Deniz tabanı kablo tamiratı başladı

Bir Fransız ekibi, cuma günü hasar gördükleri bildirilen Akdeniz'de denizin altından geçen iki kabloda tamirata başladılar.

Bir Fransız ekibinin, cuma günü hasar gördükleri bildirilen Akdeniz'de denizin altından geçen iki kabloda tamirata başladıkları bildirildi. Kablolardaki hasar Ortadoğu ve Avrupa'da internet ve telefon haberleşmelerine sekte vurmuştu.

BBC'nin bildirdiğine göre bir robot denizaltısı deniz tabanında kopan kablo uçlarını tespit etti ve kablo uçlarını tekrar bağlanmak üzere su yüzeyine çıkardı.

Sicilya ile Tunus arasında meydana gelen kablodaki kopmanın gemi çapasının takılması ile gerçekleşmiş olabileceği ileri sürüldü.

Mısır, altenafit hatları devreye sokarak haberleşmelerin çoğunu düzelttiğini açıklarken, Ortadoğu'nun diğer kısımlarının hala kötü bir şekilde etkilendiği kaydedildi.

Uzmanlar, kablolardaki tamiratların bir kaç gün alabileceğini ve bu arada bölge ekonomilerinin durumdan kötü etkilenebileceği uyarısında bulundular.

France Telecom Marine'den uzmanların pazar günü kablo gemisi Raymond Croze ile SEA-ME-WE4 ve SEA-ME-WE3 hatlarında hasar meydana geldiği yerlere gittikleri bildirildi.

Uzmanların kablo gemisinden uzaktan kumanda edilen Hector adı verilen bir robot denizaltıyı her iki hattın uçlarını bulmak üzere deniz tabanına gönderdikleri belirtildi.

Kablo uçlarının bulunup bir kaç kilometre deniz yüzeyine robot denizaltı tarafından sürüklenmesinin ne kadar süreceği bilinmiyor. Deniz yüzeyine çıkarılacak kablo uçları, kablo gemisindeki özel bir tesiste tekrar monte edilecek. Monte işleminin bir kaç günü alabileceği ifade edildi.

France Telecom Marine sözcüsü Louis-Michel Aymard, "Kabloyu fibre fibre tamir edeceğiz. Bu çok büyük bir kablo." dedi.

France Telecom SEA-ME-WE4'ün 25 Aralık ve SEA-ME-WE3'ün ise yıl sonuna kadar tamir edilebileceğini kaydetti.

Aynı olayda FLAG adı verilen üçüncü bir hatta da hasar meydana geldiği, ancak hattın başka bir konsortsiyum tarafından işletildiğinden, tamiratın başka bir gemi tarafından yapılacağı bildirildi.

Bu yıl başlarında, aynı hat Mısır'ın Akdeniz açıklarından hasar görmüş, Ortadoğu'da bir çok internet ve telefon haberleşmesi günlerce kesintiye uğramıştı. Fakat o günlerde sadece iki hat hasar görmüştü.

Editör: TE Bilişim