Denizcilik Fakültesinde Denizcilik Bayramı

İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla Kampüsünde dün gerçek bir bayram yaşadı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ve üst düzey bürokratların da katılımıyla Tuzla'da tam bir denizcilik şenliği yaşandı.

Dekan Prof. Nil Güler'in Konuşması

104ğrecinin diplomasını aldığı mezuniyet töreninde konuşan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Nil Güler; "Bu sene cok özel bir sene. 5 Aralık 1884 de"Leyli Tüccar Kaptan Mektebi olarak kurulan ve Fakultemizin en eski tarihcesi olarak alınan tarihin 125.yılıdır.Kapanan bu okulun  yeniden Hamit Naci tarafından 1909 da büyük çabalarla kurulmasının da  100. yıldonümüdür. Nitekim öğrencilerimizin brovelerinde 1909 tarihi vardır." dedi.

Nil Güler, beyaz listeye geçilmiş olmasına da değinerek, Ulastirma Bakanına ,Denizcilik Mustesarlığına ve tüm ekibe ülkemize verdikleri bu gurur ve sevinçten dolayı fakülte olarak şükranlarını arzettiklerini söyledi.

Prof. Nil Güler şöyle devam etti:

"Bu özel senede Fakültemize dört güzel hediye gelmiştir.Bunlardan ilki Seyir ve Eğitim Kulemizin açılışıdır.Bunun için ve daha önceki büyük katkılarından dolayı Büyükşehir Belediyesine,Belediye Başkanimiz Kadir Topbaş'a, ve Pendik ve Tuzla Belediyesine teşekkürleri bir borç bilirim.

İkinci  hediyemiz ise öğrencilerimiz için Yurt Binasının temelinin atılmasıdır.Fakültemizdeki öğrencilere ve velilerine büyük bir hizmet olan bu girişimi destekleyen ve sürükleyen çok değerli ulaştırma bakanımız Binali YILDIRIM , ulaştırma bakanı müsteşarı Suat Hayrı Aka'ya, Denizcilik Müsteşarımız Hasan Naiboğlu'na,ve büyük destek sağlayan Dünya Denizcilik Yönetim Kurulu Başk. Suay Umut ve  Uzmar Denizcilik Onur Başkanı Kaptan Altay Altuğ'a ,Yasa Holding Yönetim Kurulu Başakanı Sayin Yalçın Sabancı'ya, İçdaş Şirketler Grubu yönetim Kurulu Başkanı Bayram Aslan'a ve New York'da bulunan Med -Brokerage and Management Coop.Başkani İbrahim Mazman'a   sonsuz teşekkürlerimi sunarım.Değişik zamanlarda  mimari projelerimizi çizen Simulatör Binası ve Kulemizin de mimarı ,İTÜ Mimarlık Fak.öğretim üyesi  Doç.Dr. Sinan Mert Şener'e ve  inşaat işlerimizi takip eden fahri danışmanımız İnş.Müh.Mustafa Erkan'a  teşekkür ederim.

Üçüncü hediyemiz ise Canbaz Denizcilik Şirketi tarafından Fakültemize bağışlanan Fitness Salonudur.Nazmi Canbaz'a ve oğlu Obahan Canbaz'a şükranlarımı sunarım.

Dördüncüsü ise Camialtı Tersanesi tarafından Fakültemize hibe edilen torna tezgahlarıdır.Tam vaktinde gelen bu tezgahlar için Sn Süleyman Filiz'e ve TDİ  yönetim kuruluna teşekkür ederim.

Bunlarin  dışındaki en büyük hediye ülkemizin Beyaz Listeye geçişidir.Bunu sağlayan bakanlığımız, müsteşarlığımız bütün denizcilik camiasını sevince boğmuştur.   

Şüphesiz ki her kurumda olduğu gibi Fakültemizde de  fiziki ihtiyaçlar olduğu kadar, eğitim için gerekli bir çok görünmez ve yapılması gereken işler vardır.

Fakülte Dekanı olarak göreve başladığım Kasım 2008 tarihinden itibaren Fakültemizin eğitim kalitemiz  yukarıya çekilmesi için  gerek akademisyen gerek idari personel arkadaşlarımla  çok yoğun bir çabaya girdik.

