BADER Denizcilik Meslek Liselerinin sorunlarını ele aldı.

Barbaros Denizciler Derneği, Denizcilik Meslek Liselerinin sorunlarını ele alan bir oturum düzenledi. Oturumda oluşan gündeme göre en büyük sorun, denizcilik kökenli eğitim elemanı eksiği.

Dernek Genel Merkezinde düzenlenen oturuma Dernek Başkanı Mustafa Dülgar ve yönetim kurulu üyeleri ev sahipliği yaparken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, , Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Fahri MUŞTU, Rahime Ulusoy Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Denizcilik Anadolu Teknik Lisesi Müdürü Rifat ALBAYRAK, Pendik Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürü  Ömer ELAÇMAZ, Piri Reis Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Zeki GÜLEÇ, Ziya Kalkavan Denizcilik Anadolu Teknik Lisesi ve Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Cemalettin TURGUT, Özel Eryetiş Reis Denizcilik Meslek Lisesi Müdürü M. Yavuz BEKTAŞ ve beraberindeki heyetleri ile  katılım gösterdiler.

Dernek Başkanı Mustafa Dülgar, oturuma başlarken davetlerine icabet eden tüm misafirlere teşekkür ederken, bu toplantının ilk amacının tanışma, kaynaşma ve ilerde yapılacak güzel faaliyetlere başlangıç oluşturması olduğunu belirtti. Liselerimizin tüm sorunları bir toplantıda ortaya konulup hemen çözüme kavuşturulamayacağını söyleyen Dülgar, ancak bir başlangıç olması açısından bu günkü toplantının çok önemli olduğunu söyledi.

Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz de, tüm denizcilik meslek liselerinin müdürleri ile ilk defa bir araya gelmenin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti ve bundan dolayı derneğimize teşekkür etti.

Denizcilik meslek liselerinin sorunlarını tek tek dinleyerek not alan Deniz, çözüm konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ve bu liselerimizin kalitelerinin arttırılacağına inandığını belirtti.

Karşılaştıkları birçok sorunu dile getiren ve bu sorunların çözümü için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan destek istediklerini ifade eden müdürler, kendilerine bu fırsatı tanıyan BADER Yönetim Kuruluna da teşekkür ettiler.

Liselerimizin müdürleri de kendilerinin pek fazla bir araya gelemediklerini, böyle bir birliktelikten dolayı çok mutlu olduklarını söylediler, bu toplantıyı düzenlediğiği için de BADER’e ayrıca teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

Gündemdeki sorun: Meslek dersi hocası az!

Denizcilik meslek liselerinin sorunlarının dile getirildiği ve tartışmaya açıldığı toplantıda ağırlıklı olarak meslek derslerini verecek denizcilik kökenli eğitim elemanı eksikliği gündemi oluşturdu.

Okul müdürlerinin üzerinde durduğu bir diğer önemli konuda mevzuatlar çerçevesinde verilen sertifikaların yeterliliği konusunda yaşanılan sorunlar.

Toplantıda gündeme gelen, çözüme kavuşturulması istenen sorunlar şu şekilde oluştu:

-Denizcilik kökenli eğitmen sıkıntısına bir an önce çözüm bulunmalı. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ortak çalışmalar yapması gerektiği belirtildi.

-Öğretmenlerin ve hatta müdürlerin de gemi ve deniz hayatini görmelerinin öğrencilere yönelik bilgi birikimlerinde daha iyi yönlendirme ve bilgilendirme yapılmasına olanak sağlayacağı, bu konuda çalışmalar yapılması gerektiği,  

-Denizcilerin, okullarda eğitim vermesi için; almaları gereken ücretlerde iyileştirme yapılmasının bir zorunluluk olduğu.” Kimse denizde kazandığının çok altına fiyatlara okullarda gelip eğitim vermiyor ya da vermek istemiyor.”

-Denizcilik Meslek Liselerinde uzun yıllar birikim yapan ve bu alanda eğitim veren bir eğitmenin normal bir liseye atanması büyük kayba neden olmaktadır. Mümkünse bu kadroların meslek liseleri arasında değerlendirilmesi gerekmektedir.


-Öğrencilerin staj sorunu da önemli bir yer tutuyor. Staj yapacak gemi bulunması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Ayrıca zorunlu staj gününün 3 gün olması öğrencilerin okulda alabileceği eğitimlerden büyük ölçüde mahrum kalmasına neden olmaktadır. Bu konuda biz düzenleme yapılması iyi olacaktır.

-STCW kuralları gereği alınan belgelerin geçerlilik taşıması önemli bir konu. Eğitim aldıktan sonra mezun olan öğrencilerin önüne çıkan sertifikasyon sorunları önemli bir moral bozukluğuna neden oluyor.

-Milli Eğitim Bakanlığı’nın kıyafet yönetmeliğinin denizcilik meslek liseleri için geçerli olmaması gerekir. Üniforma bu okullara gelen öğrencilere hem mesleği sevdirmede hem de adaptasyon sağlamada önemli bir payı vardı.

-Köprüüstü simülatörü gibi yüksek maliyeti olan ekipmanların konum olarak uygun okullarda ortak kullanıma açılması gerekli. Bu tür ekipmanların okula bulundurulması gerekliliği ekipman israfına yol açmaktadır. Bir köprü üstü simülatörünün bir yıl boyunca açık kaldığı süreyi toplarsanız bir haftayı ancak bulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

-Gemi Adamları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklilerle makine bölümü mezunları için 750 KW’ ya düşürülen çalışma yeterliliğinin öncesinde olduğu gibi 3000 KW’ ya çıkarılması gerekli.

-Okullarda bulundurulan teknik ekipmanların gemilerde kullanılan ekipmanlarla aynı oranda güncel olması gerekiyor. Çünkü mezun olan öğrencilerin çalışma hayatında güçlük çekmemesi adına bu nokta önem taşıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığının da mesleki derslere girecek öğretmen konusuna önem verdiği, klaslar ve liman başkanlıklarında görevli sörveyörlerin derslere girmesi yönünde çalışıldığı bildirildi.

Bader’in de gerek dışarıdan meslek derslerine girecek öğretmen temini gerekse denizi ve denizciliği tanıtmak adına seminer verme konusunda her zaman hazır olduğu bildirildi.

Öte yandan bir dahaki toplantının daha geniş katılım sağlanarak Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi ev sahipliğinde yapılmasına karar verildi.

Editör: TE Bilişim