Deniz Ticaret Odası Geminin Karaya Oturmasına Sevindi

İzmir'in bin nevi hayalet gemisi haline gelen Gofer B gemisi Mordoğan açıklarında karaya oturdu

-Aliağa'da 2012 yılından beridir hacizli olan gemi demir attığı noktadan kilometrelerce uzakta Mordoğan'da balıkçı barınağında bir tekneyi de batırarak durdu. Bu tür gemilerin başıboş olarak tam bir serseri mayın gibi ortada dolaştığını belirten Deniz Ticaret Odası yetkilileri 'Allah'tan Mordoğan'da karaya oturdu. Oradan kolay çıkamaz ve kimseye de zarar veremez. Bizde çözüm böyle. Umarım orada da bir heykel gibi uzun yıllar kalmaz' dediler.

İzmir'de yaşanan fırtınada mürettabatı olmayan, tamamen rüzgar ve dalgaların sürüklediği hayalet gemi yeni konaklayacağı Mordoğan balıkçı barınağının ağzından içeri girdi. Kıyıda birkaç tekne ve kayığı da batıran Gofer B bir süredir boş olan bir otelin kumsalında karaya oturdu.

Çevre halkı sabah uyandığında yeni misafirlerini görünce şaşkınlık yaşadı. Sabah gemiyi görünce hemen yetkililere haber veren Mordoğan sakinleri geminin çekilmesini bekliyor.

Süreç bitene kadar hayalet

Daha önce Aliağa Liman Başkanlığı'nın yetki alanı içinde bulunan Gofer B adlı gemi sürüklenmesi ile İzmir Liman Başkanlığı'nın yetki sınırları içine girdi. İzmir Liman Başkanlığı'nın yetki alanına girmesi ile sorumluluk da bu liman başkanlığına geçti. İzmir Liman Başkanlığı'nda yetkili Yaşar Karabacak durumun şu anda kontrol altında olduğunu söyledi.

Tahminen bir ay sonra açığa çekilebilecek başına buyruk Gofer B Gemisi hakkında bilgi veren Karabacak, hem kendilerinin hem de sahil güvenliğin çalışmalarının devam ettiğini belirterek geminin yakın zamanda ait olduğu Aliağa'ya güvenli bir şekilde geri götürüleceğini belirtti. Karabacak, haciz işlemlerinin bitmesi durumunda hukukun karar verdiği şekilde hareket edileceğini ve o zamana kadar mevcut durumun devam edeceğini sözlerine ekledi.

Allaha emanet

Deniz Ticaret Odası yetkilileri ise bu tür gemilerin başıboş bırakılması ile tam bir serseri mayın gibi ortada dolanmalarına izin verildiğini belirtti. Limanda yıllarda demirli olduğunu ve üzerinde personal olmadığını belirten yetkili, 'Sırf Gofer B gemisi değil buna benzer tüm gemiler Allah'a emanet denizlerde. Gofer B gemisi şu anda başıboş ve serseri bir mayın gibi denizlerde dolanıyor. Bu tür gemiler ya karaya oturur ya da başka bir gemiye çarpar. Allah'tan Mordoğan'da karaya oturdu. Oradan kolay çıkamaz ve kimseye de zarar veremez. Bizde çözüm böyle. Umarım orada da bir heykel gibi uzun yıllar kalmaz. Bunun çözümü de Deniz Ticaret Hukuku'nda. Bu tür olaylara ve hacizli gemilere yönelik önlemlerin belirtilmesinde. Halen DTH bu tür hacizli gemilere ne yapılacağı belirtilmiyor. Bunun dışında aynı durumda bulunan diğer gemiler için de bir yer sıkıntısı var. Yıllarca gemiler bulundukları yerde çürüyor. İstanbul'da buna benzer ama daha vahim bir olay yaşanmıştı. LPG yüklü bir tanker yıllarca kaldığı yerde çürümüş içindekiler dışarı sızmıştı. Buna artık bir çözüm bulunmalı' dedi.Haber Expres

Editör: TE Bilişim