İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

DTO meclisine Denizcilikten sorumlu müsteşar yardımcısı Sut Hayri Aka’da katıldı. Meclis gündeminden önce söz alan Suat Hayri Aka görevden ayrılmış olmasına rağmen kendisini nezaket gösterip çağıran Deniz Ticaret Odasına teşekkür etti.

Denizciliğin hep içerisinde oldum

Aka, Ulaştırma Bakanlığında bulunduğu görevler sırasında denizciliğin hep içerisinde olduğunu belirterek hiçbir başarının kişisel olmadığını söyledi. Sivil toplum örgütleri ve paydaşlarla ekip çalışması halinde başarının yakalanabileceğinden söz eden Suat Hayri Aka, yapacak çok şey olduğunu ve deniz ticaretinin yapılanması konusunda yeni görev alanların da ellerinden geleni yapacaklarından emin olduğunu belirtti.

Denizcilik için iki önemli başlık eğitim ve emniyet

Suat Hayri Aka, çok yönlü bir iş alanı ama denizcilik için özellikle iki konuya önem verilmesi gerektiğini söyledi ve denizci bir toplum olma denizci bir ülke olma hedefini tutturabilmek için de iki tane olmazsa olmaz unsur var; Bunlardan biri “eğitim” diğeri ise “emniyettir” dedi. Bu ikisini çok daha sağlam temeller üzerinde yeniden inşa etmeliyiz dedi.

Denizciliği devletin öncelikleri arasına aldırmadan devlet desteği zor.

Yıkıcı krizlerin yaşandığı bir dönemi yaşadıklarını anlatan Aka, krizin etkilerinin sürdüğünü ancak krizlerin geçici olduğunu söyledi. Kriz geçtiğinde her zaman güverteyi temizleyen fırtına gibi düşünülür, bu krize de biraz böyle bakmak lazım dedi. “Devlete , denizcilik idarelerine kriz dönemlerinde yapılması gereken görevlerdüşüyor.Fakat bütün Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de devlet destekleri, devlet katkıları bu tip iş ve işlemler o ülkenin ekonomik politikalarına uygun bir şekilde, ülkenin önceliklerine göre planlanmaktadır.” diye sözlerini sürdüren Suat Hayri Aka, “dolayısıyla burada bence, azami devlet desteğini görebilmek için denizcilik sektörünün, tüm paydaşlarıyla yapması gereken  tek bir hedefinin olması lazım; denizciliği devletin öncelikleri arasına almak, aldırmak. Bunu başarmadan istediğimiz devlet desteğine ulaşmanın çok zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Dedi

Görevde olmadığı zamanda kendisine sunulan plaketin ayrıca anlamlı olduğunu belirten Aka ”ama hiçbir yere gitmiyorum, pozisyonum görevim ne olursa olsun denizcilik sektörünün gelişimi için elimden geleni ve üstüme düşeni yapmaya her zaman hazırım” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra Suat Hayri Aka’ya bir plaket ve Piri Reis Haritası temalı bir halı takdim edildi.

Editör: TE Bilişim