Profesör Doktor Ruhi Kaykayoğlu İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı sektör envanteri sunumu ile denizcilik sektörünün Türkiye ekonomisine yaptığı katkıyı rakamlarla açıkladı.

 İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Salih Zeki Çakır; ‘’Uzun yıllar denizciliğimizin ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu ve katkı değer sağladığını çeşitli vesilelerle her platformda oda ve diğer paydaş sivil toplum kuruluşları olarak dile getiriyoruz. Fakat önemli ölçüdeki bu büyüklüğü rakamlandırmakta bir zafiyet vardı. Bakanlığımızın yetkilileri farklı rakamlar söyler, üniversiteler çalıştay, panel ve konferanslarda farklı rakamlar söylerdi. Biz bunun, DTO’nun da faaliyet sorumluluk alanında olduğu için deniz ticaret merkezli/odaklı bir çalışmayla sektörümüzün büyüklüğünü ortaya koyulması için bir süreç başlattık. Yönetim kurulumuzun almış olduğu karar neticesiyle bu işi akademik bir ekip üstlendi.'' ifadelerini kullanarak envanter sunumunu yapmak üzere sözü Profesör Doktor Ruhi Kaykayoğlu'na bıraktı.

Kürsüye çıkan Profesör Doktor Ruhi Kaykayoğlu; ‘’Projemizi epey olgunlaştırdık. Birazdan paylaşacağım sonuçları hem Türkçe hem İngilizce bir kitap haline getirdik. Sayın Meclis Başkanı’nın da bahsettiği gibi bu bir başlangıç. Sayın Bakanın burada bulunmasını fırsat bilerek kendisine bunu arz etmek istedim. Umarım bu çalışma bakanlığın personelinin de desteğiyle her sene otomatik ve en sağlıklı bir şekilde bir araya getirilmesiyle o sene neler olduğunun açıklandığı bir rapor hazırlanmasını istiyoruz.’’ diyerek Türkiye ekonomisi için ilintili sektörlerde ekonomik ve istihdam değeri çalışmalarında gelinen yer hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.

Dünyada oluşturulan milli gelirin %50’sinden fazlası denizyolu hizmetlerinden oluşuyor!

Kaykayoğlu, denizcilik sektörünün; sadece taşımacılık alanında %90’lara yaklaşan payın ve dünyada oluşturulan milli gelirin %50’sinden fazlasının denizyoluyla taşınan mal ve hizmetlerden oluştuğunu hatırlatarak, ‘’Bu proje, denizcilik sektörünün ülkemizde de stratejik öncelikli sektörler arasında olduğunu göstermek ve geleceğe ışık tutmak için yapılmıştır.’’ İfadelerini kullandı.

‘’Türkiye’de denizcilik sektörü 79 milyar dolar ekonomik katkı ile 1 milyon 123 kişilik istihdam yaratmakta!’’

Kaykayoğlu’nun sunumunu yaptığı envanterde A grubu olarak belirlenen ‘’Türk Gemi ile Yük Taşımacılığı Endüstrisi’nin Türkiye ekonomisine direkt, endirekt ve uyarılmış olarak 28,2 milyar dolarlık bir toplam değer ile 408 bin kişilik toplam istihdam sağladığının altı çizildi. Ayrıca B grubu olan Limanlar’ın Türkiye ekonomisine 17,52 milyar dolarlık bir toplam değer ile 103 bin kişilik istihdam sağladığı belirtildi.

C grubu olarak adlandırılan Deniz Endüstrisi’nin Türkiye ekonomisine direkt, endirekt ve uyarılmış olarak 19.05 milyar dolarlık bir katkı ve toplam 549,000 kişilik istihdam sağladığı açıklanırken, dünyadaki tüm tersanelerin yüzde 26’sının Türkiye’de bulunduğunun altının çizildiği Denizcilik Hizmet Sektör İşletmeleri isimli D grubunun Türkiye ekonomik değerine toplam 9,38 milyar dolar katkı sağladığı ve 39,600 kişilik toplam istihdam sağladığı belirtildi.

Son grup olan E grubunda ise Balıkçılık ve Balık Üretme ve Yetiştirme Faaliyetleri‘nden Türkiye ekonomisine direkt, endirekt ve uyarılmış toplamda 3,72 milyar dolar katkı ile direkt endirekt ve uyarılmış olmak üzere toplamda 25,830 kişilik istihdam sağladığı belirtildi.

Genel olarak, ülkemiz denizcilik sektörü direkt etki olarak 23 milyar dolar katkı ve 232 bin kişilik istihdam sağlarken, direkt, endirekt ve uyarılmış olarak toplamda yaklaşık 79 milyar dolar ekonomik katkı ile 1 milyon 123 kişilik istihdam yaratmakta olduğu belirtildi.

Sunumda paylaşılan rakamların pandemi dönemini kapsayan 2019’un rakamları olduğu ve yüzde 10 kadar aşağı çekilmiş olabileceği belirtildi. Ayrıca yurt dışı marina, balıkçılık ve liman faaliyetlerinden edinilen değerlerin de hesaplamalara dahil edilme sürecinin devam ettiği açıklandı.

Editör: TE Bilişim