DEK 8. Dönem Toplantısı, Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu konferans salonunda saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Toplantıda ilk sözü alan DEK Koordinasyon Kurulu Başkanı DEÜ Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ender ASYALI  Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısının bugünkü gündeminin Denizcilik Eğitiminde Bologna süreci ve DEK Dernek Tüzük Çalışması olduğunu ifade etti. ASYALI’nın  ardından söz alan Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Temel ŞAHİN, Bologna sürecine uyumda denizcilik okullarının yaşadığı sıkıntılardan bahsetti.  Bologna sürecine uyum çalışmalarının denizcilik okullarında verilen, sektör açısından önemli bazı dersleri kaldırılma durumu ile karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Temel ŞAHİN’in ardından söz alan Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ ise Deniz ve İç Sular Düzenleme Kurumu tarafından  alınacak kararlarda eğitim kurumlarının görüşlerine önem verileceğini söyledi.

Toplantıda bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Arif YILMAZ denizcilik eğitiminde eksikliklerimiz bulunduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesi için 2009 yılında kurulmuş olan Denizcilik Eğitim Konseyinin oldukça geç kalınmış bir yapılanma olduğunu söyledi. Bundan sonraki süreçteki çalışmaların verimli ve başarılı geçmesini temenni eden Rektörümüz Prof. Dr. Arif YILMAZ, her türlü desteği verme konusunda da hazır olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

VIII. Denizcilik eğitim konseyi toplantı Divanı, Zirve Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmet TAŞDEMİR başkanlığında, Bandırma Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan YAMAN, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. İlhan YANDI ve Girne Amerikan Üniversitesinden Kpt. Efdal SAFEL’den oluştu.

Toplantıda sonucunda merkezi İstanbul’da bulunan ve kısa adı DEK olan “Denizcilik Eğitimi Kalite Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği”nin kurulmasına oy birliği ile karar verildi.  Ayrıca Bologna sürecine uyum konusunda, DEK Eğitim Sınav Yönergesi’nde belirtilmiş olan derslerin ortak müfredat şeklinde oluşturulmasına, eğitim sınav yönergesi dışında kalan derslerin ise her kurumun kendisi tarafından belirlenmesine karar verilirken bu konu ile ilgili bir çalışma gurubu kurulması kararlaştırıldı.

Bir sonraki DEK toplantısının Ocak 2013’te Kocaeli Üniversitesi’nde, daha sonraki DEK toplantısının ise Mayıs 2013’te Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yapılması oybirliği ile kabul edildi. Ayrıca Mustafa Kemal Üniversitesi Barbaros Hayrettin Denizcilik Fakültesi ve Girne Amerikan Üniversitesi Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu’nun bu toplantıda DEK bünyesine katılması ile üye sayısı 15’e yükselmiş oldu.

DEK   yüksek öğrenim düzeyinde  dört yıllık eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan oluşmakta  olup DEK’e üye kurumlar, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu,  Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Kocaeli Üniversitesi Yıldız Bilge Barbaros Denizcilik Yüksekokulu, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Yakındoğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümleri, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu, Balıkesir Üniversitesi Bandırma Denizcilik Fakültesi, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Mustafa Kemal Üniversitesi Barbaros Hayrettin Denizcilik Fakültesi, Girne Amerikan Üniversitesi Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu şeklindedir.  Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası ve Denizcilik Meslek Yüksekokullarından oluşmaktadır.

Toplantıya üniversite temsilcilerinin yanı sıra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ, Rektör Yardımcısı  ve İ.İ.B.F. Dekanı Prof. Dr. Osman KARAMUSTAFA, Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan MİDİLLİ, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ, Eğitim ve Belgelendirme Daire Başkanı Dr. Meltem ÇUBUK, Bölge Liman Başkanlıkları, GEMiMO Başkanı Feramuz AŞKIN, Denizciler Sendikası, Kıran Holding Personel Müdürü Kpt. Aşkı ÇELİK ve İnce Denizcilik Personel Müdürü Kpt. A. Yaşar CANCA katıldı.

Editör: TE Bilişim