1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İstanbul’da, Vali Hüseyin Avni Mutlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ticaret Odası ve ilgili sektör temsilcilerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında Vali Mutlu, Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı.Tören Beşiktaş Barbaros Anıtı’nda çelenk koyulması ve saygı duruşuyla devam etti.

 İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı.

 Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan Barbaros Hayrettin’nin yaşamış olduğu dönemde Türk denizciliği adına başarmış olduklarını vurguladı. “Biz o gün Türk denizciliğini, ama savaşçı niteliğini markalaştırmada öncü olmuşuz” diyen Kalkavan, başta Barbaros Hayrettin olmak üzere tüm deniz şehitlerini şükranla andıklarını söyledi. Bugün savaşın ekonomik anlanda olduğunu belirten Kalkavan, son yıllarda denizcilik sektörü anlamında çok başarılar gerçekleştirdiklerini, gelecek genç neslin bu alanda çok parlak olduğunu dile getirdi. Metin Kalkavan: “Barbaros Hayrettin’in yaptıkları bugün bizlere ışık tutuyor. İnanıyorum bu meşale bu hizmet anlayışıyla sonsuza kadar devam edecek.” diyerek, ekonomik birer savaşçı olarak çok daha iyi işler yapacaklarını belirtti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Deniz Binbaşı Yalçın Kadıoğlu, kabotaj hakkının kazanılmasının 84. yılında gelinen süreci anlattı. Türk denizcilik tarihinde önemli dönüm noktalarına değinen Kadıoğlu, 16. yüzyılda denizciliğimizin kazanmış olduğu başarıları, ve denizlerdeki hakimiyetini 17.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun gerilemesiyle kaybetmiş olduğunu söyledi. Sonraki yüzyıllarda Türklerin kendi denizlerine yabancı durumuna düşmüş olduğunu anlattı. Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’ün stratejik dehası ve denizci vizyonu ile yapmış olduğu girişimlerle ve sonrasında yapılan girişimlerin sonucu olarak 19 Nisan 1926’da kabotaj hakkımızın geri alınmasıyla Türk denizciliği için gerçek bir dönüm noktası olan yasanın kazanımlarını vurgulayan Kadıoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili bir deniz devleti olan Türkiye'nin gerek güvenlik, gerekse ekonomik olarak denizlere tam bağımlı olduğunu, üç denizde de Deniz Kuvvetleri’nin tam varlık göstermesinin zorunluluk olduğunu söyledi. Kadıoğlu, 16. yüzyıldan bu yana Akdeniz’de erişilen kuvvet seviyesinde şu an en güçlü dönemin yaşandığını belirtti.
 

 Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli yaptığı konuşmada: '' “Denizci millet, denizci ülke'' seviyesine ulaşabilmek için denizlerle çevrili ülkemize deniz sevgisini açıklamak, deniz kültürü oluşturmak konusunda özellikle geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza, gençlerimize yönelik özendirici etkinliklerde bulunmayı amaçlıyoruz” dedi. Şevli,  ,iç sulara 150’ye yakın tekne, sandal ve yelkenli gönderdiklerini, su sporları merkezleri kurduklarını söyledi. Artık denizcilik bayramının, sadece İstanbul'da değil, Burdur, Erzurum Uzundere, Urfa ve Diyarbakır gibi şehirlerde de kutlanmaya başlandığını kaydetti.

Cemalettin Şevli: “ Denizciliğimizin önemini yeterince kavrayarak ülkemizin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız hepimizin ortak dileğidir” dedi.
 Yapılan konuşmaların ardından, Kuzey Deniz Saha Komutanı Mehmet Otuzbiroğlu, Anıt Şeref Defteri'ne, ''Deniz ve Kabotaj Bayramı'nı kutlamanın gururu içerisindeyiz. Eşsiz bir coğrafyaya sahip ülkemizin güvenlik ve refahı vazgeçilmez bir şekilde çevrelendiği denizlere bağımlıdır'' diye yazdı.

Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret eden katılımcılar, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından bayram nedeniyle düzenlenen “Yeditepe Sularında Bayram Çoşkusu Gezisi”ne katıldılar. Başta Vali Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere pek çok sektör temsilcisi İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün misafirliğinde düzenlenen gezi ve öğle yemeğinde bir araya geldiler.
İstanbul genelinde 4 Temmuz’a kadar sürecek çeşitli etkinliklerle Kabotaj Bayramı kutlanmaya devam edecek.

Editör: TE Bilişim