Denizcilik sektörü için tedbir paketi geliyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, küresel krizden etkilenen denizcilik sektörü için hazırlanacak "Tedbir Paketi"nin, 10-15 gün içinde netleşeceğini söyledi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) krizden etkilenen sektörlerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüldüğünü ifade ederek, denizcilik sektörünün sorunlarının da ele alındığını bildirdi.

Yıldırım, EKK'da alınan karar gereğince konuya ilişkin bir rapor hazırlanması için Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı uzmanlarından bir çalışma grubu oluşturulduğunu kaydederek, "Bu çalışma grubu raporlarını bize sunacak. Biz de Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na getireceğiz ve alınacak tedbirler böylece netleşecek. Küresel krizden etkilenen denizcilik sektörü için hazırlanacak Tedbir Paketi, önümüzdeki 10-15 gün içinde netleşecek" dedi.

"İlk etapta siparişler bitirilmeli..."

Bakan Yıldırım, 2003'de göreve başladıklarında 37 tersane, 5 bin çalışan bulunan gemi inşa sektöründe, küresel krizin etkisini göstermeye başladığı geçen yılın ortalarına kadar inşaatı devam edenlerle birlikte 150 tersane, 36 bin çalışana ulaşıldığını söyledi.

Küresel kriz nedeniyle istihdamda 8-9 bin civarında azalma yaşandığını kaydeden Binali Yıldırım, ilk etapta devam eden siparişlerin bitirilmesi için tedbirler alınacağını belirtti.

Yıldırım, "Bunun için bankalarda tersanelerin kullandıkları işletme kredileri var. Onları almakta zorlanıyorlar, bir tedbir bulunacak. İkincisi Eximbank'ın ihracat amaçlı, yapılan gemilere yönelik kredi verme durumu var. Bu kredi için tersanecilerimiz zaten müracaat ettiler, yararlanmaları sağlanacak. Üçüncü olarak bu kriz döneminde kamu sektörü, siparişlerini yerli tersanelere yaptırmaları konusunda teşvik edilecek. Bir de teminat konusu, devletin 'garantör' olması konusu var. Bunlardan hangisi kısa vadede, hangisi daha sonra uygulanabilir, hangileri hiç uygulanmaz bütün bunlar çalışma gruplarının yapacağı çalışmalardan sonra ortaya çıkacak ve sonunda Ekonomi Koordinasyon Kurulu karar verecek" dedi.

Bakan Yıldırım, krizden etkilenen her sektör gibi gemicilik sektörünün de "elinden tutacaklarını" dile getirerek, "Bugüne kadar hiçbir sektörümüzü yalnız bırakmadık. Türkiye'nin milli geliri içinde yüzde 15 paya sahip, Türk insanının ihtiyacını karşılayan bu çok önemli sektörün iyi zamanda da kötü zamanda da yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. (aa)

 

Editör: TE Bilişim