seyahat düşünülüyorsa; kıyafetler, gidilecek yere göre ayarlanmalıdır. Yazlık kıyafetlerin yanı sıra; akşamları serin olabileceği düşünülerek uzun kollu kıyafetler ya da şal götürülebilir. Kronik hastalıkları olanların ilaçlarını yanlarından ayırmamaları ve kalacakları gün sayısı kadar yedeklemeleri çok önemlidir. Otelde konaklanacaksa, gidilecek yerin mutfağında mutlaka diyet yemekler bulunmasına özen gösterilmelidir. Tatil döneminde tercih edilmesi gereken giysiler; güneş ışınlarını kendine çekmeyen, açık renkli, pamuklu, teri çekebilen kumaşlardan üretilmiş olmalıdır. Bu tür giysiler, serinletici ve güneş ışığına direkt maruz kalınmasını önleyici özelliktedir” ifadelerini kullandı.

Saat 10.00- 16.00 arası güneşe çıkılmaması konusunda uyarıda bulunan Prof. Dr. Kavaklı, bu saatler arasında dışarıya çıkılması gerekiyorsa, güneşi yansıtan ten ile temasını engelleyen şapka ve beyaz uzun kollu kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Kavaklı ayrıca serinlemek açısından bazen şapkaların ıslatılarak kullanıldığını, ancak bu uygulamayı sürekli tekrarlamanın doğru olmadığının altını çizdi. Kavaklı, ıslak bir şapka ya da kıyafet ile deniz kenarında ya da yüksek bir yerde rüzgara maruz kalmanın, “fibromiyalji” denilen kas ve iskelet sistemi hastalıklarına neden olabileceğini sözlerine ekledi. Prof. Dr Kavaklı ayrıca güneş ışığını ve sıcaklığını kendine çekmemesi için açık renkli şemsiyeler ya da hava sirkülasyonunu sağlayan hasır şemsiyeler tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

-"Uzun süre suda kalmak cilt tabakasını zedeleyebilir"-

Bağışıklık sistemin önemli bir parçası olan cildin, sürekli suda kalmasından dolayı örtü tabakasında zedelenmeler olabileceğini ve ciltte kurumaya yol açacağı için enfeksiyonlara  da açık hale geleceğini konusunda uyaran  Prof. Dr Kavaklı, bunun için;  denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalınmaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr Kavaklı, güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolunun ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmak olduğunu belirtterek, güneşlenmek için kola gibi maddelerin kullanımının son derece zararlı olduğunu kaydetti. 

-"Sıvı tüketiminizi iyi ayarlayın"

Prof. Dr Kavaklı bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirterek, şunları ifade etti: “Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 lt su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Susamadan su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değildir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı artırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar”

-"Çok soğuk su ile duş almayın"-  

Prof. Dr Kavaklı Sıcak yaz günlerinde serinlemek için yapılabilecek en doğru şeyin, duş almak olduğunu vurguladı. Kavaklı, “Duş, serinlemeyi sağlayarak sıcak yaz günlerinde terleme ile ilgili sıkıntıları da azaltmaktadır. Serinlemek için yapılan duş, şok etkisi yaratacak kadar soğuk olan suyla yapılmamalıdır. Özellikle kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar, buna dikkat etmelidir. Çok sıcak ve çok soğuk olmayan ılık bir duş, kişiyi rahatlatır. Düzenli duş ile gözeneklerin açılması, düzenli terleme ile birlikte vücut ısının düşmesine ve aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmaya yardımcı olur” değerlendirmesinde bulundu.

-Havuzdaki Hepatit A tehlikesine dikkat-

Prof. Dr Kavaklı tatilde deniz yerine havuzu tercih edenlerin bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ”Öncelikle havuzun denetimine mutlaka dikkat edilmelidir. Havuza girerken kulak tıkacı ve yüzücü gözlüğü takılmalıdır. Havuzlardan Hepatit A bulaşabilir. Bunun için özellikle çocuklara tatile gitmeden önce Hepatit A aşısı yaptırılabilir. Havuz başlarında mantar gibi enfeksiyonlar karşı terliksiz asla dolaşılmamalıdır. Havuzdan çıkınca klorlu suyun cildi kurutmasını önlemek ve bakteriyolojik kirlilik de ciltten atmak için mutlaka duş alınmalıdır. Islak mayo ile kalmak da vajinal mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlayabileceği için havuza girdikten sonra mayonun değiştirilmesi gerekir” uyarılarında bulundu.
Editör: TE Bilişim