Deniz uçakları artık Marmara Denizini de denetleyecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılında hizmete soktuğu deniz uçakları yenilendi. Yaklaşık 1 ay sonra park yeri tamamlanacak olan deniz uçaklarını 'çıplak ayaklı pilotlar' lakaplı 5 pilot kullanacak.

1 AY SONRA FAALİYETE GEÇECEK

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun talimatıyla daha kapsamlı hale getirilen deniz uçaklarının park yeri yaklaşık 1 ay sonra tamamlanacak.

Duruma göre, 1 ya da 2 uçağın bulunacağı park yerinde çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Yeni deniz uçakları denizi kirleten gemiler de denetlenecek. Daha önce Kocaeli denetlenirken şimdi ise bütün Marmara denetlenecek.

3 SAAT HAVADA DENETİM

Park yerinde devam eden çalışmaları yakından izleyen deniz uçağı pilotu Hakan Osanmaz, “Hâlihazırda denizlerimiz denetleniyor. Deniz uzaklarımız şu an Cengiz Topel Havaalanı’ndan kalkıyor. Denizlerimizden ihbar gelince gidiyoruz ama her sabah gün doğumunda yola çıkıyoruz. 2.5-3 saat havada kalıyoruz.

Ayrıca denizi fabrikaları, orman yangınları illegal balık avantajları denetliyoruz. Kurtarma faaliyeti de yapıyoruz. Çevre ile ilgili aklınıza ne gelirse her kakmışınızda denetleniyor. Uçakta mühendisle birlikte 3 ya da 4 kişi bulunuyor” dedi.

MELEN ÇAYI’NDAN ISTIRANCA’YA KADAR

Osanmaz, “USU ve İSKİ’nin havzaları, Karadeniz'de bekleyen gemiler, Melen Çayı’ndan Istranca Dağları’ndaki su havzalarına kadar denetleniyor. Park yeri çalışmalarında ayrıca betonları düzgün açıyla yerleştirmek için dalgıçlarda görev yapıyor.

Ayrıca uçak, oluşabilecek yangınları da gözlemleyebilecek. Yeni daha uzun menzilli uçak, körfezin ve Marmara Denizi’nin havadan denetlenmesi ve kontrol edilebilmesine büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim