27 Nisan 2012 Cuma günü Türkiye'nin önde gelen dört büyük denizcilik okulu olan İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencilerinden oluşan "Denizcilik Lisans Öğrencileri Derneği" tarafından "Denizcilik Eğitimi Ve Mesleki Alternatifler Sempozyumu" İTÜ Denizcilik Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

2010 yılında kurulan Denizcilik Lisans Öğrencileri Derneği'nin ilkini 2010 yılında gerçekleştirdiği GEMİMO altında 1. Ulusal Öğrenci Kurultayı'ndan sonra ikinci olarak bir araya gelen Denizcilik Lisans Öğrencileri denizcilik eğitimi sorunları ve denizcilik mesleğine alternatif meslekler konusunda sempozyum kapsamında çeşitli sunumlar gerçekleştirdiler.

GEMİMO başkanı Feramuz Aşkın, DEFAV başkanı Bülend Temur, İTÜ DEFAMED başkanı Baybora Yıldırım ve İTÜ Denizcilik Fakültesi dekanı Prof.Dr. Nil Güler'in açılış konuşmalarıyla birlikte Denizcilik Lisans Öğrencileri Derneği Kurucu Üyesi İTÜ Denizcilik Fakültesi 2010 DUİM mezunu Gizem Çevik ve Denizcilik Lisans Öğrencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 4.Sınıf Öğrencisi Özlem Balca Akıncı'nın konuşmaları ile ilk oturum açıldı.

Toplamda 2 oturumdan oluşan sempozyumun "Denizcilik Eğitimi" konulu ilk oturumunda sırasıyla İTÜ Denizcilik Fakültesi GMİM 2.Sınıf Öğrencisi Alpaslan Şahin tarafından "Türkiye'deki Denizcilik Okulları", Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi DUİM 4. Sınıf Öğrencileri Reha Tevfik Serindağ ve Burak Serdar Softa tarafından "Denizcilik Lisans Öğrencilerinin Geleceği", İTÜ Denizcilik Fakültesi GMİM 4.Sınıf Öğrencisi Elif Karaman tarafından " State University Of New York Maritime College Ve Türkiye'deki Denizcilik Fakültelerinin Kıyaslanması",
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi GMİM 4. Sınıf Öğrencileri Mehmet Aytuğ Yener ve Serkan Atam tarafından "Denizcilik Eğitimi Sorunları", İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 4.Sınıf Öğrencisi Banu Kolbaşı tarafından "Hiyerarşik Sistem" ve İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 4.Sınıf Öğrencisi Ahmet Büyüksamancı tarafından "Zabitlik Ehliyet Ve Sertifikaları" konulu sunumlar gerçekleştirilmiştir.

İkinci oturum olan "Mesleki Alternatifler" kısmında ise İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 4.Sınıf Öğrencisi Ayşe Aslı Başak tarafından "Akademisyenlik Ve Yurtdışı Yüksek Lisans Programları", İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 2.Sınıf Öğrencisi Efecan Ertekin tarafından "Kılavuz Kaptanlık", İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 2.Sınıf Öğrencisi Yunus Cengiz tarafından "VTS Hizmeti Ve VTS'lik Mesleği", İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 2.Sınıf Öğrencisi Yunus Kumantaş tarafından "Klas Kuruluşları Ve Sörveyörlük", İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 2.Sınıf Öğrencileri Selin Sarı ve İsmail Karaman tarafından "Port State Control" ve İTÜ Denizcilik Fakültesi DUİM 2.Sınıf Öğrencisi Cansu Özdemir tarafından "Sigortacılık" konulu sunumlar gerçekleştirilmiştir.

Sempozyum sırasında öğrencilerin dile getirdiği sorunlar ve çözüm önerileri mezunlar ve akademisyenler tarafından dikkatlice dinlenerek ortak çözümlere kavuştu. Özellikle denizcilik eğitimi konusundaki eksikliklerin ve lisans öğrencilerinin geleceği üzerinde duran öğrenciler tarafından hazırlanan çözüm önerileri de tıpkı 2010 yılında gerçekleşen kurultaydaki gibi çok fazla yankı buldu. SUNY Maritime College'daki hiyerarşik sistem ve kuralların çok fazla ilgi çektiği sempozyumda Türkiye'deki denizcilik okullarının üniforma ve disiplin yönetmelikleri hakkındaki eksiklikler de
öğrenciler tarafından dile getirildi. Ayrıca öğrencilerin staj bulma ve staj süresince yaşadıkları sıkıntıların da anlatıldığı sempozyumda zabitlik ehliyeti konusunda da alınan sertifikalar ve sertifikaların verilmesi konusunda okulların izlediği politikalar da tartışıldı.

Denizlerde Uzakyol Vardiya Zabiti veya Mühendisi olarak çalışmanın dışında çeşitli alternatif meslekler konusunda da öneriler sunan öğrenciler, akademisyenlikten kılavuz kaptanlığa pek çok alternatif mesleği de tanıttılar. Mezun kılavuz kaptan ve VTS operatörü büyüklerinden meslek tanıtımı konusunda yardım alan öğrencilerin yaptığı meslek tanıtımları tüm katılımcılar tarafından oldukça ilgi çekti.

Yapılan sunumların ardından kapanış konuşması ve teşekkür belgelerinin verilmesi ile sempozyum son buldu.

Festival kapsamına alınan sempozyuma katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencileri ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri, daha sonra İTÜ Denizcilik Fakültesi'nde düzenlenen Denizcilik Festivali'ne katılarak diğer öğrencilerle birlikte hoşça vakit geçirdiler.

Denizcilik Lisans Öğrencileri'nin birlik ve beraberliğinin pekiştirildiği bu sempozyumun ardından oluşturulan karar bildirgesi Denizcilik Lisans Öğrencileri Derneği(DENLİDER) tarafından ileriki zamanlarda duyurulacaktır.*

Editör: TE Bilişim