Eksiklerimizi giderebilmek için kalite sistemimizi yeniden kurmak, gözden geçirmek zorunda kaldık. Müfredatlarımızı son konvansiyonları ve akreditasyon kriterlerini de  kapsayacak şekilde bir bir elden geçirmeğe başladık.

Öğrencilerimizin  GASM sınavlarındaki başarısı herkesin malumudur.

Bu sene kaybetmiş olduğumuz Sn .Nusret Belirdi hocamızı  rahmetle anıyorum.Emekli olan değerli hocamız Sn.Yıldız Daryal'a da başarılar dilerim.

Öğrencimiz Muzaffer Sarıkaya'nın da içinde yer aldığı ekibin hazırladığı Açık deniz Yapılarında Hidrojen Üretimi adlı proje önce Avrupa Birliği bilimsel projeler kapsamında birincilik ödülü almış, daha sonra "Lloyd's Register Gozetim Ltd. Sti." sponsorluğunda ve "Turkish Shipping Awards 2009" kapsamında verilen "Environmental and Safety Award" ile ödüllendirilmiştir. Bu büyük başarı  hepimizin göğsünü kabartmıştır.  

Fakültemizde çok iyi çalışan kariyer klubumuze,yelken klubumuze,ve törenlerde geleneklerimizi koruyan Boru Trampet Takımımıza ayrıca teşekkür ederim.  

Denizcilik Egitiminin kalbini tutan İTÜ Denizcilik Fakültesinin yanısıra Türk Denizciliğine hizmet etmek amacı ile kurulmus olan veya kurulum asamasında olan diğer  eğitim kurumlarını bütün kalbimle kutluyorum. Bu kurumlarin kaliteli eğitimden ve etik degerlerden ödün vermeyecekleri düşüncesi ile   ülke menfaatlerimize donuk her konuda, kendileri ile  iş birliği içinde olmak istediğimizi belirtirim.

Nitekim Şubat 2009 da Fakültemizin çağrısı ile başlatılan oluşum sonucu 4 yıllık eğitim veren bütün Denizcilik Yüksek Öğrenim Kurumları ilkönce Fakültemizde, daha sonra Kıbrıs'ta Yakın Doğu Üniversitesinde toplanmış,bu eğitim toplantılarına  müsteşarlığımızda büyük bir duyarlılık gösterek katılmıştır.Bunun sonucunda çalışma grupları kurulmuştur.

Devlet büyüklerimiz,rektörlerimizin,komutanlarımızın da buluduğu bu ortamda en büyük sorunlarımızdan birinin  Doçentlik Ana Bilim Dallarımızın olmayışı ve yardımcı doçentlerimizin ilerlemelerinin mümkün olmayışı olduğunu belirtmek isterim.Akademisyen sıkıntımız ise artık bilinen bir gerçektir.

Çok değerli Denizcilik Sek örü mensupları: Fakültemize giren öğrencilerimiz son derece yüksek puanlarla girmektedirler.Önceliğimiz eğitimimizin en yüksek noktalara gelmesidir. Bu öğrenciler  gemilerde zabitan olarak mesleklerini en iyi şekilde icra edecekler,ama aynı zamanda Türk Denizciliği için stratejiler ,modeller geliştirerek ,bilgi üretip, araştırmalar yaparak ayrıca büyük hizmetler verecektirler. Denizcilikte araştırma yapabilen ,proje odaklı çalışan mezunlar ve akademisyeler  yetiştirmek istemekteyiz.
Fakültemizdeki 9 akademisyen ve araştırma görevlisi yurt dışında y.lisans,doktora ve post-doktora yapmaktadır.Bir kaç sene içinde hepsinin geri gelmesi ile Fakültemiz büyük sevinç yaşayacaktır.

Sevgili Öğrenciler, Günümüzde sadece sınırlı  ve salt mesleki konuları  sunan  eğitim-öğretim programlarının yeterli oldukları kabul edilmemektedir. Bilimsel bilgi patlaması, bilgilerin hızla eskimesi disipilinlerarası bir eğitim-öğretimi  zorunlu kılmaktadır.
Fakültemizde verilen eğitimle, disipilinlerarası konularda da bilgi sahibi olmuş  ve meslek hayatınıza bu farklılıkla başlamış  olduğunuzu  ilerki yıllarda daha iyi anlayacaksınız. Bu farklılık, sizi çok üst düzey başarılara çıkartacaktır.
Meslek hayatınızda bilgi ,beceri ve çalışmaya verdiğiniz önem kadar etik ve insani değerlere de önem vermenizin ve bu değerlerin evrensel olduğunun bilincinde olmanızın , sizi daha başarılı ve mutlu kılacağını unutmayın.
Size emek veren değerli öğretim elemanlarının gözetiminde geçirdiğiniz yıllar sona eriyor.Bundan sonra kendi ayaklarınız üstünde duracaksınız.

Yaşamınızın bu önemli dönüm noktasında mutluluğunuzu paylaşmaktan onur duyuyorum.

Size güveniyoruz.

Hepinize başarı ve mutluluk dolu günler dilerim. "

İTÜ DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal'ın Konuşması

Mezuniyet töreninde konuklara ve öğrencilere hitaben bir konuşma yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Başkanı Müh. Selçuk Şenkal; "Biz denizciler, Büyük Atatürk’ ün veciz sözü DENİZCİLİĞİ TÜRK’ ÜN BÜYÜK MİLLİ ÜLKÜSÜ OLARAK DÜŞÜNMELİ VE ONU AZ ZAMANDA BAŞARMALIYIZ’ dan : Denizciliğin ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel yönlerinin tümünde en ilerilerde olmayı anlıyor ve ona göre çalışıyoruz."diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

"Gemilerimiz beyaz listeye geçti, mutluyuz, gururluyuz. Bu güzel sonuçta şüphesiz geniş denizcilik ailesinden herkesin katkısı var. Ancak bu hedefi koyanları, ısrarla ve özveri ile takip edenleri ayrıca takdir ediyor ve kutluyoruz.

Sevgili genç meslekdaşlarım, 100. yıl mezunları ;

Örgün eğitim öğretim hayatınızın sonuna geldiniz, bundan sonra kendiniz ve ailelerinizin geçimini sağlamak üzere denizde ve gemilerde bir yaşam mücadelesinin içine gireceksiniz.

Benim görevim, bu yeni yaşantınız başında sizlere birkaç konuda seslenmektir.

Denizcilik kendine özgü, sevgi ve saygıya dayalı her koşulda yardımlaşmaya ve karşılıklı birbirine güven duymaya ihtiyaç duyulan bir yaşam biçimidir. Tüm denizciler birbirinin can yoldaşıdır.

Denizcilik, anne, baba, eş ve çocuklar ile ailece top yekun fedakarlık isteyen bir iştir. Ne kendi, ne de ailelerinizin haklarından vazgeçmeye hakkınız yoktur. Bunun için güçlü ve dayanışma içinde olmalı ve örgütlü hareket etmelisiniz.

60 yıl önce kurulmuş olan İ.T.Ü. Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunlar Derneği’ nin asli görevi ekonomik, kültürel, sosyal ve bilimsel alanlarda güç birliği oluşturmak ve Türk Milleti’ nin menfaatleri doğrultusunda hareket etmektir. Sizler, istisnasız ve eksiksiz üye olan bir dönem olarak hepimize güç kattınız. Sağ olun var olun.

Unutmayınız ki, denizcilere yakışan sadece kendi hakkını korumak değil her kesimi ile geniş denizcilik camiamızın hak ve kazanımlarını da gözetmektir. Çalışacağınız şirketler ve gemiler sizindir. Onları koruyunuz, en iyi koşullara gelmeleri için gayret sarfediniz.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi olarak Güverte Bölümünden ve Gemi Makinaları İşletme Mühendisi olarak Makine Bölümünden mezun oldunuz.

Mühendisliğiniz; kapsamı içine giren tüm bilim dallarına, başvurularak icra edilen değil, onlarla özdeşleşilerek yaşanan bir mühendisliktir. Sizin mühendisliğiniz el becerisi ile değil beyin ile bilim ile yapılan mühendisliktir.

