Denizcilik Eğitim Konseyi İzmir’de Toplandı

ZİRVE ÜNİVERSİTESİ DE DENİZCİLİK EĞİTİM KONSEYİ’NE KATILDI


Denizcilik Eğitim Konseyi (DEK) 5.Olağan Toplantısı 31 Ocak – 1 Şubat 2011 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi evsahipliğinde İzmir’de gerçekleştirildi. Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümleri de bu toplantıda DEK bünyesine katıldı.

DEK   yüksek öğrenim düzeyinde  dört yıllık eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan oluşmakta  olup üye kurumlar, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi, Kocaeli Üniversitesi Yıldız Bilge Barbaros Denizcilik Yüksekokulu, Pirireis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Rize Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu, Yakındoğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı Ve Denizcilik Fakültesi, Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümleri, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu şeklindedir. Ayrıca TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası  ve  Denizcilik Müsteşarlığı da DEK toplantılarına  katılım sağlayarak destek vermektedirler.

13 Şubat 2009 tarihinde  İ. T. Ü. Denizcilik Fakültesi’nde gerçekleştirilen ilk toplantıdan sonra sırasıyla 25-26  Mayıs 2009 tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi, 4-5 Şubat 2010 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi  ve 17 Mayıs 2010 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen  DEK toplantılarından sonra 5. DEK toplantısı D.E.Ü.  Denizcilik Fakültesi’nin evsahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya üniversite temsilcilerinin yanı sıra Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü adına Cem ERDEM, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin ŞEVLİ, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis DENİZ ve GEMÜMO Başkanı Feramuz AŞKIN da katıldılar.

DEK Beşinci Dönem Toplantısı’nın açılışını gerçekleştiren DEK Koordinasyon Kurulu Başkanı DEÜ Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ender ASYALI  Denizcilik Eğitim Konseyi’nin ülkemizde denizcilik  alanında eğitim veren Fakülte ve Yüksekokulların, 

1- Eğitim, Öğretim, araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerinin ulusal ve uluslararası  standartlarda sürdürülmesini,
2- Üye kurumları arasında koordinasyonu sağlamayı,   ve
3- İlgili alanda Üniversitelerarası Kurul’a görüş bildirmeyi  hedefleyen bir platform

olduğunu açıkladı.

Doç. Dr. ASYALI, DEK’in ayrıca, yüksek öğrenim düzeyinde Türk denizcilik eğitimini bilimsel kriterlere göre layık olduğu seviyeye ulaşması için gerekli faaliyetlerde bulunmayı,  ve akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme konualrında çalışmalar yaparak Türkiye'de denizcilik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmayı hedeflediğini belirtti.

Toplantıda Bologna Süreci ve Ulaştırma Hizmetleri Temel Alan Yeterlilikleri,  Çalışma Gruplarının sunumları, STCW/2010 değişiklikleri ile ilgili Denizcilik Müsteşarlığı’nın sunumu ve ilgili konular, STCW /2010 değişikliklerinin yönetmelik ve yönergelere etkileri, YÖK Uluslararası Yükseköğretim Kongresi’ne katılım ile ilgili görüşmeler, Zirve Üniversitesi’nin tanıtımı, Denizcilik Eğitim Konseyi Çalışma Esasları’nın görüşülmesinin yanı sıra DEK Arama Toplantısı da gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan üniversite temsilcileri  Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem CERİT, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil GÜLER, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fevzi ERDOĞMUŞ, Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir SEYHAN, Kocaeli Üniversitesi Yıldız Bilge Barbaros Denizcilik Yüksekokulu Yrd. Doç. Dr. Erdal ARLI, Pirireis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman ÖZKAYNAK, Yakındoğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Mustafa ALTUNÇ, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri ŞAHİN, Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümleri adına Yrd. Doç. Dr. Ahmet TAŞDEMİR, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Sırrı GÜRLEYÜK, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN’ü ziyaret ederek Konsey çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Konsey toplantısı kapsamında DEÜ Lokalinde İzmirli kamu ve özel sektör temsilcileri ile üniversite yöneticilerinin de katıldığı bir kokteyl düzenlenerek Konsey üyelerinin İzmirlilerle buluşmaları sağlandı. Kokteyle Vali Yardımcıları Mustafa AYDIN ve Şükrü KARA, KKTC Konsolosu Uğur UMAR, Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü adına Cem ERDEM, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin ŞEVLİ, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis DENİZ, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunçdan BALTACIOĞLU, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Hüseyin Avni BENLİ, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa SABUNCU ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Gökdeniz NEŞER, Ege Üniversitesi. Su Ürünleri Fakültesi adına Prof. Dr. Zafer TOSUNOĞLU ve Prof. Dr. Tuncay KANACIĞİL, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı temsilen Albay Aşkın ÜREDİ, İzmir Limanı İşletme Müdürü Turan YALÇIN, GEMİMO Başkanı Feramuz AŞKIN, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Bülent ONURAL, Başkan Danışmanı Erol ÇAĞLAR, Meclis Üyesi Şener KOCUKLU, Piri Reis Vakfı Başkan Vekili Prof. Dr. Erol İZDAR, Piri Reis  Derneği adına Celal ÜSTÜNBAŞ, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emrah ERGİNER, GEMİMO İzmir Şubesi adına Hakkı TOROS, TURKON ve Deniz Nakliyeciler Derneği adına DTO İzmir Şubesi Meclis Üyesi Nur ÖZGEN, Deniz Şube Müdürlüğü adına Şube Müdürü Gürkan USLU ve Komiser Yardımcısı Cuma KEÇE, UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Altay ALTUĞ, TURKON adına  Salih ÜRKER ve Şükrü FEYZİOĞLU katıldılar.

 

 

Editör: TE Bilişim