ATIK MADDELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ

Alanya Belediyesi tarafından yaptırılan ve Türkiye`de tam kapasite işleyen tek deniz yüzeyi temizleme teknesi wasteddin, İskele ve Balıkçı Barınağı`nın temizliğine başladı. Tekne, eski otobüs durakları ve kullanılmayan su boruları gibi atık maddelerin geri dönüşümünden elde edilen Wasteddin, motor ve bir kaç parçası ile yaklaşık 25 bin TL`ye mal oldu.

12 KİLOMETREDE HIZ YAPIYOR

Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü`nün talebi üzerine Alanya Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi personeli Makine Mühendisi Ümit Demirel ve Kontrol Sistemleri Teknikeri Hakan Çalış tarafından tasarlanan tekne deniz yüzeyinden 40 santimetrede derinde bulunan katı atıkları toplayabiliyor. 6 buçuk metre boyunda, 2 buçuk metre genişliğinde ve 2 bin 350 kilogram ağırlığında olan tekne 4 kişi kapasiteyle saatte 12 kilometre hız yapıyor. Kanatlı deniz araçları statüsünde olan teknenin katamaran tipinde (hidrofil) olması, dalgadan etkilenmemesini sağlıyor.

YÜZEYİ PASLANMAZ

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, ilk kez suya indirilen deniz temizleme teknesinin dümenine geçti ve Balıkçı Barınağı`nda ki deniz yüzeyinde bulunan katı atıkları topladı. Teknenin yüzde yüz Alanya Belediyesi ürünü olduğunu belirten Sipahioğlu, "Yüzeyi tamamen paslanmaz çelikle kaplı olan tekne, eski otobüs durakları ve kullanılmayan su boruları gibi atık maddelerin geri dönüşümünden elde edilen metal malzemeler ile yapıldı. Bu araç sayesinde deniz yüzeyindeki görsel olarak bizi rahatsız eden katı atıkları daha kolay toplayabileceğiz. Atıkları daha önce el yordamı ile topluyorduk. Ancak, vatandaşlar bunu `Belediye nasıl olsa temizliyor. Denizi kirletebiliriz.` şeklinde değerlendirmesin." dedi.

YÜZEYİ SÜPÜRÜYOR

Wasteddin adlı teknenin deniz yüzeyini temizlerken askıda bulunan yüzer atık maddeleri su yüzeyinden 40 santimetre derinliğe kadar yüzeyi süpürüp, atık tankına depoladığını ifade eden Sipahioğlu, "Tekne, önüne montajlı bulunan kanat yapısı sayesinde 4 metre genişliğinde bir yeri süpürerek saatte 4 kilometre ortalama hızda temizleme yapıyor. İntikal halinde kanatlar kapanarak saatte 12 kilometre hıza ulaşıyor. Bu sayede temizlenecek bölgeye hızlı bir şekilde erişim sağlanabiliyor. Teknede kaptan ve yardımcı olacak şekilde 2 kişi bulunacak." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim