Törende konuşan Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin, denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde büyüyüp güçleneceğini belirtti. Tören, Barbaros Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli de Türkiye'deki denizlerin 85 yıldır daha mavi olduğunu ifade ederek, Kabotaj Kanunu'nun denizlere sahip çıkma bilincini insanlara aşıladığını ve denizciliğin gelişmesinde büyük rol oynadığını söyledi.

Şevli, Türk denizciliğinin her geçen yıl geliştiğini anlatarak, denizci millet ve ülke konumuna ulaşmak için geleceğin emanet edileceği çocuklarla çeşitli etkinlikler sunulduğunu aktardı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Deniz Yarbay Yalçın Kadıoğlu da Türk denizcilik tarihinin dönüm noktalarından biri olan kabotaj hakkının kazanılmasının 85. yıl dönümünün kutlandığını belirterek, 1071 yılından itibaren denize ve denizciliğe önem verilmesiyle Anadolu toprakları üzerinde güven ve refah içinde yaşanıldığını ifade etti. Kadıoğlu, Osmanlı'nın en güçlü olduğu dönemde önce Fransızlara, sonra diğer uluslara verdiği kapitülasyonların limanların yabancılar tarafından işletilmesine neden olduğunu belirterek, Türk denizcilerinin limanlarda yabancı konumuna düştüğünü söyledi. Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin geçmişinde yaşadıklarından ders çıkardığını anlatan Kadıoğlu, denizcilerin, Atatürk'ün "Denizciliği Türk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız" sözünü şiar edinerek, güçlü bir deniz gücü oluşturduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından Koramiral Bostanoğlu, Barbaros Anıtı defterini imzaladı. Bostanoğlu, törene katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve beraberindekiler, denizci Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret etti. Bostanoğlu, türbe anı defterini de imzaladı.

Editör: TE Bilişim