Mustafa Altın, uzun yol kaptanı olma hayalleri kurdu. 2 yıl çalıştı İTÜ Deniz Ulaştırma Mühendisliğini yazdı. Ancak okul, değişen yönetmeliğe rağmen bitirdiği bölümü kabul etmedi.

Üniversiteye giriş sınavlarının yönetmeliğinde bu yıl değişikliğe gidilerek şimdiye kadar yapılan bütün sınırlamalar kaldırıldı. Sosyal bilimler lisesinden mezun olan bir çocuğun bile mühendis ya da tıp okumasına imkan sağlandı. Hatta Anadolu Liseleri’nde yeni uygulamaya gidilerek bütün bölümler kaldırıldı.

Ancak İTÜ ve 9 Eylül Üniversiteleri’nin ‘Denizcilik’ fakültelerinde bu değişiklikler geçerli değildi. Bu iki fakülte ÖSYM’ye geçen yıllardaki uygulamaya devam edeceğini açıklayarak liselerin sadece fen bölümünden mezun olan öğrencileri alacağını bildirdi. Bu yaptırımını ise 49. madde ile düzenledi.

İşte o öğrenci

Gaziosmanpaşa Lisesi mezunu Mustafa Altın da kendinden çok emin uzun yolda dümende kendini hayal ederken sonuçları görünce tam bir hayaly kırıklığı yaşadı. Altın başına gelenleri şöyle anlattı, “Anadolu Lisesi’nden mezun olanlar denizcilik fakültelerini seçebiliyordu. İTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği için çalışmaya başladım,. Çünkü bu bölümü bitiren kişi uzun yol kaptanı olabiliyor. Geçen yıl ilk 51 bine girenler bu bölüme kayıt yaptırdı. Ben ise bu yıl ilk 29 bine girdim. 412 MF4 puanı gelince hayallerim gerçekleşti dedim. Birinci sıraya İTÜ yazdım. Diğer tercihlerimi ise ölü tercih yaptı. Bu sabah ikinci Tercihim Yıldız Teknik Gemi İnşaat ve Makinaları Mühendisliği bölümünü kazandığımı öğrenince dünyam karardı. Çünkü uzun yol kaptanı olacakken şimdi tersanede teknik eleman olacağım. Gemilere artık ancak el sallarım.”

445 aday etkilendi...

49’ncu madde hangi üniversitelerin hangi bölümlerde var diye bütün kılavuzu taradım, sadece iki üniversitede, 6 bölümde karşıma çıktı.

Dokuz Eylül üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Müh. (İng.) ve Gemi Makineleri İşletme Müh. (İng.), diğeri İTü Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Müh. (Türkçe), Deniz Ulaştırma İşletme Müh. (İng.) (UOLP-SUNY Maritime) ücretli ve yüzde 50 Burslu, Gemi Makineleri İşletme Müh. (Türkçe) (55 Kontenjan), Gemi Makineleri İşletme Müh. (İng.) (UOLP-SUNY Maritime) ücretli ve yüzde 50 Burslu, yine İTü’nin KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi Deniz Ulaştırma İşletme Müh. (İng.), Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Müh. (İng.) KKTC Vatandaşları , Gemi Makineleri İşletme Müh. (İng.) -KKTC Vatandaşları. Nereden baksanız, 9 programda 445 adayın sonucunu etkileyecek bir sorunla karşı karşıyayız. Peki sorun ne?

Sorun 49’ncu madde...

Soru şu: Ey Dokuz Eylül ve İTü’nün Denizcilik Fakülteleri, aday hangi tür okuldan mezun olursa olsun, hangi alandan mezun olursa olsun, istediği üniversiteyi de, istediği bölümü de seçebilir. Siz bu kısıtlamayı neye göre koyuyorsunuz? Gelelim ikinci hatanıza: Artık bu tür liselerde alan seçimi yok, ders seçimi var! Anadolu liselerinde alan kalmadığı için, burayı seçen bu okul çıkışlı adayları siz yok saydınız, hiç kaale almadınız. Ayıkla pirincin taşını...

 

Editör: TE Bilişim