Denizcilik sektörü canlanıyor

Türk denizcileri Exposhipping Europort İstanbul'da hayat bulmaya hazırlanıyor. Gerçekleşecek fuara 500'e aşkın firma katılacak.

Türkiye; dünya denizcilik ticaretinde son yıllarda büyük başarılar elde etti. Denizcilik sektörünü içeren konularda ilk 5’de yer almayı başaran sektör, 2008’in son aylarını sıkıntılı geçirmesine rağmen 2009 için oldukça umutlu.

Deniz Ticaret Odası’nın düzenlediği ve NTSR Fuarcılık tarafından organize edilen ve Mart ayında gerçekleştirilecek olan Exposhipping Europort İstanbul 2009 fuarına yurt dışından yoğun katılımcı gözlenirken, şimdiden fuarı ticaret amaçlı ziyaret edeceğini belirten yabancı ziyaretçiler de Türkiye’nin 2009’da uluslar arası denizcilik sektöründe gücünü arttıracağını gösteriyor.

25-28 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan Europort İstanbul 2009, kriz beklentilerine meydan okuyarak %70’lik büyüme hedefi ile 9.000 m² alanda gerçekleştirilecek. 2007’de düzenlenen bir önceki fuarda 7.000 m² olan fuar alanının 2009’da gerçekleştirdiği bu önemli artış; denizcilik sektörünün canlanacağının sinyallerini veriyor. Deniz Ticaret Odası, NTSR Fuar şirketi ve AHOY Rotterdam’ın güç birliğiyle Türk denizciliğini uluslar arası deniz ticaretinin önemli firmaları ve aracıları ile buluşturmayı hedefleyen EUROPORT İSTANBUL 2009; aynı zamanda sektöre yönelik önemli etkinliklere ve bir konferansa da ev sahipliği yapacak.

Europort İstanbul 2009’da armatörlük, gemi işletmeciliği, brokerlık, gemi kiralama, gemi alım-satımı, tersane işletmeciliği, yeni gemi inşa-bakım-onarımı, konteyner taşımacılığı, lojistik hizmetleri ile gemi inşa yan sanayi firmaları ve ilgili bankacılık, finans, sigortacılık ile eğitim kurumlarından yerli – yabancı önemli firmalar ve en iyi markalar bir araya gelecek. Fuar; Türk denizcilik sektörünün gücünü ve gelişimini dünyaya anlatmak ve uluslararası denizcilik sektörünün gelişiminden pay almak için katılımcılarına en uygun fırsatları sunuyor.

Bu doğrultuda yapılan çalışmalar sonucunda şu anda Europort İstanbul 2009’a; 200'den fazla Türk ve uluslararası katılımcı firma, 500'ü aşkın marka katılıyor. Yeni uluslararası pavilionların katılımı ile sınırların genişletildiği Exposhipping Europort İstanbul Fuarının uluslararası arenada ki etkinliğinin sonucu olarak fuarda; Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, Japonya, Kanada, Kore, KKTC, Norveç, Romanya ve Yunanistan’ın uluslararası pavilyonları da yer alıyor.

Armatörlük, gemi işletmeciliği, brokerlik, tersane işletmeciliği, gemi inşa yan sanayi, konteyner taşımacılığı, kruvaziyer turizm ve feribot işletmeciliği, lojistik ve ekspertiz sörvey hizmetleri gibi denizciliği ilgilendiren birçok alanda en yeni teknoloji, ürün ve hizmetleri fuarda görücüye çıkıyor.

RAKİP ÜLKELER GLOBAL KRİZDEN DAHA FAZLA ETKİLENDİLER

Türkiye’nin en kapsamlı denizcilik ihtisas fuarı olma özelliğini koruyan ve denizciliğin rotasını çizen tüm firmaların buluşacağı Exposhipping Europort İstanbul Fuarı hakkında bilgi veren NTSR Fuarcılık Genel Müdür’ü Serkan Tığlıoğlu, yaptığı açıklamada “Türkiye deniz ticaretinde son yıllarda çok ciddi başarılar gerçekleştirdi. Dünya gemi inşa sanayii’n de ilk 5’de yer alan sektör, deniz lojistiği ve gemi-tersane işletmeciliği konularında da en büyükler arasında yer almaktadır.

Tüm bu olumlu gelişmeler ve kaydedilen hızlı büyüme 2008’in son 3 ayında yaşanan global krizin etkileriyle yavaşlamış gibi görünse de, denizcilik sektörü 2009’u Europort İstanbul 2009 fuarını yeni bir fırsat aracı olarak görüyor. NSTR Fuarcılık olarak ilk kez 2007’de düzenlediğimiz Europort İstanbul, 2009’da bizim uluslar arası güçlü ortaklarımızla daha da başarılı olacak. Bu yıl 200 katılımcı, 40 ülkeden 600 marka hedefliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’nin deniz ticaretinde yarıştığı ülkelerin büyük çoğunluğunun ABD’de yaşanan finans krizinden daha fazla etkilendiğini belirten Serkan Tığlıoğlu sözlerine şöyle devam etti ; “ABD’de yaşanan kriz kuşkusuz Türkiye dahil pek çok ülkeyi her sektörde olumsuz etkiledi. Ancak, denizcilik sektörü için bu durum fırsata dönüştürülebilir. Rakip ülkeler ABD’de yaşanan finansal krizde ciddi kayıplara uğrarken Türk denizcileri, kazançlarını yeni tersanelere, yeni üretim merkezlerine ve yeni lojistik yatırımlarına yapmış olmanın avantajını yaşamaktadır şu an.

Daha ucuza ve daha kısa sürede gemi inşası gerçekleştirebilen Türk denizcilik sektörü, aynı zamanda 2009’da 2. el gemi ve yeni inşalar da öne çıkacaktır. Europort İstanbul 2009 fuarı, Türk denizcilik sektörünün tüm avantajlarını yerli ve yabancı firmalara, aracılara, brokerlara sunmak için önemli bir fırsat yaratmaktadır. Bu yıl, yabancı ziyaretçiler de önemli artış beklemekteyiz. NTSR Fuarcılık ekibi bu konuda uzun süredir ciddi bir çalışma yürütmektedir.”

 

Editör: TE Bilişim