Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, JBIC Avrupa ve Ortadoğu'dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kuniaki Ito ve finansmanın bir kısmını üstlenecek olan Mizuho Corporate Bank'ı temsilen Shinji Fukumoto'nun hazır bulunduğu törende, kredi çerçeve anlaşması taraflarca imzalandı.

Denizbank, anlaşma ile Japonya'dan yatırım malı ithalatı olan müşterilerinin uzun vadeli finansman ihtiyacını karşılayabilecek. Kredi anlaşmasına ek olarak, Denizbank ile JBIC arasında ''İşbirliği Platformu'' da oluşturuldu.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, törende yaptığı konuşmada, söz konusu çerçeve anlaşmasıyla Denizbank'a 7 yıl vadeli ve 50 milyon dolar tutarında bir ülke kredisi tesis edildiğini söyledi. Ateş, her zaman Türk firmalarının orta ve uzun vadeli yatırım malı ithalatlarına aracı olduklarını kaydetti.

Türkiye ve Japonya arasındaki dış ticaret hacminin, 2004 yılına göre yüzde 20 artarak 2005 yılında 3 milyar dolara ulaştığını bildiren Ateş, bu rakamın yüzde 90'ını Türkiye'nin Japonya'dan ithal ettiği makine ve motorlu araçların oluşturduğunu söyledi. Ateş, kredi sayesinde Denizbank'ın müşterilerinin yatırım ve sermaye malları ithalatına aracılık rollerinin daha da önem kazanacağını ve Türkiye ekonomisine olumlu katkılarının artacağını kaydetti.

JBIC Avrupa ve Ortadoğu'dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kuniaki Ito da, iki ülke arasındaki coğrafi uzaklığa rağmen Japonya ile Türkiye arasında uzun zamandan beri süregelen yakın ve özel bir ilişki olduğunu anlattı.

JBIC'in yıllardır Türkiye ile iyi ilişkilerini sürdürdüğünü ve çeşitli finansman olanaklarıyla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri desteklediğini belirten Ito, JBIC'in Japon firmalarına ticaret ve yatırım yapma imkanı sağlayan uluslararası finansal operasyonlara ve gelişen ülkelerde ekonomik ve sosyal gelişmeyi destekleyen Denizaşırı Gelişme Yardımı Operasyonu'na imza attığını kaydetti.

''TÜRKİYE, POTANSİYEL BİR PAZAR''

Bu operasyonlar kapsamında Türk Hükümeti ve bankalarına, elektrik, çelik ve tıbbi ekipman gibi üretimde kullanılmak üzere, makine ve ekipman ihracatı amaçlı krediler sağladıklarını ifade eden Ito, ayrıca Japon firmaların Türkiye'deki doğrudan yatırımlarına finansman desteği sağlayarak, karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendiklerini söyledi.

İto, ''Bu işbirliği, bizim için memnuniyetten öte Japonya ve Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünden önem arz etmektedir'' dedi. İto, iki banka arasında yapılan İşbirliği Platformu'nun da, Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiyi ve özellikle Türkiye'ye komşu Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerindeki potansiyel iş fırsatlarını değerlendirme amacını taşıdığını kaydetti. Bu strateji çerçevesinde JBIC ve Denizbank'ın Türkiye'den çevre ülkelere açılarak iş alanlarını genişleteceğini dile getiren İto, ''Belirtmek isterim ki bu platform önümüzdeki döneme öncülük eden bir strateji olacaktır'' dedi.

Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir büyümeyi yakaladığını ve potansiyel bir pazar olduğunu belirten İto, ''Avrupa ülkelerine ihracatın üretim üssü olarak artan ilgiyi üzerine çekmekte. Bununla birlikte Japon şirketlerinin de Türkiye'ye olan ilgisi artmakta. Bu nedenle Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik bağları güçlendirmek ve sonraki aşamaya geçmek için şu anda en ideal zaman'' diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim