Denizcilik Sektöründe Verilen Meteorolojik Hizmetler Masaya Yatırıldı

Meteoroloji 9. Bölge Müdürlüğü, Zonguldak Meteroloji Müdürlüğü ile Bülent Ecevit Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Karadeniz Ereğli Meslek Yüksekokulu "Denizcilik Sektörüne Verilen Meterolojik Hizmetler" konulu seminer düzenlendi.

 Ereğli Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Meteoroloji 9. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Salih Koç, denizcilik tarihinin çok uzun yıllara dayandığının altını çizdi.

Denizciliğin başladığı gün denizcilik meteorolojisinin de başladığını ifade eden Koç, "Denizle uğraşanların çoğu ilk çağlardan beri, denizde hava nasıl olacak sorusuna cevap vermek için doğa ve hava olaylarını takip ederek tecrübe sahibi olmuşlardır. Bazı gemiciler denizde seyrederken önemli ve devamlılık gösteren rüzgarları keşfetmişlerdir. Okyanus üzerinde esen rüzgarlar ilk kez İngilizler tarafından 1686 yılında çizilip yayınlanmıştır. 1805 de ilk kez İngilizler yine denizlerdeki hava durumuna ilişkin skalayı geliştirmişlerdir. Ayrıca gemi kaptanları denizcilikle ilgili hava olaylarını rota defterlerine kaydetmişlerdir. Bunların hepsi tabii ki ihtiyaçtan doğan ürünlerdir. İlk kez 1853'te Brüksel'de yapılan konferansla gemilerde bulundurulacak gönüllüler tarafından kaydedilecek hava olayları ve tahminlerinin belirli bir esasa göre geliştirilmesine başlanmıştır. Bu durum günümüze kadar devam etmiş ve halen Meteoroloji Genel Müdürlüğü denizcilik sektörüne bünyesinde kurulu bulunan Tahminler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Deniz Meteorolojisi Şube Müdürlüğü başta olmak üzere, denize kıyısı olan illerdeki meteoroloji müdürlükleri vasıtasıyla kesintisiz 24 saat hizmet verilmektedir."

HEDEF: HIZLI VE DOĞRU TAHMİN

Zonguldak Meteoroloji Müdürlüğü Mühendisi Fatih Mutlu ise seminerde sinevizyon eşliğinde yaptığı sunumda Meteoroloji Genel Müdürlüğü(MGM) hakkında kısa bilgiler verdikten sonra, kurumun denizcilere sunduğu hizmetler hakkında açıklamalar yaptı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 3254 sayılı kanunla, doğru, güvenilir ve zamanında meteorolojik gözlemler ve tahminler yaparak bunu en kısa sürede kamuoyuyla paylaşmak hedefiyle kurulduğunu belirten Mutlu, "Müdürlük bünyesinde 1088 karasal otomatik gözlem istasyonu, 8 adet yüksek atmosfer gözlem istasyonu, 10 adet C band meteoroloji radarı, 1 adet X band meteoroloji radarı ve uydu gözlemleri için yeralıcı sistemlerle gözlemlerini sürdürmektedir. MGM deniz gözlemlerindeki eksikliği gidermek amacıyla 2009 yılında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ile ortak bir proje çalışması başlatmıştır. Burada hedef, deniz fenerleri ve şamandıralara meteorolojik sistemler kurarak kıyıya en yakın noktadan ve deniz üzerinden meteorolojik bilgilerin alınmasıdır. KEGM'ne ait 60 adet deniz feneri, 7 adet seyrüsefer şamandırası ile TPO'ya ait bir adet meteorolojik amaçlı sabit şamandıraya kurulan Deniz Otomatik Gözlem İstasyonları ile bu çalışmalar sürmektedir" diye konuştu.

Seminerin ikinci bölümünde ise Deniz Meteoroloji Şube Müdürlüğü Mühendisi Cengiz Çelik meteorolojik tahminlere yönelik bilgiler verdi.

 

Editör: TE Bilişim