Prof. Taşdemir: Denizcilik Bakanlığı kurulmalı

Zirve Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşdemir; ülkede ekonomik, teknolojik ve dış politikaya hakim üst düzey bir kuruma gereksinim duyulduğunu, bunun, Denizcilik Bakanlığı’nın kurulmasıyla mümkün olacağını ifade etti.

Türkiye’nin, dünya gemi ve denizcilik alanındaki ekonomik pastadaki payını artırmak zorunda olduğunu belirten Prof. Taşdemir, Türkiye’nin, yaklaşık toplam 19 milyon Detveyt (DWT) tonluk taşıma kapasitesi ile dünya denizcilik sıralamasında 16. sırada olduğu bilgisini verdi.
 
Türkiye’nin, ekonomik rekabet gücünü artırmak için ticari filosunu geliştirmek zorunda olduğuna dikkat çeken Taşdemir, “Türkiye’nin 19 milyon DWT’lik taşıma kapasitesine baktığımızda, tüm ülkelerin deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren filoların kapasiteleri ile karşılaştırıldığında, dünya denizcilik filosunun yaklaşık yüzde 1’ine denk gelmektedir.
 
Ülkemiz, sağladığı ekonomik gelişmelere paralel olarak ekonomik rekabet gücünü daha da artırmak için ticari filosunu geliştirmek zorundadır. Bu da önümüzdeki dönemlerde deniz taşımacılığı alanında yeni yatırım ve iş olanakları anlamına gelmektedir.” dedi.Denizcilik Bakanlığı’na ülkede gereksinim duyulduğunu kaydeden Taşdemir, denizcilik sektörünün, ekonomik ve siyasi getirilerini göz önünde bulundurulması gerektiğine değindi.
 
Sektörün tüm bileşenleri arasında her türlü uyum ve koordinasyonun sağlanması gerektiğini aktaran Taşdemir, ülkenin ekonomik, teknolojik ve dış politikalarına hâkim üst düzey bir kuruma gereksinim duyulduğuna vurgu yaparak, Denizcilik Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi.
 
"TERSANELER İŞ YAPAMIYOR"
 
Taşdemir, Türk denizcilik sektörünün, 2000’li yılların başından 2008 yılı ortalarına kadar dünya denizcilik sektöründeki payını artırdığını ancak, denizciliğin 2008 krizinde en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini dile getirdi.
 
Son 5 yıl içinde gemi inşa sektöründe gözle görülür bir durgunluk olduğuna dikkat çeken Taşdemir, şunları kaydetti:
 
“Denizcilik sektörümüzün bahsedilen dönem içerisinde kat ettiği mesafeye ve kazandığı mevzilere paralel gerekli adım atılmamış veya gerekli değişimlere uyum sağlanamamıştır. Son 5 yıl içerisinde, hem gemi inşa hem de deniz taşımacılığı sektörlerinde bir durgunluk görülmektedir. Örneğin, son yıllarda Türkiye de bulunan tersanelere gelen yeni inşa siparişlerinde hem adet hem de tonaj bazında azalmalar söz konusudur. Tersanelerimizde, genellikle bakım onarımın yanı sıra küçük tonajlı gemilerin inşası yapılmaktadır.”
 
"DENİZCİLİK STRATEJİK VE GELİŞTİRİCİ BİR SEKTÖR"
 
Zirve Üniversitesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Nohut da denizcilik sektörünün önemine vurgu yaptı. Uluslararası ticarette malların yüzde 90‘ından fazlasının deniz yolu ile taşındığını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Serkan Nohut, deniz taşımacılığının diğer yöntemlere göre daha güvenli, ekonomik ve çevreye daha az zarar verdiğine işaret etti.
 
Serkan Nohut, şunları kaydetti:
 
“Denizciliğin hem insanların hem de ülkelerin ekonomik standartlarını geliştirici stratejik bir sektör olduğunu unutmamak gerekir. Türkiye, hem kendi ihtiyaçlarını karşılayacak hem de uluslararası taşımacılık yapabilecek kapasitede de filosunu geliştirmesi gerekir. Sektörün finans ihtiyaçlarını karşılayabilecek hedefler belirlenmelidir. Finans hareketliliğini canlandıracak finans modelleri geliştirilmelidir. Denizcilik sektöründe önemli bir yer teşkil eden gemi inşa sektöründe, ihracata yönelik ve verimliliğin üst seviyelerde olduğu üretim modelleri ortaya konulmalıdır. Ayrıca, iyi bir planlama ile Ar-Ge yapılması, getirisi fazla olan gemi türlerine yönelmekte sektörün rekabet gücünü artırmaya yönelik adımlar olacaktır.” CİHAN
Editör: TE Bilişim