İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) & Mare Forum işbirliği ile “MARE FORUM ISTANBUL 2019  Konferansı'nın açılışında bir konuşma yaptı. 

Tamer Kıran'ın Mare Forum'da yaptığı konuşma şu şekilde: “En saygın denizcilik etkinliklerinden birine katılmaktan dolayı memnuniyetimi belirtmek isterim. Bu bir denizcilik klişesi olabilir ancak ekonomik başarılar denizciliğin başarısına bağlıdır. 2008’deki krizin ardından baştan denizcilik olmak üzere krizin etkilerinden bahsediyoruz. Birçok büyük şirket ya gemilerini sattı ya battı ya da şirketlerini birleştirmeyi seçti. Uzun bir durgunluk sonrasında dünya ekonomisi güçleniyor. Küresel ekonomik büyüme 2011’den beri en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Mevcut ticaret tartışmalarının yanı sıra ekonomide yakın dönemdeki gelişmelere bakarsak Çin ekonomisinin dünyanın geri kalanı için önemli bir ticaret ortağı olduğunu söyleyebiliriz. Bir Kuşak Bir yol projesi küresel denizcilikte önemli fırsatlar sunmakta.

"Yakıt ekonomisinin tekrar devreye girdiğini söyleyebiliriz"

Deniz ve çevre düzenlemesi ile ilgili olarak sülfür sınırlaması 2020 itibariyle etkili olmaya başlayacak. Burada şirketler uzun vadede kazançlı olacak olsa da denizcilik sektöründe etkisi olacak. 70 bin gemiden 2500’ünde düzenleme söz konusu. Retrofit kapasitesine bakarsak 2020’ye kadar 3 bin scrubber’in gemilere takılması iyimser bir senaryo olacaktır. Düşük sülfürlü hizmet hub’larına bakarsak bunun dünyanın 2020’deki talebi karşılamakta zorluk çektiğini söyleyebiliriz. Yakıt ekonomisinin tekrar devreye girdiğini söyleyebiliriz. Denizcilik ile ilgili risk ve imkanlar daha çok teknoloji ile şekillenecek.

Otomasyon, denizcilik sektörünü yakından etkilemektedir. Teknolojinin yanı sıra küresel ticaretin ve küresel filoların yönetimi için yeni yönetimlere ihtiyacımız var. Genç yeteneklerin sektöre çekilmesi asıl zorluklar olarak dikkatimizi çekiyor. Türk denizcilik sektörü 2008’deki krizden sonra paralel bir gelişme gösterdi. Türkiye’nin ekonomisi bu dönemde diğer ülkelere göre daha iyi bir performans sergiledi. Bu durum denizciliğe yansımadı. Sektör, yan sektörleri ile birlikte durma noktasına geldi. Ulusal düzeyde bu konuda tedbirler alındı. Türk denizcilik sektörü bu gelişmelere rağmen gelişme gösterdi. Türk denizcilik filosu tonaj açısından 15. sırada. Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 89’u deniz yolu ile karşılandı. Türk denizcilik sektörü en hızlı büyüyen sektörlerden biri. Bu yılın ilk çeyreği itibariyle tersane kapasitesi 78’e ulaştı. Teknolojik kapasitemiz küresel standartlara uygun biçimde ilerliyor.  Türk Denizcilik sektörü olarak IMO’nun deniz ve çevre koruma çalışmalarına uyuyor ve yakından takip etmekteyiz. Uluslararası bir denizcilik merkezi açısından küresel bir hat olmamız mümkündür.

Türkdeniz.Com

Editör: TE Bilişim