Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER), 21. Dönemin ilk delegasyonunu 815 katılımcıyla 13 Ekim Pazar günü Fen Kolejinde gerçekleştirdi.

Yoğun ilgiyle karşılanan delegasyon Yönetim Kurulu Başkanı Onur Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başlamıştır. “Derneğin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan davet edilmesi sahip olduğu değeri belirtmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün: “En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; Denizciliği Türk'ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözünü hatırlatarak: Bizler de bu ülküyü devam ettirmek için buradayız.” dedi.

15. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Aksin, 16. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Sarı, 17. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Caner Bahadır, 19. ve 20. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Var ve Vardiya Zabiti Sayın Nergiz Daşlıçay da misafirler arasındaydı. Yönetim Kurulu Başkanı Onur Yıldız’ın ardından konuşmasını yapan 19. ve 20. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Var: “Buraya verdiğiniz emeğin karşılığının, bu dernek tarafından sizlere fayda olarak döneceğinden emin olabilirsiniz.” dedi. “Denizci Öğrenciler Derneği’nin amaçlarından biri de geliştirmektir.” diyen Fuat Var, kalabalık bir katılımcı topluluğundan dolayı yönetime ve katılan herkese teşekkür ederek sözü 17. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Caner Bahadır’a bıraktı. Uzun bir yıla şahane bir başlangıç yapıldığını belirten Caner Bahadır, yönetime teşekkür etti.

Caner Bahadır’ın ardından 15. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Aksin ve 16. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Sarı sahneyi paylaştı. Faruk Sarı, DÖDER’in iş hayatına çok katkısı olduğundan bahsetti. Gemi inşa sektörüyle ilgili olarak da konuşan Faruk Sarı, Türkiye’nin gemi inşa sektöründe dünyadaki yerinden bahsetti. Derneğin insan ilişkilerinin gelişmesinde olan payına dikkat çeken Çağrı Aksin, sosyal yaşamın denizcilikte olan öneminden söz ederek tavsiyelerde bulundu.

Eski başkanların ardından konuşmasını gerçekleştiren Vardiya Zabiti Nergiz Daşlıçay: “Denizcilik mesleği çok güzel. Ben de bir kadın olarak bu sektörde olduğum için onurlu ve gururluyum.” dedi. Kadının sektördeki yerine değinen Nergiz Daşlıçay: ”Karşınızdaki işi sadece bir erkek gibi yapmak zorunda değilsiniz, o işi bir kadın olarak da pek güzel yapabilirsiniz.” dedi.

Konukların konuşmalarından sonra derneğin yıl içinde gerçekleşecek olan projeleri ve faaliyet gösterecek olan komisyonları anlatıldı. Konuyla ilgili ilk olarak mikrofonu alan Sosyal Sorumluluk ve Etkinlik Komisyonu adına Denetleme Kurulu Başkanı Samet Dişkaya komisyonu tanıttı ve hayata geçirilecek olan projelere değindi. Sonrasında Medya Komisyonu adına Denetleme Kurulu Üyesi Dilay Altındağ komisyon aktivitelerini anlattı ve “Amacımız denizcilik hakkında bilgi sahibi olmayan kişileri, denizcilik bölümlerinden haberi olmayanları bilgilendirmek ve denizciliğin kaptanlıktan ibaret olmadığını anlatmak.” dedi. Daha sonra ise söz alan Sayman Ali Fatih Yazar: “Bu bayrağı devraldığımızda daha ileri götürmeliyiz mottosu ile yola çıktık ve her yıl daha ileri gittiğini görmek hepimizi mutlu ediyor.” dedi.

E-Dergi Komisyonu Başkanı Mehmet Tatlı, komisyonun tanıtımını yaparak gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan projelerden bahsetti. “Sektördeki insanların bakış açısını sizlere, sizlerin bakış açısını sektördeki insanlara yansıtmaya çalışıyoruz.” diyen Mehmet Tatlı, ödüllü bulmacadan da söz etti. Mikrofonu devralan E-Dergi Komisyonu Başkan Yardımcısı Erkan Gündoğdu: “Bundan önceki yıllarda ‘Daha iyiye!’ dedik. Bu sefer de aynı şekilde ‘Daha iyiye!’ diyoruz. Biz bir aileyiz. Sizler de bu ailenin kalbisiniz. Gelin beraber daha büyük olalım!” diyerek katılımcılara seslendi.

Düzenlenecek olan eğitimlerle ilgili sahneye çıkan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atakan Tüylüoğlu ve Denetleme Kurulu Üyesi Egecan Hamamcılar, Marport işbirliği ile gerçekleşecek olan

liman eğitimleri projelerinden ve bu eğitimlere katılım şartlarından bahsetti. Düzenlenecek gemi inşa eğitimleriyle ilgili konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Burak Uzuntaş: “ Biz bu eğitimleri Türk Loydu ile gerçekleştireceğiz.” dedi. Katılımcıların görüşlerinin de eğitimin düzenlenmesinde etkili olacağını belirten Burak Uzuntaş, görüş ve önerilerin dikkate alınacağını bildirdi. Ardından Genel Sekreter Rana Tozi ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Bilgehan Ünveren denizde güvenlik eğitiminden bahsetti. “İnce Denizcilik işbirliği ile gerçekleştireceğimiz safety eğitimleriyle ilgili görüşlerinizi bekliyoruz.” dedi.

Sivil toplum kuruluşları ve Ulusal Denizkızı Kongresi ile ilgili konuşmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Onur Yıldız ve Yönetim Kurulu Üyesi Enes Arıdıcı sahneye çıktı. “Bahsedilen ücretler, sponsorluklar çok ciddi. Verimli olan, kaliteli olan etkinliği sizlere sunmaya çalışıyoruz. DÖDER, sizi sektörün iyi noktalarındaki kişilerle bir araya getirir ve siz ne kadarını alabilirseniz ancak o kadarını verebilir. ” dedi. Ulusal Denizkızı Kongresi’nin dernek ve sektör açısından önemine değinen Onur Yıldız: “Bu dernek için önemli olan kesinlikle dernek yönetimi değildir. Bu derneği yücelten her zaman sizlersiniz. Sizleri en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz.” diyerek katılımcılara teşekkür etti ve kongre hakkında her zaman görüşlere açık olunduğunu söyledi. Sonrasında delegasyona ev sahipliği yapan Fen Koleji adına Sayın Dilara Özçelik sahneye çıktı. “Çabalamaktan yılmamalısınız. Bizler de sizler gibi öğrenciler yetiştiriyoruz.” diyen Dilara Özçelik, takdim edilen çiçeği ve Fen Koleji adına teşekkürleri kabul etti.

Editör: TE Bilişim