Mesleğinize ve onun kaynağı okulunuza daima sahip çıkın. Bu okul, Türk Milletine ait, Türk Milleti adına Devlet tarafından yönetilen ve denetlenen bir okuldur ve daima bu özelliklerini koruyacaktır.

Bu okulun mezunları Türk Milletine ve onun eseri bu okula bağlılıklarını her zaman göstermişlerdir. Örneğini bugün burada yaşıyoruz. Kaptan Sn. Altay Altuğ ve Mühendis Sn. Suay Umut başta olmak üzere okulun denizcilik eğitimine uygun bir düzene geçebilmesi için yurt yapımına önemli maddi ve manevi katkıda bulunmuşlardır. Bu uğurda konuyu sahiplenen ve öncülük eden Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ a yaşamını yurt dışında geçiren bir başka mezun kardeşimize ve çok değerli iki saygın armatörümüze hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum.

100 yıl evvel büyük bir ileri görüşlülükle 1909 yılında bu okulu kuran Hamit Naci’ yi ve bugünlere gelmesine katkıda bulunan herkesi şükranla anıyorum.

Mezuniyet günleri biz denizcilerin doğum günleridir. Mesleki doğum gününüz kutlu olsun.

Özgürlük, bağımsızlık ve egemenliğimizin somut bir ifadesi olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramınız kutlu olsun.

Allah selamet versin."

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Konuşması

Törende konuşan Bakan Yıldırım, 'Burada denizcilik eğitimini başlatan, Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kaptan ve Çarkçı Mektebi´ni kurarak, modern anlamda kaptanlık müfredatı uygulayan Kaptan Hamit Naci başta olmak üzere, bugün hayatta olmayan birbirinden kıymetli hocalarımızı rahmetle anıyorum' dedi.

Yıldırım; 'İTÜ, Türkiye´nin ilk üniversitesi, Türkiye´ye örnek olan bir bilim yuvamız. İTÜ Denizcilik Fakültesi, denizcilik eğitiminde ilklere imza atan, Türk denizciliğinin beyin takımını yetiştiren fakültemiz. Bugün diploma alan gençlerimiz, Türk denizciliğinin emanet edileceği ellerdir' dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali YIldırım; Denizcilik mesleğinin kendine has özellikleri bulunduğunu, denizciliğin meslekten öte bir yaşam tarzı olduğunu ifade ederek, denizcilerin birlikteliğinin meslek birlikteliğinden öte, bir kader birlikteliği niteliği taşıdığını belirtti.

Dönem 1.sine diplomasını Bakan Yıldırım verdi

Konuşmalardan  sonra fakülte birincisi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü mezunu Kemal Köroğlu´na diploması Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından verildi.

Diğer mezunların diplomaları da Rektör Prof. Dr. Şahin, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nil Güler, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı tarafından verildi.Törenin ardından Denizcilik Fakültesi Seyir ve Eğitim Kulesi´nin açılışını yapan Yıldırım, fakülte bünyesinde inşa edilecek 600 kişi kapasiteli öğrenci yurdunun temel atma çalışmasını da başlattı.

Kep Fırlatma: Gelenek haline gelen kep fırlatmada mezunlar sevinç gösterisi yaptı.

IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan; Yönetim Kurulu Üyesi kaptan Alev Tunç; TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete gibi isimler de katılımcılar arasındaydı.

Dekan Prof. Nil Güler; konuklara ve öğrencilere hitap etti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; Fakültenin denizciliğin beyin takımını yetiştirdiğini söyledi.

 

600 Kişilik öğrenci yurdunun temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahindereceye giren öğrencilerle birlikte.

Bakan Yıldırım Fakültede Dekan odasında yabancı konuklarla bir müddet sohbet etti.

Masadakiler Soldan Sağa: DEFAMED Başkanı Müh. Selçuk Şenkal, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Armatör Suay Umut, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu; Sektörün "Baba"sı Altay Altuğ; Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli; Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser

Eğlence gece geç saatlere kadar sürdü.

 

 

Editör: TE Bilişim