Bugün Türk Denizciliği için özel bir gün. Kabotaj Kanunu'nun kabulünün 86. yılı, 'Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" olarak kutlanıyor.

Denizciliğimizin duayenlerinde Prof. Dr. Necmettin Akten'in kaybı dolayısıyla denizciler bu seneki bayramı acılı kutluyor.

Bayram dolayısıyla çeşitli mesajlar yayınlandı.

Hisarcıklıoğlu: Denizcilikte başarılı olmak zorundayız"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünya medeniyetinde ve ekonomisinde söz sahibi bir Türkiye, denizcilik alanında da büyük başarılara imza atmak zorundadır. İnsan kaynağımız da teknolojimiz de bunu gerçekleştirmeye fazlasıyla yeter” dedi.

Hisarcıklıoğlu 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. "Kıyılarımız ve limanlarımız arasındaki ticari denizcilik haklarımızı tescillediğimiz, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun yıldönümünü büyük bir gurur ve sevinçle kutluyoruz" diyen Hisarcıklıoğlu, Kabotaj Kanunu'nun Türk denizciliğinin gelişmesi açısından fevkalade önem taşıdığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Şu bir gerçek ki; Türk denizcilik sektörü hem taşımacılık, hem de gemi inşa alanlarında önemli başarılara imza atmakta. Bu başarıların artarak devam etmesi, bizim gelecekle ilgili hayallerimizin gerçekleşmesi için olmazsa olmazlarımızdandır. Dolayısıyla, hem gemi inşa sanayini, hem deniz taşımacılığını, hem de limanlarımızı genişletmeye ve büyütmeye mecburuz. Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayacağımız 2023 yılı için çizdiğimiz hedeflere ulaşmamızda, denizciliğin payı göz ardı edilemeyecek kadar büyük olacak. Bu duygu ve düşüncelerle, Türk özel sektörü adına denizcilerimizin ve halkımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutlar, saygı ve sevgilerimi iletirim" dedi.

ORAKCI: "Türk Denizciliği bu kanunla ayağa kalktı"

Bayram nedeniyle bir mesaj yayınlayan Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı ise şunları kaydetti:

"Çaka Beyleri, Barbaros Hayrettinleri, Piri Reisleri ve daha nicelerini yetiştiren, tarihi şanlı zaferlerle dolu olan Türk Denizciliği’nin dönüm noktalarından birisi olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın bu yıl 86. yıldönümünü kutluyoruz. 1 Temmuz 1926 tarihinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde çıkarılan Kabotaj ve Denizcilik Kanunu, bir anlamda Kurtuluş Savaşı’nın denizlerde kazanılan boyutudur. Bu kanunla birlikte, yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hâkimiyeti sona erdirilerek, denizlerdeki egemenlik hakları yurttaşlarımıza sunulmuş böylelikle uzun bir geçmişe ve köklü bir geleneğe sahip olan Türk denizciliği yeniden ayağa kaldırılmıştır. Coğrafi açıdan önemli ve stratejik bir öneme sahip, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmamıza rağmen denizcilik sektörü, ne yazık ki geçmiş dönemlerde yeteri kadar ilgi gösterilmediği için hak ettiği yere tam olarak ulaşamamıştır. Ancak son yıllara baktığımızda sektörün önemli bir değişim ve gelişim sürecine girdiğini görüyoruz. Bu sürecin mimarı hiç kuşkusuz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’dır. Sayın Bakanımızın önderliğinde sektör sorunlarının çözülmesi için atılan kararlı adımlar ve yatırımlar neticesinde, denizcilikte dünya standartlarında bir seviyeye ulaşılmış ve ülkemiz, yüzünü yeniden denize dönmüştür. Ülke denizciliğinde yaşanan bu önemli gelişim ve değişim sürecinin, bundan sonra da artarak devam edeceğine inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle, denize emek ve gönül veren tüm denizcilerimizin, “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı yürekten kutlar, saygılar sunarım."

Editör: TE Bilişim