TÜRKİYE'YE DENİZALTI SATACAK FİRMAYLA İLGİLİ ŞOK GELİŞME

Türkiye ile de denizaltı satış anlaşması yapan Alman firmasının Yunanistan'da tam 83 milyon dolar rüşvet dağıttığı ortaya çıktı.

Son zamanlarda Türkiye’ye de denizaltı satmaya çalışan ve hatta bu konuda anlaşma da yapan bir Alman şirketinin, 2000 yılında Yunanistan’da 83 milyon dolar rüşvet dağıttığı ortaya çıktı.

Yunanistan’da yayınlanan Kathimerini gazetesi, Alman şirket hakkında soruşturma yapan Münih savcılığının hazırladığı belgelere ulaştı. Buna göre Ferrostaal ve HDW adlı gemi inşa şirketleri, denizaltı ihalelerini kazanmak için bazı ülkelerde kamu yöneticilerine milyonlarca dolarlık rüşvet dağıttı.

Bu ülkelerden birinin Yunanistan olduğunu hatırlatan Kathimerini gazetesi, diğer ülkeleri belirtmedi.

Ferrostaal şirketi, geçen yıla kadar ünlü Alman otomotiv devi MAN’ın bir alt şirketiydi. Türkiye de HDW’nin de ortak olduğu bir konsorsiyumla geçen yılın Temmuz ayında anlaşma yapmıştı. Bu çerçevede Türkiye ile Alman firmaları HDW/TKMS-MFI'den oluşan konsorsiyum arasında, 6 adet 214 sınıfı modern denizaltının yapımı için 6 Temmuz’da sözleşme imzalanmıştı. Ancak 214 sınıfı denizaltılar hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da teknik sorunları nedeniyle tartışma konusu olmuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de geçtiğimiz hafta gerçekleşen Türkiye ziyaretinde denizaltı pazarlığı yapıldığı iddia edilmişti.

214 sınıfı denizaltılar, "su yüzüne çıkarken aşırı derecede yan yatması" nedeniyle dünyada çok tercih edilmiyor.

Mali kriz nedeniyle dibe vuran Yunanistan, yapımının hatalı olduğunu söylediği bu denizaltıları almak istememiş, ancak Almanlar “sizi mali krizden kurtarmayız” baskısı yaparak Yunanistan’ın hatalı denizaltıları almaktan vazgeçmesini önlemişti.

Türkiye ise aynı denizaltılardan altı adet alabilmek için kredi arıyor. Yapım anlaşması imzalanan bu altı denizaltı için, Hazine Müsteşarlığı 2 milyar Euro kredi arayışını sürdürüyor. Düşük faizli uygun koşullu kredi için finans kuruluşlarıyla müzakereler yapılıyor.

Özellikle su yüzüne çıkarken çok gürültü çıkartan denizaltının, yerini hemen belli ettiği ileri sürülüyor. Nitekim Almanların da bu nedenle 214 sınıfı denizaltıları kendilerinin kullanmadığı kaydediliyor.

 

Editör: TE Bilişim