FAS HEYETİ, DENİZCİLİKTE YATIRIM ŞARTLARINI ARAŞTIRIYOR

Çeşme Sheraton Otel’de yarın başlayacak olan “2. Türk Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Zirvesi” ne katılmak üzere Türkiye’ye gelen Fas Heyeti, İMEAK DTO İzmir Şubesi’ni ziyaret etti.

Türk Arap İş Adamları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Sabuhi Attar’ın organizasyonuyla gerçekleşen ziyarete katılan deniz ürünleri ticareti ile ilgili heyet, İzmir’e gelmekten ve denizcilik sektörü yetkilileri ile tanışmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirttiler.

Fas’ta su ürünleri üretimi yapan Said Derhem, Türkiye ile bu alanda işbirliğini artırmak istediklerini söyledi. İki ülke arasında bu alanda karşılıklı alışverişin olması gerektiğini vurgulayan Derhem, ağırlıklı olarak ton balığı yetiştirdiklerini ve Türkiye’deki büyük firmalarla çalıştıklarını söyledi. Norveç ile Türkiye arasında uygulanan vergi kolaylığının her iki ülke arasında da uygulanması gerektiğine dikkat çeken Derhem, “Türkiye ve Fas arasında ithalat ve ihracatta artış yaşanması için bu konuda adım atılması gerekiyor” diye konuştu.

Heyet ayrıca, Türkiye’de balıkçı teknelerinin azalması için neden devlet tarafından teşvik verildiğini sordu. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca denizlerde su ürünleri varlığını korumak amacıyla balıkçı teknelerini azaltma programı uygulandığını söyledi. “Balıkçılık sektöründe avcılık yapan ruhsatlı tekne sayısı azaltılarak su ürünleri üzerindeki av baskısının ortadan kaldırılması hedefleniyor” diyen Öztürk, uygulama ile ayrıca, balıkçılığı bırakmak isteyen tekne sahiplerinin mağdur olmadan sektörden ayrılmaları, balıkçılık yapmaya devam edenlerin de ekonomik olarak rahatlamalarının sağlandığını ifade etti.

Konuşmasında Deniz Ticaret Odası hakkında bilgi veren Öztürk marina, balıkçı, armatör, acente kısaca denizden geçimini sağlayan tüm kişi ve firmaların Deniz Ticaret Odası’na üye olduğunu vurgulayarak Odanın aynı zamanda devlet ile üyeler arasındaki köprü vazifesini gören kurum olduğunu söyledi. Öztürk ayrıca, Fas heyetine sektör ile ilgili herhangi bir soru olduğu veya bilgilendirme gerektiği zaman kendilerine rahatlıkla başvurabileceklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim