Denizciliğimiz Altın Dönemini Yaşıyor

 Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, denizcilerin bu dönemde Türkiye için yaptıklarının yalnızca ülkede değil, tüm dünyada dilden dile konuşulur duruma geldiğini belirterek, Türk denizciliğinin altın dönemini yaşadığını söyledi.

 Gemi Mühendisleri Odası'nın 53. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen baloda konuşan Binali Yıldırım, geçen 53 yılda odanın çok önemli mühendisler yetiştirdiğini kaydetti.

 Yetişen mühendislerin sektöre ve ülkeye hizmet ettiklerini belirten Yıldırım, ''Bugün de odamızın, böylesine canlı ve zengin katılımlı bir toplantısında sizlerle olmaktan ayrı bir onur, ayrı bir gurur duydum. Sizin bir meslektaşınız olarak, ülkenin ulaştırma ve haberleşme alanında önemli bir sorumluluğu üstlenmiş bir arkadaşınızım. 5 yıldır da bu görevi en iyi şekilde yapmaya devam ediyorum'' diye konuştu.

 Bakanlığının hizmet alanları içinde denizcilik, demiryolları, karayolları, havayolları, telekomünikasyon, uydu hizmetleri ve posta hizmetlerinin bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, vatandaşın günlük yaşamda karşılaştığı her türlü sorunda kendilerini mutlaka andığını bildirdi.

 İnsanlarla içiçe yaşayan, onların hizmetini en iyi biçimde vermeye çalışan bir bakanlıkta görev yaptığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: ''Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Ülkemizin rekabet gücünün artması, insanımızın yaşam kalitesinin geliştirilmesi, iyi bir ulaştırma ve haberleşme altyapısına bağlıdır. Bunun için çalışıyoruz.

 Denizcilerin, bu dönemde ülkemiz için yaptıkları sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada dilden dile konuşulur hale geldi. Denizciliğimiz altın dönemini yaşıyor. Bunu rakamlarla ifade etmek gerekirse, 2003 yılında, ülkemizde sadece 37 tersane faaliyet halindeyken, bugün tersane sayımız 76'ya yükseldi. İnşa edilenlerle birlikte, tamamını ele aldığımızda 138 tane tersanemiz, birkaç yıl içinde 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridimizde gemi inşa edecek, yat inşa edecek. Yeni gelişmelerle birlikte gemi inşasında Türkiye, geleneksel inşacı ülkelerin dışında, Japonya, Kore, Çin, Vietnam ve Almanya'dan sonra 6. sıraya yükselecek. Hedefimiz, 2013 yılında dünya dördüncülüğüdür. Bunun için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunu başarmanın da çok uzak olmadığını sizlerle paylaşmak istiyorum.''

 Gemi inşasından ülkeye doğrudan 1.5 milyar dolar, dolaylı olarak da 2.5 milyar dolar döviz kazandırdıklarını vurgulayan Yıldırım, istihdamı 13 binde devraldıklarını, bugün ise 30 bini aştığını söyledi.

 Yan sanayiyle ve çevresiyle düşünüldüğünde, 300 bin insana iş ve aş sağladıklarını kaydeden Yıldırım, ''Önemli bir sektör haline geldik. Gemicilik sektörü içerisinde 4-5. sırada anılan gemi inşa sektörü, denizciliğimizin başa güreşen ismi haline geldi. Bunu sizler başardınız. Bu sektörün başarısı size ait. Ülkemizi geleneksel gemi inşası ülkeleri arasına sokmayı başardınız. Ama bu başarıyla yetinmeyeceğiz. Önümüzde yapacak daha çok işimiz var, daha çok yolumuz var'' diye konuştu.

 Yıldırım, ''Biz, 25. yıl, 40. yıl, 50. yıl ödüllerini alacak arkadaşlarımızın bundan böyle de artarak devam ettiğini gelecek yıllarda göreceğiz. Bugün 40 tane meslektaşımız, 25. yıl plaketini alacak, bu bir rekordur. Bunlar eskiden 5'i, 10'u geçmezdi. Ama şimdi, meslektaşlarımıza meydanlar dar geliyor. Az önce konuştuk, seneye Lütfi Kırdar'da yapacağız bu toplantıyı'' dedi.

 Sözlerine; “Önümüzde güzel bir gelecek var, güven ve istikrarın rekabeti ve güçlü bir ekonomiyi beraberinde getirdiğini,  Büyük Atanın “İleri medeniyetler seviyesine çıkmak”  şeklinde gösterdiği hedefe doğru tam yol gittiğimizi ifade etmek istiyorum” diyerek son veren Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından, meslekte 40. yılını dolduran komisyon Başkanı Kütahya Milletvekili Soner Aksoy  ve diğer oda üyelerine plaketlerini verdi.

 Denizcilik Müsteşarı  Hasan Naiboğlu ve GMO Başkanı Sacit Demir tarafından da meslekte 25 yılını dolduran DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan ve diğer oda üyelerine plaketleri  verildi.

Kaynak: ubak.gov.tr

Editör: TE Bilişim