Dünya Sağlık Örgütü’nün de geçtiğimiz günlerde dikkat çektiği Ulusal Covid-19 Aşı Programında diğer “temel işçilerle” birlikte denizcilerin aşılanmasına öncelik verilmesi konusu denizciler tarafından tekrar gündeme getiriliyor. Bilindiği üzere küresel ticaret hacminin yüzde 90’nının deniz taşımacılığıyla gerçekleşmekte. Dünya ekonomisinin de küresel ticaret gemileri filosunu işleten dünyadaki 2 milyon denizciye bağlı olduğu düşünüldüğünde denizcilerin bir an önce aşılanması hususu ön plana çıkmakta. 

Bunun yanında Denizhaber'e ulaşan Güverte Lostromosu Turgay Meydan, denizcilerin pandemi nedeniyle yaşadıkları zorlukları anlatarak aşılama hakkının yaş sınırı olmaksızın denizcilere acil tanınmasını talep etti.

Beş bin denizci öncelikli aşılamayı bekliyor!

Bir gemi adamı olarak uluslararası sularda güverte lostromosu olarak görev yaptığını belirten Turgay Meydan; ''Pandemi süresi içinde biz denizciler olarak birçok problemle karşı karşıya kalmaktayız. Öncelikle iş durumu ve sonrasında sağlık yönünde bu süreç malesef birçok denizci meslektaşımızı ve ailelerini yıpratmaktadır. Ne yazık ki ülkemizdeki aşılama süreci hem biz denizcilere hem de ailelerimize engel teşkil etmekte. Türkiye'de hali hazırda görev almakta olan beş bin denizci olarak öncelikli aşılamayı beklemekteyiz. Gelinen süreçte malesef hem iş hem de sağlık yönünden kayıplar vermekteyiz.'' ifadelerini kullandı.

Aşılama programına dahil olmadığımız için görevimizi yapamıyoruz!

Uluslararası sularda aşılama programına dahil olamadıkları için görevlerini icra edemediklerini belirten Meydan şu ifadeleri kullandı; ''Amerika Avustralya ve Avrupa Birliği ülkelerinde yeni tanınan aşı pasaportu nedeniyle yurtdışında gemilere katılım ve izin kullanma durumu belirsizliğini korumaktadır. Biz denizciler olarak ülkemize döviz getirisi saglıyoruz. Aşılamada öncelik hakkının biz denizcilere de acilen tanınmasını dile getirmek üzere sağlık bakanımıza konuyu iletmeye çalıştıysak da başarılı olamadık. Şu anda ciddi anlamda tehlike ile karşı karşıyayız. İş kaybımızın oluşması hem şirket bünyesinde hem biz denizciler özelinde risk oluşturmaktadır. Sesimizi duyurmak için daha neler kaybetmemiz gerekiyor? Birçok denizci arkadaşımızı Covid-19 salgını nedeniyle kaybettik ve kaybediyoruz. Kaptan Haber Ajansı vasıtasıyla sesimizi duyurmak istiyoruz. Biz denizciler; ülkemizin en önemli ulaştırma ayağındaki kilit çalışanlar olarak, aşılama hakkımızın yaş sınırı olmaksızın bizlere acil olarak tanınmasını ve mesleğimizi sağlıklı bir şekilde sürdürebilme talebimizin karşılanmasını talep ediyoruz. Ben Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kayıtlarında mevcut olan beş bin denizcinin de aynı sorunla karşılaştığını düşünerek  bu manifestoyu dile getiriyorum. Artık bizleri de görün ve duyun. Bu problem aynı zamanda ülkemizin ticaretini de etkilemektedir. Bizler olmadan gemiler yürüyemez. Bizler gemileri suda sağ salim limana ulaştıran emekçi insanlarız. Hem ülkemiz adına, hem biz denizciler adına güneşli günler görmemiz umuduyla, tüm deniz meslektaşlarımızın pruvalarının neta, denizlerinin engin olması dileğiyle, Allah selamet versin.''

Editör: TE Bilişim