Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Türkiye;nin denizcilik sektöründe ciddi yatırımlara imza atarak giderek geliştiğini belirterek, ''Ancak denizcilik için daha çok çalışmamız lazım'' dedi.

Binali Yıldırım Bakanlığın denizcilik politikasını ve Türk denizciliğinin son durumunu AA muhabirine değerlendirdi.

Üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen denizcilik sektöründeki potansiyelin tam olarak kullanılmadığını kaydeden Binali Yıldırım , ''Türkiye 1900;lü yıllarda denizcilikte dünya birincisiydi. Yeniden aynı konuma gelmek istiyoruz'' diye konuştu.

-Amatör denizciliğe teşvik -

Amatör denizciliğin Türkiye;de eskiden çok bilinmediğini, ancak son yıllarda devletin bu konuya eğilerek verdiği teşviklerle önemli ölçüde geliştiğini ifade eden Yıldırım şunları söyledi :

''Bizde yatın, katın varsa, dünyalığın tamam, diye bir anlayış var. Tekne sahibi olmak, yat almak lüks olarak algılanıyordu. Halbuki bugün tekne, yat almak, otomobil almaktan daha kolay. Diyelim 10 metrelik tekne otomobilden daha ucuz, ama adı 'yat; olunca insanların kafasında lüks bir şey algılanıyor. Bu algı da amatör denizciliğin gelişmesini engelliyor. Biz bu algıyı yıktık. Amatör denizci belgesi sahiplerinin sayısı 2002 yılında 41 bin iken şimdi 103 bine ulaştı. Ancak bu artış da yetmez. Türkiye;nin nüfusuna, sahillerinin uzunluğuna bakarsanız, sayının milyonu geçmesi lazım. Yavaş yavaş buna da ulaşacağız. İyi bir aşama kaydettiğimizi düşünüyorum. Öncelikle artık Türkiye denizci ülke olduğunu hatırladı. Yüzünü denize döndü"

-''Mevzuatı kolaylaştırdık''-


Denizcilikte mevzuatı çok kolaylaştırdıklarını belirten Binali Yıldırım, Türk bayrağına geçilmesi için teşvik çıkarttıklarının altını çizerek, ''Vergileri düşürdük. Şu anda Türk bayraklı ve sahipli gemilerin tonajında dünyada 15;inci sıradayız'' dedi. Yıldırım, tersane konusunda da Türkiye;nin dünyanın önemli ülkeleri arasında yer aldığını kaydederek Türkiye;nin yat yapımında bir marka haline geldiğini söyledi. Türkiye;nin yat yapımında dünyada ilk sıralara girdiğini ifade eden Yıldırım, tersane ve gemi inşası alanında da 6'ncı sırada yer aldığını bildirdi.

Yap-İşlet-Devret modeli ile marinacılığın geliştiğini belirten Yıldırım, ''Marinaların sayısı giderek artıyor ve artmaya devam edecek. Marinaların toplam kapasitesi 16 bin tekneye ulaştı. Balıkçı barınaklarımızın sayısını da artırdık. Akaryakıtta ÖTV;yi kaldırarak balıkçılarımıza ve ticari denizciliğe büyük teşvik verdik. Eskiden balıkçılarımız akaryakıt fiyatları yüzünden denize açılamıyordu'' diye konuştu.

-Cruise turizmi-


Türk limanlarının artık büyük yolcu gemilerinin en fazla uğradığı yerler arasında olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, ''Cruise turizmi'' olarak adlandırılan bu alana büyük önem verdiklerini söyledi. 2012 yılı için Cruise gemilere yönelik hizmet tarifelerinde yüzde 50;ye varan indirimler yaptıklarını kaydeden Yıldırım şöyle konuştu :

''Bu turizmin çok gelişmesi lazım. Cruise gemilerle 2003;te Türkiye;nin iki limanına sadece 500 bin kişi gelirdi. Şu anda ise 11 limanımıza yılda toplam 2,3 milyon yolcu geliyor. Bu yolcuların büyük bir bölümü de çok para harcayan insanlar. Geldikleri yerlerde iyi alışveriş yapıyorlar ve ekonomimize ciddi katkılar sağlıyorlar. ''Cruise turizmi'' katma değeri çok yüksek bir alan. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek amacındayız.''
Editör: TE Bilişim