İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezuniyet Törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, törende bir konuşma yaptı.

Aka, mezun öğrenciler başta olmak üzere tüm denizcilere ve denizci ailelere öneri ve tavsiyelerde bulunduğu konuşmasında, ailelere çok meşakkatli ve değerli bir meslek seçen denizcileri her zaman desteklemeye çağırdı.

Genç denizcilere "Eğitim hayatınız bitmedi, asıl herşey şimdi başlıyor" mesajı veren Müsteşar Aka, "Okul, insana nişan almayı öğretir. Oysa hayat avın ta kendisidir" dedi.

"Bakan Yıldırım'ın selamlarını getirdim"

Müsteşar Aka, "86. Yılını kutladığımız Kabotaj Hakkı ve Denizcilik Bayramında ve yine bir diploma töreninde, siz Türk denizciliğinin güzide temsilcileriyle bir arada olmaktan mutluyum. Kendisi de bir denizci olan, 90’lı yılların başından beri okulumuzla camiayla iç içe olan, okulumuzda ders veren, ve her zaman her konuda bizlerden desteğini esirgemeyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın selam, sevgi ve başarı dileklerini iletmek istiyorum. Kendisi, her yıl aranızda olurdu, bu yıl çok özel bir ailevi meşguliyet nedeni ile gelemediler. Selamlarını ilettiler." şklinde konuştu.

Bugünkü kadar modern, iyi düzenlenmemiş de olsa, bu meydanda yapılmakta olan törenin kendisini 30 yıl geriye götürdüğüne değinen Suat Hayri Aka, "Okulumuz bu kampüse taşındığında ben de son sınıf öğrencisi idim ve buradan diploma alan ilk mezunlar arasındaydım." dedi.

"Bakan İsmet Yılmaz ile birlikte mezun olmuştuk"

Konuşmasına devamla, "Bugünkü Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz da bu dönem birlikte mezun olduğumuz denizcilerdendir." diyen Aka, "Buraya gelmeden kendisi ile görüştüm, programı vakitlice biterse elverirse katılmak istediğini, ama katılamasa da selam, saygı ve başarı dileklerini iletmemi istedi 1982 yılı Makine mezunumuz Sayın İsmet Yılmaz da mezunlarımızı tebrik ediyor." şeklinde konuştu.

Denizcilerin, tarihte hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlü bir dönem geçirdiğine vurgu yapan Suat Hayri Aka, "Denizciler  2 bakan, müsteşar, genel müdürler , Bakan Yardımcısı, Daire Başkanı, Liman Başkanı ve daha birçok önemli kademede görev aldılar, alıyorlar.
Denizcilik zor bir meslektir, mahruniyetleri çoktur, meşakkatlidir, ancak sevilerek yapılırsa bir tutkuya dönüşür ve zorluklar kolayca aşılır. Denizcilik, insanlığa hizmette en etkin mesleklerden biridir. Denizciler olmasa dünyanın yarısı soğuktan donar, yarısı da açlıktan ölür. Dünya ticaretinin %90’ı deniz yolu ile yapılır, ve bunu denizciler yönetir. Mesleğinizle gurur duyun, onurlanın." dedi.

"Tecrübe mesleği"

Suat Hayri Aka, şunları söyledi:

"Bu meslek ayrıca bir tecrübe mesleğidir. Çok erken olgunlaştırır ve başka hiçbir meslek dalında olmadığı kadar geniş bir hayat tecrübesine kavuşturur. Bu da denizcileri diğer meslekler karşısında hep öne çıkaran bir avantajdır. Bu avantaja, bu ayrıcalığa kavuşmak için mutlaka bir süre denizde çalışmalı, denizde yaşamalısınız. Bunu sizlere önemle tavsiye ediyorum. Esasen ekonomimizin ve sektörün de buna ihtiyacı var. Sizler denizde pişip, deneyim kazandıkça, denizcilik idaresi başta olmak üzere, şirketler, kuruluşlar da yüksek nitelikli yöneticilere kavuşabilecektir. Bunun için ortalama süre en az 5 yıl, mümkünse 10 yıldır.  Bu çok önemli bir tesbit ve ihtiyaçtır; çünkü denizde kalite, hayati önem taşımaktadır. Deniz, denizcilik yüksek kalifikasyona, işgücüne ihtiyaç duymaktadır. Türk denizciliğinin bugün en çok sıkıntısını yaşadığı, en çok ihtiyaç duyduğu şey de budur: kalite ve kaliteli gemiadamı, kaliteli denizci ve yönetici.  Bu ihtiyacı kapatmaya, karşılamaya gayret gösteren okulumuz gibi kurumlar olsa da bu sorun önümüzdeki dönemlerde çözmemiz gereken en önemli sorundur."

"İnsana yatırım uzun vadeli yatırımdır"

Denizcilik idaresi yöneticileri ve ilgili sivil toplum kuruluşları, odalar, dernekler hep birlikte çalıştıklarını söyleyen Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka;  insana yatırımın uzun vadeli bir yatırım olduğunu, sabır ve titizlikle, kesintisiz bir şekilde çalışmayı gerektirdiğini belirtti.

İTÜ Denizcilik Fakültesi ve mezunların hep öncü rol oynadığına değinen Aka, "Bizler denizcilik idaresi olarak çeşitli projeleri hayata geçirerek Türk Denizcilik eğitiminde uluslar arası standartları yakalamaya ve bunu sürdürülebilir kılmaya çalışıyoruz. Ancak bu topyekün bir seferberlik, işbirliği ve fedekarlık gerektiren bir meseledir. Ben bu vesile ile bu alanda çalışan, emek veren, gayret gösteren, tüm deniz eğitimcilerini hocalarımızı, öğretim üyelerini deniz eğitimine katkıda bulunan denizcileri ve denizcilik kuruluşlarını bu davaya emek veren maddi manevi katkıda bulunan zaman ayıran mezunları  ve vakıfları ve derneklerini yöneticilerini ve üyelerini gönülden kutlyorum." dedi.

"Aileler, evlatlarınızla gurur duyabilirsiniz"

"Birkaç kelime ile de ailelere seslenmek istiyorum." diyen Suat Hayri Aka, "Evlatlarınızla, denizcilerimizle gurur duyabilirsiniz. Onlara denizde çalıştıkları yıllarda yardımcı olunuz. Çünkü onlar, hiçbir meslekte olmayacağı kadar büyük fedakarlıklarla ülkelerine, insanlığa ve sizlere hizmet etmektedirler. Bunu yaparken de, yürekleri tertemiz insani duygularla ama hep özlamle hasretle doludur." şeklinde konuştu.

"Hayat avın ta kendisidir"

Mezunları yürekten kutladığını söyleyen Suat Hayri Aka, "Ama eğitim hayatınız bitti zannetmeyin. Herşey asıl şimdi başlıyor.  Çünkü sizlere okullarda öğretilen sadece nişan alıp ateş etmektir. Oysa hayat avın ta kendisidir. İnişli-çıkışlı, tehlikeleri olan, mücadele dolu bir süreçtir. Sabır ister, emek ister." dedi.

Müsteşar Suat Hayri Aka, hayata veda eden Türkiye'nin ilk kaptan-profesörü Necmettin Akten'i de Allah'tan rahmet diledi.

Editör: TE Bilişim