Denizci mutluluk endeksi yükselişte

Son çeyrekte rekor düşük seviyeye ulaşan denizci mutluluk verileri, endüstri tarafından yapılan değişikliklerin nasıl bir fark yaratabileceğini gösterir şekilde yükseliyor.

The Mission to Seafarers tarafından yayınlanan en son Denizci Mutluluk Endeksi raporu, son çeyrekte rekor düşük seviyeye ulaştıktan sonra denizci mutluluk düzeylerinin toparlandığını ortaya koyuyor. Genel mutluluk, tüm kategorilerde yükselen seviyelerle birlikte 5,85'ten 7,21/10'a yükseldi.

Standard Club ve Idwal'ın desteğiyle gerçekleştirilen anket, 2022'nin ikinci çeyreğine ilişkin rapor veriyor ve denizcilerin refahıyla mücadele etmeye yönelik endüstri çözümlerinin akışının nihayet gemideki morali ve zihniyeti yükseltmeye başladığını gösteriyor. Daha fazla aşılama, daha sık mürettebat değişimi, ücret artışları ve Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'nde (MLC) yapılan yeni değişikliklerle birlikte, denizci iyimserliği üzerinde zincirleme bir etki oldu. Bununla birlikte, veriler iyileştirmeler önerse de, şimdi rahatlama zamanı değil.

COVID-19 krizinin hafifletilmesi

COVID-19'un neden olduğu iki yıldan fazla süren belirsizliğin ardından denizciler tünelin sonundaki ışığı görmeye başlıyor. Pandemi sonrası mı yoksa sadece bir COVID durgunluğu mu yaşadığımız hala net olmasa da, kısıtlamalar artık dünya genelinde hafifledi. Denizciler daha özgürce hareket edebilmekte ve karaya çıkıp çıkamayacakları ve bir daha ne zaman evlerine dönebilecekleri konusunda daha fazla kesinliğe sahip olmaktadır. Bu hareket özgürlüğünün denizcilerin mutluluğu üzerinde son derece faydalı bir etkisi oldu ve mürettebatlar arasında aşılama seviyeleri de yükseldikçe, sektöre geri dönen bir istikrar duygusu var.

Daha düzenli mürettebat değişiklikleri ve karaya çıkma zamanı

Anket, denizcilerin karaya çıktıklarında kıyı izinleri ve sosyal tesislerle daha mutlu olduklarını vurguladı. Artık COVID kısıtlamaları gevşetildiğine göre, daha fazla Denizci Merkezi açık ve denizcileri karaya çıktıklarında ihtiyaç duydukları tedariklerle destekleyebiliyor. Ruh halinin iyileşmesine en büyük katkıda bulunan faktör, denizciliğin en temel yönünün artık daha kesin görünmesi olmuştur – eve ne zaman gideceğinizi bilmek. İkinci çeyrekten elde edilen veriler, denizcilerin %41'inin yalnızca 1 ila 3 ay arasında gemide kalmasıyla birlikte, endüstrinin mürettebatı daha düzenli olarak değiştirme konusunda daha iyi hale geldiğini yansıtıyor.

Denizcilerin refahına odaklanıldı

Genel olarak iyileştirilmiş denizci refahına katkıda bulunan bir dizi alanda belirgin bir artış olmuştur. Haftalık toplantılar, kısa sınavlar, karaoke, spor, barbekü ve film geceleri dahil olmak üzere moral yükselten sosyal etkinliklere, artan destek ve liderliğin desteğiyle odaklanıldı; ayrıca gemideki yiyeceklerden denizci memnuniyetinde bir sıçrama oldu. MLC'de bağlantıya ilişkin değişiklikler, sevdikleriyle daha iyi iletişim kurma umuduyla heyecanlanan, ancak maliyet ve hizmet kalitesinin etkilerine karşı temkinli olan denizciler tarafından temkinli bir iyimserlikle karşılandı. Anket, denizcilerin gemideyken yaşam kalitelerini iyileştirmek için çaba gösterildiğini ve bu odaklanmanın meyvelerini verdiğini gösteriyor.

