"Denizcilerin Kaybı Türkiye'nin Kaybıdır"

''Aktüel Deniz'' adlı haber portalının yayın hayatına başlaması nedeniyle tören düzenlendi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Kimsenin kaygısı olmasın. Denizcilerin kaybını Türkiye'nin kaybı olarak gören bir hükümet iş başındadır'' dedi.

Yıldırım, ''Aktüel Deniz'' adlı haber portalının yayın hayatına başlaması nedeniyle Maltepe Pinhan Restoran'da düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.

''Bu topraklar, Çaka Bey'den bu yana denizci kimliğiyle Türkiye olmuş topraklar. Kültürüyle denizci, ticaretiyle denizci, sosyal hayatıyla denizci, alışkanlıklarıyla denizci'' diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

''Ancak biz unutmaya başlayınca deniz de bizi unutmuş. Onun için el birliğiyle yapılması gerekeni zamanında yaparak, denizci bir ulus olduğumuzu hatırlamamız, denizin imkanlarını kullanmamız gerekiyor. Biz idare olarak son 7 yılda önemli adımlar attık. Belli mesafeler kat ettik. Denizciliği, e-hizmet bilişim altyapısını en iyi kullanan sektör haline getirdik.''

Yıldırım, 1956-2004 yılları arasında verilen Amatör Denizci Belgesi sayısı 42 bin 399 iken, son 5 yılda verilen belge sayısının 60 bin olduğunu, gemi adamı sınavlarının eziyet olmaktan çıktığını, yılda 3 kez klasik sistemle yap

Yola elverişlilik belgelerinin on-line verildiğini, harç tahsilatının e-devlet kapısından gerçekleştirildiğini, gemi sicil işlemlerinin elektronik ortamda yapıldığını aktaran Yıldırım, 2004'ten bu yana 1 milyar 300 milyon TL ÖTV tahsil edilmeyerek, sektöre destek sağlandığını söyledi.

2008 yılında kabotaj hattında 152 milyon yolcu ve 9 milyon araç taşındığını ifade eden Ulaştırma Bakanı, şöyle konuştu:

''Limanlarda 39 milyon ton yük elleçlendi. 2002'ye göre yolcuda yüzde 50, araçta yüzde 115 ve yükte yüzde 36 artış oldu. 2008'de 5 milyon 192 bin TEU konteyner elleçlendi. 2002 yılına göre yüzde 165 artış gerçekleşti. 2008'de limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 314,5 milyon ton. 2002 yılına göre yüzde 65 artış oldu. 2008'de limanlarımıza uğrayan kruvaziyer gemi sayısı 1621 adet, gelen turist 1 milyon 606 bin, artış yüzde 383. Denizcilik idaresinde çalışan denizci istihdamı yüzde 5'ti, bu oranı yüzde 26'ya çıkardık. Ülkemizi kara listeden çıkardık.''

Gemi trafik hizmetleri sisteminin kurulduğunu, denizlerin ve boğazların güvenli hale getirildiğini kaydeden Yıldırım, Ulusal Gemi ve Liman Güvenlik Kodu (ISPS) oluşturduklarını, Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) kurduklarını anlattı.

Yıldırım, 2002'de 37 olan tersane sayısının 2008'de 104'e çıktığını ve bunun daha da çoğalarak 150'ye ulaşacağını ifade ederek, Türkiye'nin gemi inşada adet bazında dünya 5'incisi, mega yat inşasında dünya 3'üncüsü olduğunu vurguladı.

Bakan Yıldırım, ''1998-2002 yılları arasında 680 bin DWT gemi teslim edilirken, 2003-2008 yılları arasında 2,7 milyon DWT gemi teslim edildi. 2002 yılı gemi inşa kapasitesi 500 bin DWT, 2008 yılı gemi inşa kapasitesi ise 3 milyon DWT. 2002'de gemi inşasında 488 milyon dolar ihracat, 2008'de 2,8 milyar dolar ihracat'' şeklinde konuştu.

-''DENİZCİLİĞİMİZ KAZANIRSA TÜRKİYE KAZANIR''-

Doğası gereği küresel ekonomik krizden en fazla denizciliğin ve denizcilerin etkilendiğini belirten Yıldırım, ''Kimsenin kaygısı olmasın. Denizcilerin kaybını Türkiye'nin kaybı olarak gören bir hükümet iş başındadır. Denizciliğimiz kazanırsa Türkiye kazanır, kaybederse Türkiye kaybeder'' dedi.

Aktüel Deniz haber portalı imtiyaz sahibi Hayrettin Yakut da Aktüel Deniz İletişim Ajansı'nın portalı olan ve sektörün gelişmesini hedefleyen sitede denizcilikle ilgili geniş kapsamlı e-kütüphane bulunduğunu, siteden uluslararası mevzuat ve kurallar hakkında ayrıntılı bilgiler elde edilebileceğini söyledi.

Sitedeki akademik araştırmalar ve kendi alanında uzman köşe yazarlarının görüşlerinden faydalanılabileceğini anlatan Yakut, bunun yanında Türkiye ve dünyadaki denizcilikle ilgili seminer, konferans ve fuar etkinliklerinden bilgiler ile görüntülü denizcilik özel haberlerinin siteden takip edilebileceğini kaydetti.

''Size sadece haber yetmez'' sloganıyla yola çıkan siteden, her gün gündemdeki sıcak haber ve gelişmeler takip edilebileceği gibi, yeni çıkan kitaplar, filmler ve sektörle ilgili her türlü görsel, işitsel sanat çalışmalarıyla ilgili de bilgi alınabilecek.

Sitenin ''e-sosyal network'' bölümünde ise kullanıcılara ''blog'' oluşturma hizmeti sunulacak.

-AÇILIŞTAN FOTOĞRAFLAR-

Editör: TE Bilişim