Hamit Naci Özdeş, İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğrencileri Tarafından Mezarında Törenle Anıldı.

Türk Deniz Taşımacılığının üst düzey insan gücü gereksinimini karşılamaya yönelik ilk ve alanında en iyi eğitim-öğretim kurumu olan bugünkü İTÜ Denizcilik Fakültesi, 5 Aralık 1884 tarihinde İstanbul/Heybeliada'da bulunan Deniz Harp Okulu'nun özel bir bölümü biçiminde yatılı olarak "Leyli Tüccar Kaptan Mektebi" adı ile açılmıştı.

1908 yılı mezunlarını verdikten sonra kapatılan bu kuruluş, 1909 yılında Çarkçıbaşı Hamit Naci Özdeş tarafından, İstanbul/Azapkapı'da "Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kaptan ve Çarkçı Mektebi" adıyla yeniden açıldı.

Daha sonra sırasıyla; Âli Deniz Ticaret Mektebi, Yüksek Deniz Ticaret Mektebi, Yüksek Denizcilik Okulu, Denizcilik Yüksek Okulu ve günümüzde de kullanılan İTÜ Denizcilik Fakültesi isimlerini almıştır. İsmi seneler içerisinde değişen bu okulda öğrenciler ile mezunlar arasında çok güçlü bir bağ bulunmaktadır ve bu bağ geçmişine sahip çıkan öğrenciler sayesinde hiç değişmeyecektir.

13 Nisan 2015 Pazartesi günü şimdiki adı İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin kurucusu Çarkçıbaşı Hamit Naci Özdeş mezarında Sosyal Etkinlikler Kulübü öğrencileri tarafından düzenlenen etkinlikte ziyaret edilerek, törenle anıldı. Fakülte öğrencileri ve öğretim görevlileri ; eğitim gemisi MTA Sismik ile fakülte iskelesinden Heybeliada istikametinde seyir yaptı.

Seyir sırasında geminin konferans salonunda Hami Naci ÖZDEŞ in hayatı ve icraatlarının anlatıldığı bir belgesel öğrencilere izletildi. Ayrıca seyir boyunca öğrenciler vardiyalı olarak köprüüstü ve makine dairesinde bulundular. Ada açıklarında demir atılması sonrasında adaya çıkmak üzere Martı teknesine binildi. Ada iskelesine yanaştıktan sonra yaklaşık bir buçuk kilometrelik yürüyüş ile mezarlığa varıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında İTÜ Denizcilik Fakültesi Çelengi törenle Hamit Naci Özdeş’in mezarına bırakıldı. Kötü durumda olan mezar temizlendi, toprak bakımı yapıldı ve mezar taşı boyandı.

Atatürk’ün silah arkadaşı ve Hamit Naci’nin de damadı olan Lütfi Özdeş ile fakülteye çok büyük emeği geçen okul mezunlarından Kaptan Teoman Akın’ın da mezarı ziyaret edilerek dualar okundu.

 

Editör: TE Bilişim