Bu son veriler, denizcileri daha iyi şeylerin beklediğine dair işaretler olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, denizci mutluluğundaki herhangi bir iyileşme, hassas bir şekilde ele alınmalıdır ve kolayca kaybedilebilir. Endüstrinin mürettebatın sağlığını iyileştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürmesi ve başarılarına güvenmemesi önemlidir. Verilerimiz, hala gidilecek bir yol olduğunu ve mücadele eden, kendilerini kaybolmuş, hayal kırıklığına uğramış ve yardıma muhtaç hisseden denizcilere ulaşmak için yapılması gereken daha çok iş olduğunu gösteriyor.

 Denizciler Misyonu Genel Sekreteri Revd Canon Andrew Wright şunları söyledi:

“Son Denizciler Mutluluk Endeksi raporunda bu kadar düşük memnuniyetten sonra denizci mutluluğunun arttığını görmek harika. Her zaman olduğu gibi, denizcilerden denizdeki yaşam hakkında ne hissettiklerine dair olumlu ve olumsuz şeyler hakkında doğrudan bilgi almaktan öğrenilecek çok şey var. Dinleyerek daha iyi anlayabilir, empati kurabilir ve denizcilerin yaşamlarını ve deneyimlerini iyileştirmek için gerekli değişiklikleri yapabiliriz.
Zor bir iki yıl olmasına rağmen, büyük ölçüde endüstrinin hayatı daha iyi hale getirmek ve gemideki morali yükseltmek için yaptığı sıkı çalışmaya bağlı olarak bir miktar iyimserliğin geri döndüğünü görmek güzel. Bununla birlikte, hala iyileştirilebilecek alanlar var, bu nedenle kuruluşların denizci mutluluğunu ve mürettebat refahını artırmak için anlamlı adımlar atmaya devam etmesi çok kritik. Artan yatırım ve düşünceli liderlik sayesinde birlikte çalışabilir ve denizcilerin denizdeki yaşam kalitesini iyileştirmeye devam eden çözümler bulabiliriz.”

Thom Herbert, Idwal Crew Refah Avukatı ve Kıdemli Deniz Sörveyörü şunları ekledi:

"Bu çeyrekte puanda bir artış ve iyimserlik için neden olsa da, gördüğümüz her olumlu için hala ele alınması gereken daha birçok olumsuzluk var. Çalışma ve dinlenme saatleri çelişkili olmaya devam ediyor ve raporda alıntılanan münferit örnekler, bu konunun daha fazla odaklanmaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Evle iletişim büyük bir zorluk olmaya devam ediyor ve MLC değişiklikleri etrafında denizcilerin olumlu olduğunu duymak güzel olsa da, gerçek muhtemelen hayal kırıklığı yaratıyor. Deneyimlerimize göre, bu kuraldan ziyade bir istisna gibi görünse de, gemideki refah girişimlerinin sayısında bir artış olduğuna dair raporlar duymak güzel. Denizde yaşamın gerçekliğini odakta tuttuğu için Denizciler Misyonu'na teşekkür ederiz ve Idwal olarak, küresel ticaretin durmamasını sağlamak için yorulmadan çalışan dünyanın dört bir yanındaki denizcilere şükranlarımızı yineliyoruz." 

Standard Club Kayıp Önleme Direktörü Yüzbaşı Yves Vandenborn şunları ekledi:

“Denizciler Mutluluk Endeksi 2022 2. Çeyrek sonuçları, puanlardaki genel bir artışı yansıtıyor. Bu, dünyanın COVID-19 ile mücadelede farklı aşamalarda başarı bildirdiği ve ardından Ukrayna/Rusya kriziyle uğraştığı bir zemin dikkate alındığında cesaret vericidir. Puanlardaki bu artış, dünya çapındaki denizcilerin seslerinin duyulduğunun ve denizde esenliklerini sağlamak için küçük adımlar atıldığının bir yansımasıdır. Ancak hala yapılacak çok şey var ve sektör defnelerine güvenemez.”

Editör: CAHİT İSTİKBAL