TÜLOMSAŞ ziyareti, sitemizin gemi inşa konusundaki  köşe yazarı Murat Birecik'in koordinasyonunda ve TÜLOMSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Hayri Avcı'nın evsahipliğinde;  Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Sn. Yaşar Duran Aytaş ile Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Sn. Osman Kolay'ın başkanlığındaki bir heyet tarafından gerçekleştirildi.

Bu ziyaret de Tülomsaş Genel Müdür Yardımcıları Semavi Bilgiç, Fatih Turan ve Hilmi Baştürk; Satış ve Pazarlama Daire Başkanı Ekrem Turan, Motor Fabrikası Müdürü Ercan Demirci, Elektrik Makinaları Fabrikası Müdürü Hakan Tuna; Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa Ve Tersaneler Genel Müdür Yardımcıları Dr. Mehmet Kırdağlı ve Ömer Çoşkun;  Daire Başkanları Mustafa Kızılkaya ve  Kadir Erkan;  GMO Yerlileştirme Komisyonu Başkanı Özkan Göksal, GMO Üyeleri Ertan Özyardımcı, İlker Eker, Ali Can ve Fatih Yılmaz da hazır bulundu.

Bu ortak ziyaretde, Tülomsaş'ın teknik ve ticari imkanlarını yakından tanımak, fabrikalardaki üretim, imalat ve test imkanlarını yerinde izlemek ve gemi inşa sektörümüzün yerli katkı oranını arttırmak amaçlanıyordu.

Hayri Avcı, aslında üst düzey bürokratların normal koşullarda almayacağı bir riski üstlenmekte.  Tülomsaş'ın özellikle 12 V PA4 185 ve 16 V PA4 185 tipi ana makinalarının ve bunların türevi olan dizel jeneratör setlerinin  gemilere ve diğer deniz araçlarına uygulanması sürecini yürütmekte.

Kendisi çevresini motive eden bir kişiliğe sahip ve çok çalışkan bir Genel Müdür. Sabah 05:00'da iş başı yapıp, akşam 23:00'da mesaisini bitirmekte.

Tülomsaş'ın bir temel özelliği de başta yönetim kadrosunda olmak üzere neredeyse tüm çalışanların ortalama 25 yıllık kıdeme sahip olması. Böylece Tülomsaş'ın fiziki anlamda  tüm imkanlarını biliyorlar. Örneğin, bir fabrika müdürünün, bundan 30 yıl önce 5 yıl boyunca bakım mühendisi olarak çalışması. Daha sonra da genel müdür yardımcılığına yükselmesi ve bu sürecin biribirini takip etmesi gibi... Yani şöyle diyebiliriz, fabrikanın tüm unsurlarına teknik, idari ve ticari anlamda hakim bir üst kadro mevcut.

Tülomsaş'ın şu sıralar Türk Loydu'ndan Tip Onay Sertifikası alma süreci devam ediyor.

Heyet, motor fabrikasında ki teste de katıldı. O sırada 16 V PA4 185 tipi Tülomsaş marka motorun testi gerçekleştiriliyordu. Test süreci ve ünitelerin ziyaretleri, aşağıdaki fotoğraflarda yer almakta.

Ziyaret sürecinde, tüm gün boyunca fabrikalar dolaşıldı. Hayri Bey ve Kurmay Heyeti  iyi bir ev sahipliği yaptı. GMO Başkanı Kolay ile Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Aytaş kendilerine teşekkür etti. Son olarak da DEVRİM otomobilimizin başında toplu bir hatıra fotoğrafı çekilerek Tülomsaş'a veda edildi.

Fatih YILMAZ'a teşekkürlerimle...

Eskişehir’de bulunan TÜLOMSAŞ Motor Fabrikası’nın gemi motoru imalatı için ciddi potansiyeli olan bir tesis olduğu öncelikle Gemi İnş. Müh. Fatih YILMAZ’ın “Gemi Motoru İmalatında TÜLOMSAŞ Potansiyeli” başlıklı köşe yazısı ile gündeme gelmiş ve daha sonra aynı yazı Gemi Mühendisleri Odası (GMO)’nın resmi yayın organı olan Gemi ve Deniz Teknolojisi Dergisi’nin Ekim 2009/182. sayısında yayımlanmıştır.

Yazıyı okuyan TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sn. Hayri AVCI’nın daveti üzerine, Gemi İnş .Müh. Fatih YILMAZ ile birlikte Murat BİRECİK ve Yüksek Mühendis Ali CAN’dan oluşan bir heyet 25 Ağustos 2009 tarihinde TÜLOMSAŞ’ı ziyaret etmiş ve Motor Fabrikası’nın imkan ve kabiliyetlerini yerinde incelemişlerdir. TÜLOMSAŞ Motor Fabrikasının gemi motoru imalatına yönelik ciddi potansiyele sahip bir tesis olduğu ve GMO tarafından ziyaret edilmesi gerektiği, GMO’nun 56. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında 07 Aralık 2010 tarihinde yapılan “Gemi İnşa Sanayinde Krizin Etkileri” konulu Panelde “Krizi Fırsata Dönüştürmek” konulu konuşmayla da gündeme getirilmiştir.

 

Editör: TE Bilişim