DENİZ MÜZESİ VE KÜLTÜR SİTESİ AÇILIYOR

İstanbul ve Çanakkale’den sonra Türkiye’nin üçüncü Deniz Müzesi İskenderun’da oluşturuldu. İskenderun Deniz Müzesi ve Kültür sitesi, 26 Haziran Cuma günü saat 18.00’da düzenlenecek törenle açılacak. Müzenin açılışı Deniz Kuvvetleri Komuta Oramiral Metin Ataç tarafından gerçekleştirilecek.  

1930 yılında malikane olarak inşa edilen, 1942 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından satın alınarak Deniz Üs Komutanlığı karargahı olarak hizmet veren bina, 2008 yılına kadar Satın alma Muayene Kabul Başkanlığı olarak kullanılıyordu. 

Müzenin İskenderun Belediyesi ile ortak gerçekleştirilecek açılış etkinlikleri kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bandonun vereceği konser ise 25 Haziran Perşembe günü Atatürk Anıtı Alanı’nda saat 19.00’da başlayacak. 

Arkeolojik eserler de sergilenecek

İskenderun Deniz Müzesinde Bölgeden temin edilen ve özellikle milli mücadele ile Hatay devleti dönemine ait eser, objelere ilave olarak İstanbul ve Çanakkale Deniz Müzelerinden tahsis edilen objeler-eserlerin çekirdek koleksiyonunu oluşturduğu Müzenin salonları, İskenderun Tarihi, Hatay’ın Kurtuluşu ve Osmanlı Deniz Tarihi konuları doğrultusunda tasarlandı.

Müzede, yöre halkından temin edilen ve milli mücadelede kullanılan objeler, Hatay devleti dönemine ait günlük gazeteler, Hatay Devleti Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’e ait şahsi eserler de sergileniyor. İskenderun tarihinin anlatıldığı, bölgede yapılan kazılarda bulunan arkeolojik eserlerin yanı sıra, Osmanlı donanmasının tarihinin anlatıldığı büyük Türk denizcilerinin büstleri ile döneme ait gemi modelleri, silah ve bahriyeli kıyafetler bulunuyor.  

Atölye ve sergi salonları sanatçılara hizmet verecek

Savarona Salonunda 1. Dünya Savaşı, Çanakkale Deniz Savaşı, Cumhuriyet Donanması, Atatürk ve Deniz temalarının işlendiği, anlatılan temalara uygun eserler sergileniyor. Ayrıca bölgedeki sanatçılara ve sanatseverlere hizmet amacıyla hazırlanan Hikmet Onat Sanat galerisi de olan müzede ayrıca resim ve gemi modelciliğine ilgi duyanlara açılacak kurslarla hizmet verecek Resim ve Gemi Modeli atölyeleri dikkat çekiyor.

Müze sergilenen sabit serginin yanı sıra 3-4 aylık periyotlarla değişik sergilerin de açılacağı Emine Naciye Tevfik salonu, olmak üzere toplam 9 salon ve 2 atölye ile 630 metrekare sergileme alanına sahip. 

Özel günlerde ücretsiz

Müze, 05 Temmuz Hatay’ın Kurtuluşu yıldönümünde 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü anma yıldönümü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, 01 Temmuz Kabotaj bayramı, 27 Eylül Deniz Kuvvetleri günü’nde ücretsiz gezilebilecek.

Editör: TE Bilişim