Dünya denizciliğine “rehber” olduk

Perşembe Rotası’nın 5 Şubat 2009 sayısında KG Marketi ile ilgili yaptığı öngörü haberi 20 gün sonra TradeWinds’in de manşeti oldu. 

KG marketinin incelendiği 5 Şubat 2009 tarihli haberimizde çok yüksek fiyatlara gemi alarak dolgun navlunlarla gemilerini kiraya veren KG şirketlerinin zor bir döneme girmelerinin kaçınılmaz olduğunu yazmıştık. Haberimizde, son beş senede çok sayıda yeni inşa ve ikinci el konteyner gemi satın alındığına dikkat çekerek, filolarını büyüten KG şirketlerinin kriz sonrası büyük finansman sıkıntısı yaşayacağını öngörmüştük.

Ve eklemiştik; büyük çöküş yaşayan konteyner marketinin bu şekilde devam etmesi halinde KG şirketleri kadar, bu şirketlerden gemi kiralayan armatör ve operatörler de, ödemelerinde büyük zorluklar yaşayacak.

İşte, TradeWinds’in geçen hafta KG şirketleriyle ilgili yaptığı haber, bizim öngörümüzü haklı çıkarır nitelikteydi. KG marketinin hayatta kalma mücadelesi verdiği anlatılan haberde, ‘KG ships facing layup crunch’, ‘Layup nightmare stalks KG vessels’ ve ‘KG market in survival mode’ başlıkları öne çıkarıldı. Haberde, 2007 yılında 3.8 milyar euro, 2008’de 2.9 milyar euro gelir yaratan KG marketinin zor günler geçirdiği vurgulandı. Çok yüksek fiyatlara gemi alan KG şirketlerinin ellerindeki değerlerin çok büyük oranda pula döndüğüne dikkat çekilen haberde, KG şirketlerinin finansman sıkıntısı çektiği de dile getirildi. Feeder tonajında filo işleten üç adet KG şirketinin iflas ettiği belirtilirken, birçok şirketin de hisse satma yoluna gittiğini kaydedildi.  KG şirketlerini büyük sıkıntıya sokan nokta ise birçok konteyner geminin laid up yapılması.

Bir operatörün görüşüne de yer verilen haberde şu bilgilere değinildi: “KG şirketinden kiralanan 1700 TEU kapasiteli bir geminin yaşamını devam ettirebilmesi için günlük 13 bin dolar getiri sağlaması gerekirken piyasa koşullarında bu gemi, sadece günlük 5 bin dolara kiralanabiliyor.”

Hamburg merkezli  Fondsmedia kayıtlarına göre devam eden ve toplam yatırım tutarı 40 milyar doları bulan 1015 adet gemi fonu bulunuyor. Clarkson’a göre geçen yıl sadece Almanya’nın 17,6 milyar dolar değerinde yeni gemi siparişi var ve bu yatırımların büyük kısmı KG iştirakçilerine ait.

Almanya’daki gemi inşa sanayisini canlandırmak için oluşturulan ve yabancı yatırımcıları ülkeye çeken KG marketini tehdit eden diğer bir neden de, bu yıl içinde piyasaya girecek olan yeni gemiler. Bu yeni gemi girişlerinin piyasayı daha da sıkıntılı hale getireceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim